Οριστικό «όχι» Παυλόπουλου στον ορισμό νέας ηγεσίας στη Δικαιοσύνη – Στην επόμενη κυβέρνηση η απόφαση

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οριστικό «όχι» Παυλόπουλου στον ορισμό νέας ηγεσίας στη Δικαιοσύνη – Στην επόμενη κυβέρνηση η απόφαση

Homo Politicus - 3 μήνες πριν Last updated -3 μήνες πριν
Οριστικό «όχι» Παυλόπουλου στον ορισμό νέας ηγεσίας στη Δικαιοσύνη – Στην επόμενη κυβέρνηση η απόφαση

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρεται να έχει ήδη κάνει γνωστές τις προθέσεις του στον Αλέξη Τσίπρα

Εξαιρετικά πιθανό είναι το ενδεχόμενο ενός μετώπου μεταξύ κυβέρνησης και Προεδρίας της Δημοκρατίας την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, με επίκεντρο τις πρόσφατες επιλογές του Υπουργικού Συμβουλίου για τη νέα ηγεσία στη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Law and Order, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και συνταγματολόγος ο ίδιος, Προκόπης Παυλόπουλος δεν προτίθεται να υπογράψει τη σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όχι μόνον μέχρι το τέλος Ιουνίου, όταν και λήγει η θητεία των δικαστικών που αποχωρούν, αλλά και στη συνέχεια.

Το σκεπτικό

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική διαρροή – διευκρίνιση από πλευράς Προεδρίας ήταν πως ο κ. Παυλόπουλος δεν πρόκειται να υπογράψει το Διάταγμα, που θα προετοιμαστεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, μέχρι τις 30 Ιουνίου, ημερομηνία της τυπικής συνταξιοδότησης της σημερινής ηγεσίας του Αρείου Πάγου, όπως άλλωστε είχε πράξει και κατά το παρελθόν όταν οι αποφάσεις της κυβέρνησης δεν είχαν και την παράμετρο της εκλογικής συγκυρίας.

Ωστόσο, καλά πληροφορημένες πηγές διαβεβαιώνουν – δείχνοντας μάλιστα και τις δημόσιες τοποθετήσεις συνταγματολόγων που διετέλεσαν φοιτητές ή συνεργάτες του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι ο κ. Παυλόπουλος δεν θα υπογράψει το Διάταγμα ούτε εάν αυτό φτάσει στα χέρια του μετά την 1η Ιουλίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Προεδρία θα εξηγήσει γιατί «κατά το Σύνταγμα, την παράδοση του πολιτεύματος και τη νομολογία» δεν μπορεί να επικυρώσει το Διάταγμα. Δεδομένης της προσπάθειας που κατέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την προώθηση των αλλαγών, η αρνητική στάση του Προέδρου αναμένεται να προκαλέσει την μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες πριν τις κάλπες.

Συνομιλητές του κ. Παυλόπουλου σημειώνουν ότι σχεδόν το σύνολο των συνταγματολόγων έχουν εκφραστεί εναντίον της κυβερνητικής απόπειρας να αλλάξει την ηγεσία της Δικαιοσύνης λίγες ημέρες πριν τις πρόωρες κάλπες, με το σύνολο των νομικών να επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια απόφαση χωρίς νομιμοποίηση αφού ο ίδιος πρωθυπουργός έχει αποδεχθεί ότι πλέον δεν έχει με το μέρος του την εμπιστοσύνη των πλειοψηφίας των πολιτών την ώρα που ορισμένοι συνταγματολόγοι προειδοποιούν ότι η επιμονή της κυβέρνησης να αλλάξει την ηγεσία του Αρείου Πάγου ισοδυναμεί με καταδολίευση του Συντάγματος.

Εν γνώσει Τσίπρα

Οι προθέσεις του κ. Παυλόπουλου φέρεται να είναι γνωστές στον κ. Τσίπρα, ήδη πριν την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, μετά τη συντριβή στις ευρωεκλογές, ενώ το ζήτημα συζητήθηκε και στην τελευταία συνάντηση των δύο ανδρών, όταν και ο Πρωθυπουργός ζήτησε τη διάλυση της Βουλής. Για τους παρατηρητικούς, το κλίμα μεταξύ των δύο ήταν πιο ψυχρό ενώ ήδη στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου δεν λείπουν τα αιχμηρά σχόλια περί συνεννόησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. Από την πλευρά τους, συνομιλητές του κ. Παυλόπουλου απορρίπτουν κάθε σχετικό σενάριο, υπογραμμίζοντας ότι η τελική απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας θα ληφθεί με αποκλειστικό γνώμονα το σεβασμό στο Σύνταγμα και όσα ο ίδιος ο πανεπιστημιακός καθηγητής δίδαξε και όχι στο πλαίσιο οιασδήποτε συναλλαγής που αφορά θέσεις.

 

 

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ