Παράνομη άσκηση έρευνας και διάσωσης στα κατεχόμενα της Κύπρου

ΔΙΕΘΝΗ

Παράνομη άσκηση έρευνας και διάσωσης στα κατεχόμενα της Κύπρου

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης - 3 μήνες πριν Last updated -3 μήνες πριν
Παράνομη άσκηση έρευνας και διάσωσης στα κατεχόμενα της Κύπρου

Η άσκηση που διεξήχθη από τις 10 ως τις 13 Ιουνίου και στην οποία συμμετείχαν δυνάμεις SAR των τουρκικών δυνάμεων κατοχής, καθώς και παραστρατιωτικές δυνάμεις του ψευδοκράτους, περιελάμβανε δύο φάσεις.

Ολοκληρώνεται σήμερα η δεύτερη φάση της ετήσια παράνομης ασκήσεως «ερεύνης και διασώσεως» (SAR), που διεξάγεται στο κατεχόμενο από τους Τούρκους βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, και φέρει την ονομασία «Μάρτυρας Υπολοχαγός Caner Gonyeli 2019”.

Η άσκηση που διεξήχθη από τις 10 ως τις 13 Ιουνίου και στην οποία συμμετείχαν δυνάμεις SAR των τουρκικών δυνάμεων κατοχής, καθώς και παραστρατιωτικές δυνάμεις του ψευδοκράτους, περιελάμβανε δύο φάσεις. Μία με διάσωση στην ξηρά στον κατεχόμενο Άγιο Ιλαρίωνα, σε περιστατικό αναγκαστικής προσγειώσεως αεροσκάφους και άλλη μία, δεύτερη, φάση σε θαλάσσιο περιβάλλον, στη θαλάσσια περιοχή 13 ναυτικά μίλια από το κατεχόμενο Ριζοκάρπασο.

Ο επικεφαλής της ασκήσεως και επικεφαλής των «Δυνάμεων Ασφαλείας» του ψευτοκράτους Tevfik Algan σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στη βάση του στο Μπογκάζι υποστήριξε ότι οι επιχειρήσεις ερεύνης και διασώσεως είναι υποθέσεις ζωής και θανάτου καθώς στις περισσότερες παρόμοιες περιπτώσεις οι διασώστες έχουν να αντιμετωπίσουν ως εχθρό τον χρόνο που πάντα κυλά σε βάρος τους στην προσπάθειά τους να σώσουν τις ανθρώπινες ζωές που κινδυνεύουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη χθεσινή – χερσαία – φάση της ασκήσεως παρακολούθησε η πολιτική ηγεσία των Τουρκοκυπρίων.