Καμίνης και Βερβεσός κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη - Law & Order

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καμίνης και Βερβεσός κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη

από τον Newsroom - 9 μήνες πριν Last updated -3 μήνες πριν
Καμίνης και Βερβεσός κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη

Μίλησαν στη Γιορτή του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, προστάτη του δικαστικού σώματος - Σύντομος χαιρετισμός και από τον Μ. Καλογήρου

Ανήμερα του εορτασμού του προστάτη του δικαστικού σώματος Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη ο δήμαρχος Αθηναίων, Γεώργιος Καμίνης, και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτριος Βερβεσός, αναφέρθηκαν στις πολιτικές παρεμβάσεις στο χώρο της Δικαιοσύνης και στις σχέσεις της πολιτικής και δικαστικής εξουσίας.
Την πολιτιστική εκδήλωση των εννιά δικαστικών Ενώσεων που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Παλαιά Βουλή με αφορμή τον εορτασμό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη χαιρέτισε σύντομα και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου.
Χαιρετισμός από τον Μιχάλη Καλογήρου
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, στο σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε ότι στις προτεραιότητες του υπουργείου είναι η αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ύστερα από διάλογο με τους δικαστές και δικηγόρους. Σε έναν όμως διάλογο όχι επιπέδου συντεχνίας, προσέθεσε με νόημα ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Παράλληλα,  ο κ. Καλογήρου επισήμανε ότι επισπεύδονται οι διαδικασίες για την πρόσληψη δικαστικών υπαλλήλων και προσέθεσε ότι στις προτεραιότητες του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η επόμενη ημέρα για τη Δικαιοσύνη να είναι σε καλύτερες συνθήκες με κανόνες ισότητας και ισονομίας και με προέχοντα λόγο στην προστασία των ασθενέστερων πολιτών.
Γιώργος Καμίνης: ο μηχανισμός ποδηγέτησης των δικαστών παραμένει παρών και άγρυπνος
Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης έκανε λόγο για απόπειρα χειραγώγησης της δικαστικής εξουσίας, για χρησιμοποίηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας με σκοπό την αποδυνάμωση και χειραγώγηση της Δικαιοσύνης.
Ο κ. Καμίνης, ανέφερε ότι μια εμφανής απόπειρα χειραγώγησης της δικαστικής εξουσίας, τόνισε ο κ. Καμίνης, «συνήθως έπεται, εφόσον δηλαδή έχουν μεν προηγηθεί, αλλά δεν έχουν αποδώσει άλλοι τρόποι χειραγώγησης λιγότερο άμεσοι και οφθαλμοφανείς» και συνέχισε:
«Ειδικά σε μια χώρα όπως η δική μας, όπου οι ηγεσίες των Ανωτάτων Δικαστηρίων επιλέγονται αποκλειστικά από την εκτελεστική εξουσία, τα μηνύματα που εκπέμπει η επιλογή ενός δικαστή που δεν συγκεντρώνει τα απαραίτητα υψηλά προσόντα και το ηθικό κύρος, αναπόφευκτα ερμηνεύονται στις κατώτερες βαθμίδες των δικαστών ως έμμεσες επιταγές συμμόρφωσης προς τις επιθυμίες της».
Τα τελευταία χρόνια, τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, «παρατηρούμε αυτό το απειλητικό νεύμα της εξουσίας να διαιωνίζεται τρόπο τινά. Φαίνεται πως δεν αρκεί πλέον να αναδεικνύουμε τους ευνοούμενους, αλλά μπορούμε στη συνέχεια να τους διορίζουμε και συμβούλους παρά τω Πρωθυπουργώ, προκειμένου πια να μην αιωρείται αμφιβολία καμία ότι ο μηχανισμός ποδηγέτησης των δικαστών παραμένει παρών και άγρυπνος, διαρκής αλλά και ενισχυμένος, αφού έχει πια επισήμως εγκατασταθεί και στην ανώτερη βαθμίδα της κυβέρνησης». 
Δημήτρης Βερβεσός: ζητούμενο η πλήρης απεξάρτηση της διακστικής από πάσης φύσεως άλλες εξουσίες
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, αφού επέκρινε τις έμμεσες και μη κυβερνητικές παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη, αλλά και την άρνηση εφαρμογής των δικαστικών αποφάσεων από την Πολιτεία, αναφέρθηκε στις αναγκαίες θεσμικές εγγυήσεις που πρέπει να διαμορφωθούν για την αναβάθμιση της λειτουργίας της Δικαιοσύνης εν όψει της αναθεώρησης του Συντάγματος.
Η βασική κοινή στόχευση όλων των παραγόντων της δημόσιας ζωής, κατά τον κ. Βερβεσό είναι «η αποπολιτικοποίηση των σχέσεων της δικαστικής εξουσίας με τις άλλες δύο εξουσίες» και «η πλήρης απεξάρτηση από πάσης φύσεως εστίες εξουσίας»
Ακόμη, ο κ. Βερβεσός ανέφερε: «Οι πολιτικές σκοπιμότητες της νομοθετικής εξουσίας δεν μπορούν να ακυρώνουν δικαστικές αποφάσεις. Νομοθετικές παρεμβάσεις με φωτογραφικές διατάξεις, ενόσω είναι εκκρεμής μια υπόθεση στη Δικαιοσύνη – κυρίως μάλιστα σε τελευταίο βαθμό – συνιστούν κατά την πάγια νομολογία του ΕΔΔΑ παραβίαση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης».
Όμως, συνέχισε ο πρόεδρος του ΔΣΑ, «αποδοκιμαστέα είναι η εκτελεστική εξουσία, όταν αρνείται ανερυθρίαστα να εφαρμόσει στην πράξη τις δικαστικές αποφάσεις ή, πολύ περισσότερο, όταν ρητά δηλώνει ότι δεν θα τις εφαρμόσει».
Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης στο χαιρετισμό του τόνισε ότι είναι «οξύμωρο να μιλάμε για την ιδέα της Δικαιοσύνης όταν στις μέρες κυριαρχεί ανισότητα και αδικία» και προσέθεσε: «Κανείς δικαστής ή εισαγγελέας δεν κοιμάται ήσυχος όσο βλέπει τις κοινωνικές αδικίες να εντείνονται, όσο αντιλαμβάνεται ότι η Δικαιοσύνη που υπηρετεί σαν θεσμός δεν ταυτίζεται με την Δικαιοσύνη στην ιδεατή της μορφή».