ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέες συλλήψεις για παράνομα στοιχήματα μέσω διαδικτύου

από τον Christina Tsamoura - 11 μήνες πριν
Νέες συλλήψεις για παράνομα στοιχήματα μέσω διαδικτύου

Στα χέρια των αρχών ένας «παίκτης» και ο ιδιοκτήτης του καταστήματος που το είχε μετατρέψει σε χώρο online τζόγου

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντοπίσθηκε σε περιοχή της Αττικής, κατάστημα διοργάνωσης και διεξαγωγής παράνομων τυχερών παιγνίων και στοιχηματισμού, μέσω διαδικτύου. Συνελήφθησαν δύο Έλληνες, ενώ στη δικογραφία συμπεριλαμβάνονται δύο ακόμη άτομα. 
Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν ο προσωρινά υπεύθυνος του καταστήματος και ένας παίχτης, και οι δύο ημεδαποί, ηλικίας 51 και 58 ετών. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της πλαστογραφίας, καθώς και παραβάσεις των νομοθεσιών για τον διαδικτυακό στοιχηματισμό, τα τυχερά παιχνίδια και τα προσωπικά δεδομένα. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη δυο Έλληνες κατηγορούμενοι για τα ίδια κατά περίπτωση αδικήματα.
Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από σχετική καταγγελία στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Από τη διαδικτυακή έρευνα των ψηφιακών στοιχείων και δεδομένων και την αλληλογραφία με εταιρείες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου και κινητής τηλεφωνίας προέκυψε η εμπλοκή του καταστήματος, στην υπό έρευνα υπόθεση. Στη συνέχεια κλιμάκιο αστυνομικών, με τη συνδρομή αρμοδίου υπαλλήλου – ειδικού εμπειρογνώμονα της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, έκαναν επιτόπια έρευνα στο κατάστημα, όπου ταυτοποιήθηκε ψηφιακά και προανακριτικά η εμπλοκή του προσωρινά υπευθύνου και του ιδιοκτήτη του στην υπόθεση.
Ο 58χρονος βρέθηκε να προβαίνει σε στοιχηματισμό, μέσω λογαριασμού χρήστη που είχε δημιουργήσει ο 51χρονος προσωρινά υπεύθυνος του καταστήματος, ο οποίος μέσω φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή, διαχειριζόταν ιστοσελίδα παράνομου διαδικτυακού στοιχηματισμού. Προκειμένου δε να δυσχεράνουν το έργο των διωκτικών Αρχών σε περίπτωση ελέγχου, είχαν εγκαταστήσει στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ειδικό λογισμικό, το οποίο έχει τη δυνατότητα κάθε φορά που γίνεται επανεκκίνηση ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή να διαγράφει όλα τα αρχεία και τις δραστηριότητες του προηγούμενου χρήστη και να επανέρχεται σε κατάσταση λειτουργίας που έχει οριστεί αρχικά από το διαχειριστή.
Επίσης, κατά την έρευνα στους χώρους του καταστήματος βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κάμερες και καταγραφικό κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης (CCTV), το οποίο κατέγραφε την εικόνα από όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του καταστήματος, κατά παράβαση της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα.
Συνολικά κατά την έρευνα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

εσωτερικός σκληρός δίσκος ηλεκτρονικού υπολογιστή,
φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής τύπου ταμπλέτας (tablet),
καταγραφικό κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης (CCTV),
χαρτονόμισμα των 50 ευρώ, αμφιβόλου γνησιότητας
675 ευρώ και
πλήθος εγγράφων με χειρόγραφες σημειώσεις.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελία Πρωτοδικών και η υπόθεση παραπέμφθηκε για κύρια ανάκριση. Για την υπόθεση ενημερώθηκε η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π.), προκειμένου να προβεί στις προβλεπόμενες ενέργειες, ώστε οι επίμαχοι ιστότοποι να συμπεριληφθούν στην Blacklist.
Είναι γνωστό ήδη ότι γίνονται εντατικοί έλεγχοι από την πλευρά της αστυνομίας για την καταπολέμηση του παράνομου στοιχηματισμού και των τυχερών παιγνίων, μέσω διαδικτύου, λόγω της διεξαγωγής του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2018.