Ερντογάν: Έχουμε ήδη αγοράσει τους S-400 – Είναι τελειωμένη συμφωνία

ΑΜΥΝΑ

Ερντογάν: Έχουμε ήδη αγοράσει τους S-400 – Είναι τελειωμένη συμφωνία

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης - 3 μήνες πριν Last updated -3 μήνες πριν
Ερντογάν: Έχουμε ήδη αγοράσει τους S-400 – Είναι τελειωμένη συμφωνία

«Το σύστημα αυτό θα παραδοθεί τον επόμενο μήνα από τη Ρωσία», δήλωσε, συμφώνως με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου (Haber News) ο Πρόεδρος της γείτονος.

Την άποψη ότι η χώρα του έχει ήδη αγοράσει το ρωσικής σχεδιάσεως και κατασκευής πυραυλικό αντιαεροπορικό/αντιβαλλιστικό σύστημα εδάφους – αέρος, μακρού βεληνεκούς S-400 διατύπωσε χθες βράδυ ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Το σύστημα αυτό θα παραδοθεί τον επόμενο μήνα από τη Ρωσία», δήλωσε, συμφώνως με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου (Haber News) ο Πρόεδρος της γείτονος, για να προσθέσει: «Δεν λέω ότι η Τουρκία θα αγοράσει τους S-400, λέω ότι τους έχει ήδη αγοράσει. Είναι τελειωμένη συμφωνία», σημείωσε χαρακτηριστικώς.
Συμφώνως πάντα με τις ίδιες πηγές, ο Τούρκος Πρόεδρος, φέρεται ειπών ότι οι S-400 είναι ένα αμυντικό σύστημα και όχι επιθετικό και ότι είμαστε ανοιχτοί προς όλους να συζητήσουμε για αυτό. «Όσον αφορά την άμυνα της Τουρκίας πρέπει να ρωτήσουμε κάποιον για το τι θα κάνουμε;», σημείωσε με νόημα.

Αναφορικώς με το θέμα των μαχητικών πέμπτης γενιάς και τεχνολογίας stealth των F-35A Lightning II, ο Πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε επίσης, ότι ελπίζει το πρόβλημα αυτό να επιλυθεί με τις ΗΠΑ μέσω της διπλωματικής οδού και πάντως πριν από τη συνάντηση που θα έχει με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, που έχει οριστεί για τα τέλη του τρέχοντος Ιουνίου 2019.

Και επειδή πρόκειται για Τούρκο Πρόεδρο δεν θα μπορούσε να τελειώσει την έκθεση των απόψεών του χωρίς απειλές. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν ο Πρόεδρος Ερντογάν «προειδοποίησε» ότι θα ζητήσει εξηγήσεις από όσους ευθύνονται όταν η χώρα του αποκλειστεί από το πρόγραμμα κατασκευής των μαχητικών αυτών.
Τέλος, στην Άγκυρα, ο εκεί Ρώσος Πρέσβης διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία θα προχωρήσει ως το τέλος το θέμα των S-400 όπως προβλέπει η συμφωνία για την οποία η Τουρκία έχει ήδη πληρώσει, όπως σημείωσε με δικές του δηλώσεις.