ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για την κατασκευή 48 ανεμογεννητριών στην Ανατολική Μάνη

από τον Christina Tsamoura - 11 μήνες πριν
«Πράσινο φως»  από το ΣτΕ για την κατασκευή 48 ανεμογεννητριών στην Ανατολική Μάνη

Απορρίφθηκαν οι προσφυγές της Ελληνικής Ορθολογικής Εταιρείας και 1.196 κάτοικων της Λακωνίας και των πέριξ περιοχών

Ανοίγει με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) ο δρόμος για την κατασκευή 48 ανεμογεννητριών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μάνης, στη Λακωνία.
Με απόφασή του το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε πως το από 20.9.1993 Προεδρικό Διάταγμα δεν απαγορεύει την εγκατάσταση αιολικών σταθμών γενικά στην περιοχή της Ανατολικής Μάνης, δεδομένου μάλιστα ότι η ενίσχυση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους του περιφερειακού σχεδίου της Πελοποννήσου.
Κατά της κατασκευής των αιολικών πάρκων στην περιοχή είχαν προσφύγει στο ΣτΕ η Ελληνική Ορθολογική Εταιρεία και 1.196 κάτοικοι της Λακωνίας και των γύρω περιοχών. Με την προσφυγή τους ζητούσαν να ακυρωθούν δυο αποφάσεις του υπουργού Περιβάλλοντος. Με την πρώτη απόφαση εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τη κατασκευή και λειτουργία δυο αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 26 ανεμογεννητριών και με τη δεύτερη οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και λειτουργία δυο αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής άλλων 22 ανεμογεννητριών.
Οι προσφεύγοντες, μεταξύ των άλλων, υποστήριζαν ότι το από 20.9.1993 Προεδρικό Διάταγμα που αφορά την εκτός σχεδίου και εκτός ορίων περιοχή του Γυθείου και Οιτύλου Λακωνίας, δεν επιτρέπει την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, με συνέπεια να είναι μη νόμιμη η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών.
Ωστόσο, το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές τους κρίνοντας πως το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα δεν περιλαμβάνει μεταξύ των ρητών απαγορεύσεων του την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιοχή.