Μ. Χρυσοχοΐδης: Αύριο το πρωί ξεκινά η καταγραφή ζημιών - «Είμαστε δίπλα σας», είπε απευθυνόμενος στους πολίτες

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Χρυσοχοΐδης: Αύριο το πρωί ξεκινά η καταγραφή ζημιών – «Είμαστε δίπλα σας», είπε απευθυνόμενος στους πολίτες

Newsroom - 1 μήνα πριν Last updated -1 μήνα πριν
Μ. Χρυσοχοΐδης: Αύριο το πρωί ξεκινά η καταγραφή ζημιών – «Είμαστε δίπλα σας», είπε απευθυνόμενος στους πολίτες

Για το ενδεχόμενο να υπάρχουν πολίτες, οι οποίοι από φόβο δεν θέλουν να κοιμηθούν το βράδυ στα σπίτια τους, ο κ. Χρυσοχοΐδης διαβεβαίωσε ότι έχουν δοθεί εντολές για πλήρη ανάπτυξη των αστυνομικών δυνάμεων

Φυσιολογική χαρακτήρισε τη μετασεισμική ακολουθία ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο υπουργός τόνισε ότι αύριο το πρωί ξεκινά η καταγραφή των ζημιών, ενώ αναφερόμενος στην Πυροσβεστική είπε ότι δέχτηκε 200 κλήσεις από πολίτες και προχώρησε στον απεγκλωβισμό 30 ατόμων από ασανσέρ.

Για το ενδεχόμενο να υπάρχουν πολίτες, οι οποίοι από φόβο δεν θέλουν να κοιμηθούν το βράδυ στα σπίτια τους, ο κ. Χρυσοχοΐδης διαβεβαίωσε ότι έχουν δοθεί εντολές για πλήρη ανάπτυξη των αστυνομικών δυνάμεων, ώστε να αποφευχθούν διαρρήξεις και πλιάτσικα.

«Με εντολή πρωθυπουργού είμαστε εδώ και είμαστε διπλά σας. Δεν θα φύγουμε, δεν θα κοιμηθούμε πριν περάσει κάθε κίνδυνος… Μαζί θα ξεπεράσουμε κι αυτή τη δυσκολία», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απευθυνόμενος προς τους πολίτες.

Ο υπουργός βρίσκεται εκεί από την πρώτη στιγμή και συντόνισε σύσκεψη του συμβουλίου διαχείρισης κρίσεων με αντικείμενο την αποτίμηση της κατάστασης και τον καθορισμό όλων των ενεργειών του κρατικού μηχανισμού.

Ο υπουργός ανέφερε αναλυτικά τα γεγονότα όπως εξελίχθηκαν μετά το σεισμό και τόνισε ότι ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα ενώ η επιφυλακή θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της δήλωσης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη:

«Στις 14:13 εκδηλώθηκε σεισμός ισχύος 5.1 Ρίχτερ που έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο λεκανοπέδιο Αττικής και στις όμορες περιοχές. Το επίκεντρο ήταν 23 χλμ Βορειοδυτικά του κέντρου Αθήνας, στην περιοχή της Μαγούλας. Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 13 χλμ.

Αμέσως κινητοποιήθηκαν, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας, δυνάμεις χερσαίες και εναέριες της Πυροσβεστικής, Αστυνομίας, Ε.Μ.Α.Κ., της Περιφέρειας και των Δήμων.

Το πρώτο ημίωρο παρατηρήθηκε συμφόρηση των τηλεπικοινωνιών στα κινητά τηλέφωνα λόγω υπερφόρτωσης, καθώς και διακοπές ρεύματος που οδήγησαν κυρίως σε εγκλωβισμούς σε ανελκυστήρες. Η πυροσβεστική δέχτηκε 200 κλήσεις και πραγματοποίησε 30 απεγκλωβισμούς.

Για αρκετές ώρες υπήρξε κυκλοφοριακή συμφόρηση. Η Τροχαία επικουρούμενη από την Άμεση Δράση αναπτύχθηκε και διευκόλυνε στην αποσυμφόρηση. Ελικόπτερα της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής κατηύθυναν την επιχείρηση.

Ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα. Για την ασφάλεια των πολιτών, που ενδεχομένως δεν θέλουν να κοιμηθούν σπίτι τους, και την ασφάλεια των περιουσιών τους, η Αστυνομία έχει αναπτύξει δυνάμεις σε όλες τις περιοχές, που θα περιπολούν όλο το βράδυ.

Οι Γενικοί Γραμματείς όλων των Υπουργείων, η Περιφερειακή Διοίκηση και οι Δήμοι έχουν κινητοποιήσει τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες τους υπό τον συντονισμό της Πολιτικής Προστασίας. Η επιφυλακή θα συνεχισθεί κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Όπου υπάρχει πρόβλημα με παιδιά, ηλικιωμένους, άτομα σε ευπαθείς ομάδες, δίνουμε προτεραιότητα.

Η μετασεισμική ακολουθία είναι φυσιολογική, γεγονός που είναι θετικό.

Από αύριο το πρωί θα αρχίσει καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών.

Απευθύνομαι τώρα στον καθένα και στην καθεμιά σας προσωπικά.

Με εντολή του Πρωθυπουργού είμαστε εδώ κι είμαστε δίπλα σας. Δεν θα φύγουμε, δεν θα κοιμηθούμε πριν περάσει κάθε κίνδυνος. Σας ζητώ να είστε ψύχραιμοι, για κάθε πρόβλημά σας η τοπική Αστυνομία, οι Δημοτικές Υπηρεσίες, οι Πυροσβέστες είναι αρωγοί.

Μαζί θα ξεπεράσουμε κι αυτή τη δυσκολία. Καλό βράδυ, ψηλά το κεφάλι, η ζωή συνεχίζεται, όπου υπάρχει πρόβλημα να μας το λέτε».

ΣΕΙΣΜΟΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ