Συνήγορος Κουφοντίνα: Κίνδυνος μη αναστρέψιμων βλαβών για την υγεία του - Να καταργηθεί το εισαγγελικό βέτο

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Συνήγορος Κουφοντίνα: Κίνδυνος μη αναστρέψιμων βλαβών για την υγεία του – Να καταργηθεί το εισαγγελικό βέτο

από τον Newsroom - 2 μήνες πριν Last updated -2 μήνες πριν
Συνήγορος Κουφοντίνα: Κίνδυνος μη αναστρέψιμων βλαβών για την υγεία του – Να καταργηθεί το εισαγγελικό βέτο

Να προχωρήσει σε τροποποιήσεις των διατάξεων περί σωφρονισμού και να καταργήσει το εισαγγελικό «βέτο» για τις άδειες εξόδου των κρατουμένων από τις φυλακές, καλεί το υπουργείο Δικαιοσύνης η συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ. Σε ανακοίνωσή της η κυρία Κούρτοβικ αναφέρει πως εξαιτίας της απεργίας πείνας που πραγματοποιεί από τις 2 Μαΐου ο εντολέας της […]

Να προχωρήσει σε τροποποιήσεις των διατάξεων περί σωφρονισμού και να καταργήσει το εισαγγελικό «βέτο» για τις άδειες εξόδου των κρατουμένων από τις φυλακές, καλεί το υπουργείο Δικαιοσύνης η συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ.

Σε ανακοίνωσή της η κυρία Κούρτοβικ αναφέρει πως εξαιτίας της απεργίας πείνας που πραγματοποιεί από τις 2 Μαΐου ο εντολέας της υπάρχει ο κίνδυνος μη αναστρέψιμων βλαβών για την υγεία του. Υπενθυμίζεται πως ο συγκεκριμένος κρατούμενος, καταδικασμένος σε 11 φορές ισόβια για συμμετοχή στη «17Ν», έχει προχωρήσει σε απεργία πεινάς σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το «κόψιμο» της νέας άδειας εξόδου του από τις φυλακές από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο και ενώ είχε προηγηθεί το «όχι» του εισαγγελέα.

Η συνήγορος επικαλείται σχετική ιατρική βεβαίωση που εξέδωσε ο αρμόδιος παθολόγος στο Γενικό Νοσοκομείου Βόλου, όπου νοσηλεύεται ο Δημήτρης Κουφοντίνας, αναφέροντας παράλληλα πως ο αρμόδιος εισαγγελέας Πρωτοδικών Βόλου έχει διατάξει την αναγκαστική σίτιση του κρατουμένου, την οποία ωστόσο ο ίδιος αρνείται.

Ολόκληρη η ανακοίνωση που εξέδωσε η κυρία Κούρτοβικ έχει ως εξής:

«Προς ενημέρωσή σας  κοινοποιούμε την ιατρική γνωμάτευση που εκδόθηκε, με αίτηση της οικογένειας, από το  Γενικό Νοσοκομείο του Βόλου και από τον επιβλέποντα παθολόγο ιατρό κ. Χαράλαμπο Μάνδρο, σχετικά με την κατάσταση της υγείας του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Όπως προκύπτει από αυτήν, ο απεργός έχει απολέσει μέχρι σήμερα 12,5 κιλά, -περίπου  αντιστοιχεί σε απώλεια βάρους ενός κιλού σε κάθε μέρα απεργίας πείνας- και συνολικά το 15% του βάρους του και παρουσιάζει γενικευμένη αδυναμία, ορθοστατική υπόταση,  σημεία αφυδάτωσης και απίσχνασης.

Επιπλέον σύμφωνα με την ενημέρωση  της οικογένειας από τον   επιβλέποντα νεφρολόγο, παρουσιάζει  υπεροξέωση , δηλαδή αυξημένη παρουσία οξέος  στο αίμα και πτώση του Ph,   εξέλιξη  που θεωρείται επικίνδυνη για την πρόκληση νεφρικής ανεπαρκείας  και συναφών  βλαβών που μπορεί να μην είναι αναστρέψιμες.

Σημειώνουμε ότι από τον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Βόλου έχει δοθεί εντολή για αναγκαστική σίτιση την οποία αρνείται ο  απεργός και ως προς  την οποία,    οι υπεύθυνοι  γιατροί  του νοσοκομείου  θεωρούν ότι κωλύονται να εφαρμόσουν ενάντια στην θέλησή του   ( η σχετική πρακτική θεωρείται, όπως είναι γνωστό ,  βασανιστήριο).

Εξάλλου,  με δεδομένο το αδιέξοδο που δημιουργεί η επιδείνωση  της κατάστασης και  οι περιορισμοί του νομικού πλαισίου,  η μόνη   δυνατότητα για να εμποδισθεί μια αποτρεπτέα εξέλιξη των πραγμάτων, είναι να  προχωρήσει  το Υπουργείο Δικαιοσύνης στην νομοθετική  τροποποίηση των διατάξεων εκείνων  του  σωφρονιστικού νόμου  που συνεχώς   παράγουν  αδιέξοδες και άδικες καταστάσεις , στερώντας από την πρόσβαση σε δικαιώματα  κρατουμένους  που δικαιούνται σε αυτά  και   εκθέτοντας  τους  δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς σε πιέσεις , για λήψη αποφάσεων σκοπιμότητας και όχι ουσίας: Στην κατάργηση του εισαγγελικού βέτο, για την οποία το κυβερνών κόμμα είχε δεσμευτεί  σε προηγούμενα στάδια, πριν από την ανάληψη της κυβερνητικής εξουσίας.

Αθήνα  15 Μαΐου 2019».