ΠΟΜΕΝΣ: Απόφαση-σταθμός του Δικαστηρίου της Ε.Ε. περί ωραρίου- Πώς σχετίζεται με το στρατιωτικό προσωπικό

ΑΜΥΝΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΟΜΕΝΣ: Απόφαση-σταθμός του Δικαστηρίου της Ε.Ε. περί ωραρίου- Πώς σχετίζεται με το στρατιωτικό προσωπικό

από τον Newsroom - 2 μήνες πριν Last updated -2 μήνες πριν
ΠΟΜΕΝΣ: Απόφαση-σταθμός του Δικαστηρίου της Ε.Ε. περί ωραρίου- Πώς σχετίζεται με το στρατιωτικό προσωπικό

Τη σημαντική απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας για το χρόνο εργασίας σύμφωνα με την οποία τα κράτη μέλη πρέπει να υποχρεώνουν τους εργοδότες να εφαρμόζουν σύστημα μέτρησης του ημερήσιου χρόνου εργασίας σχολιάζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών με ανακοίνωση της. Σύμφωνα με την απόφαση που μπορείτε να διαβάσετε […]

Τη σημαντική απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας για το χρόνο εργασίας σύμφωνα με την οποία τα κράτη μέλη πρέπει να υποχρεώνουν τους εργοδότες να εφαρμόζουν σύστημα μέτρησης του ημερήσιου χρόνου εργασίας σχολιάζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών με ανακοίνωση της.
Σύμφωνα με την απόφαση που μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη εδώ δικαιώθηκε το ισπανικό συνδικάτο Federación de Servicios de Comisiones Obreras (CCOO) που προσέφυγε ενώπιον του Audiencia Nacional (Κεντρικού Δικαστηρίου, Ισπανία), ζητώντας να αναγνωριστεί η υποχρέωση της Deutsche Bank SAE να εφαρμόζει σύστημα καταγραφής του ημερήσιου χρόνου εργασίας του προσωπικού της. Το σκεπτικό όριζε μεταξύ άλλων πως έτσι θα μπορούν να αποδεικνύονται οι υπερωρίες των εργαζομένων.

Η συνάφεια με το στρατιωτικό προσωπικό

«Παρόλο που η απόφαση αφορά Ισπανούς εργαζόμενους και γερμανική επιχείρηση»,  αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, «προστίθεται στη νομολογία της οδηγίας και επομένως θα επηρεάσει την εφαρμογή της σε ολόκληρη την Ε.Ε. Σε περίπτωση παρόμοιων υποθέσεων σε άλλες χώρες, τα εθνικά και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια θα πρέπει να ακολουθήσουν την ερμηνεία της οικείας απόφασης. Συνεπώς, η απόφαση αποτελεί ένα ακόμη θετικό βήμα προς την ερμηνεία της οδηγίας και την αποτελεσματική εφαρμογή της σε εθνικό επίπεδο.

Η απόφαση καθιστά σαφές ότι εναπόκειται στα κράτη μέλη να καθορίσουν τις ρυθμίσεις για την εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές απαιτήσεις των διαφόρων τομέων. Μπορεί λοιπόν να αναμένεται ότι τα κράτη μέλη θα χρησιμοποιήσουν το επιχείρημα της ειδικής φύσης του στρατιωτικού επαγγέλματος για τη δημιουργία εξαιρέσεων / διαφορετικών, λιγότερο αυστηρών συστημάτων καταγραφής του χρόνου εργασίας για τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων.

Η ΠΟΜΕΝΣ έχει ήδη από τον Ιανουάριο του 2019 θίξει το θέμα του 40ωρου αποστέλλοντας τις προτάσεις της με σχετική επιστολή. Σε κάθε περίπτωση η Ομοσπονδία παρακολουθεί στενά τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και συντάσσει ατζέντα για το μείζον ζήτημα της εφαρμογής του 40ωρου στις Ε.Δ. » καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΟΜΕΝΣ