ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Tommaso Debenedetti: ο …πλακατζής δημοσιογράφος που «πέθανε», εκτός από τον Γαβρά, και τον Άσαντ

από τον Christina Tsamoura - 9 μήνες πριν
Tommaso Debenedetti: ο …πλακατζής δημοσιογράφος που «πέθανε», εκτός από τον Γαβρά, και τον Άσαντ

Με τις μακάβριες «τρολιές» του εξελίχτηκε σε φόβο και τρόμο των «κατεστημένων» μέσων, τα οποία έχει επανειλημμένα παρασύρει σε απίστευτα λάθη

Της Λήδας Πιμπλή | newpost.gr
Ο Tommaso Debenedetti, δημοσιογράφος μεσαίου βεληνεκούς, έγινε γνωστός στη χώρα του το 2010 όταν έγινε αντιληπτό ότι οι συνεντεύξεις που υπέγραφε σε ιταλικά Μέσα ήταν εξ ολοκλήρου προϊόντα φαντασίας.
Όμως, η σχετική αποκάλυψη, αντί να τον αποθαρρύνει, τον έκανε ακόμα πιο θρασύ. Από τότε έχει επικεντρώσει τη δράση του στη διασπορά fake news μέσω των κοινωνικών δικτύων.
Η τεχνική του είναι απλή. Εντοπίζει πρόσωπα δημοσίου ενδιαφέροντος τα οποία δεν έχουν δραστηριότητα στα social media, δημιουργεί λογαριασμούς στο όνομά τους και. .. από ‘κει και πέρα ο δρόμος είναι ανοιχτός.
Πριν από το περιστατικό που τον έκανε γνωστό στη χώρα μας, τη δημοσιοποίηση της είδησης του θανάτου του Κώστα Γαβρά μέσα από το Τwitter της φρεσκοορκισμένης υπουργού πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά, ο Tommaso Debenedetti είχε καταφέρει να πεθάνει ουκ ολίγες προσωπικότητες και να διασπείρει ψευδείς ειδήσεις παριστάνοντας μεταξύ άλλων τον Αφγανό Πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι και τον Μπασάρ Αλ Άσαντ.
Στα θύματά του περιλαμβάνονται επίσης ο συγγραφέας Φίλιπ Ροθ (2012) και ο Μπομπ Ντίλαν (2013).
Ο ίδιος εξηγεί σε συνεντεύξεις του ότι αφενός βρίσκει πολύ διασκεδαστικό να δημιουργεί λογαριασμούς εξ ονόματος ανθρώπων που δεν διαθέτουν παρουσία στα social media και ότι επιπλέον με τις φάρσες του προσφέρει υπηρεσία στον κόσμο αποκαλύπτοντας πόσο διάτρητα είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πόσο εύκολα διαδίδονται τα ψέματα.