Υπόθεση Energa: Αθώος ο Μηλιώνης, πέντε χρόνια με αναστολή στον Αρ. Φλώρο

Με την αθώωση του ενός εκ των δυο βασικών πρωταγωνιστών στην υπόθεση της Energa αλλά και την επιβολή κατά πολύ μικρότερης ποινής στον δεύτερο εξ αυτών, ολοκληρώθηκε σήμερα έπειτα από μακρά ακροαματική διαδικασία η δευτεροβάθμια δίκη για τη συγκεκριμένη υπόθεση.
Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων (δεύτερος βαθμός) έκρινε αθώο τον Βασίλη Μηλιώνη, ενώ ερμηνεύοντας τις νέες ευνοϊκότερες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και λαμβάνοντας υπόψη του και την κατάργηση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου επέβαλε στον Αριστείδη Φλώρο ποινή φυλάκισης πέντε μηνών με τριετή αναστολή.
Ακόμη, με την ίδια απόφασή του το δικαστήριο έκρινε ενόχους πέντε ακόμη κατηγορούμενους στην υπόθεση για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, αναγνωρίζοντας τους όμως ελαφρυντικά και επιβάλλοντας τους ποινές φυλάκισης ενός έως δύο έτη με τριετή αναστολή.
Παράλληλα, με την τελική ετυμηγορία των δικαστών του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου αθώοι κρίθηκαν εκτός των Β. Μηλιώνη και τέσσερις ακόμη κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων ο Αχ. Φλώρος στον οποίο το πρωτόδικο δικαστήριο είχε επιβάλλει κάθειρξη δέκα ετών.
Υπενθυμίζεται ότι ο Αρ. Φλώρος σε πρώτο βαθμό είχε καταδικαστεί σε 21 χρόνια κάθειρξη και του είχαν αναγνωριστεί δυο ελαφρυντικά. Σε δεύτερο βαθμό όμως του αναγνωρίστηκαν τρία ελαφρυντικά και οι δικαστές μετά την κατάργηση του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου του επέβαλε ποινή φυλάκισης πέντε ετών με τριετή αναστολή. Να σημειωθεί εδώ ότι η μεγαλύτερη ποινή που θα μπορούσε να του επιβληθεί σύμφωνα με τις νέες ποινικές διατάξεις ήταν τα οκτώ έτη. Οι δικαστές έκριναν ένοχο τον Αρ. Φλώρο για λαθρεμπορία, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και υπεξαίρεση.
Σε δήλωσή του ο κ. Βασίλης Χειρδάρης εκ των δικηγόρων του Αρ. Φλώρου με αφορμή τη σημερινή απόφαση του δικαστηρίου, ανέφερε: ««Η σημερινή δικαστική απόφαση αποκαθιστά την λογική στην υπόθεση Φλώρου. Μετά από μία εξωπραγματική και εξοντωτική ποινή άνω των 20 ετών που είχε επιβάλει το πρωτόδικο δικαστήριο, καταργώντας κάθε έννοια δίκαιης δίκης, το δευτεροβάθμιο τον καταδίκασε σε πέντε χρόνια φυλάκισης με αναστολή. Επιπλέον τον αθώωσε για την δήθεν υπεξαίρεση σε βάρος του ΛΑΓΗΕ και του ΑΔΜΗΕ. Η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου αποδεικνύει τη δυνατότητα της δικαιοσύνης να αποκαθιστά (έστω εν μέρει) αδικίες και να καταργεί την παραλογία».
Από την πλευρά του συνήγορος του Β. Μηλιώνη Μανώλης Τρούλης, τόνισε: «Εκφράζω την ικανοποίησή μου για την πανηγυρική αθώωση του Βασίλη Μηλιώνη μετά από ομόφωνη απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων…Πάντοτε υποστήριζα ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ικανοί, έντιμοι και γενναίοι δικαστές. Η απόφαση αυτή αποτελεί ορόσημο στα δικαστικά χρονικά της χώρας, διότι μετά από επτά ολόκληρα χρόνια διασυρμού στα ΜΜΕ, οι Δικαστές που τον έκριναν, αγνοώντας επικοινωνιακές και πολιτικές σκοπιμότητες και με μοναδικό κριτήριο το υλικό της δικογραφίας, φώτισαν την αλήθεια».
Η απαλλαγή
Με την απόφαση του δικαστηρίου ο Αρ. Φλώρος απαλλάχθηκε από το αδίκημα της υπεξαίρεσης σε βάρος του ΛΑΓΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ. Κατά το δικαστήριο ο κατηγορούμενος δεν αντιπροσώπευε αυτές τις εταιρίες, με βάση όσα ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι δικαστές έκριναν ότι υπάρχει οφειλή της Energa, μόνο προς το Ελληνικό Δημόσιο και τους δήμους, ύψους 72 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η οφειλή αυτή έχει ήδη ικανοποιηθεί αφού έχουν κατατεθεί εξ αρχής 85 εκατομμύρια στο ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και από τα χρήματα αυτά έχουν να λαμβάνουν δημόσιοι και Δήμοι.
Να σημειωθεί τέλος ότι οι αρχές έχουν δεσμεύσει για την υπόθεση της Energa από λογαριασμούς των κατηγορουμένων στην Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού 127 εκατ. ευρώ.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες