Ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα που διέσυρε τη χώρα διεθνώς, παίρνει πλέον το δρόμο για εκδίκαση από το αρμόδιο ποινικό δικαστήριο. Ο λόγος για την υπόθεση της Folli-Follie για την οποία το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας με βούλευμά του αποφαίνεται πως θα πρέπει να καθίσουν στο «σκαμνί» Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων συνολικά 13 άτομα από τα 31 που είχαν αρχικά κατηγορηθεί στο πλαίσιο των μαραθώνιων εισαγγελικών ερευνών.
Οι κατηγορούμενοι, περίπου τρία χρόνια μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι σχεδόν με το ….μισό Ποινικό Κώδικα, καθώς τα αδικήματα για τα οποία ζητείται η παραπομπή τους σε δίκη είναι πολλά και κακουργηματικής μορφής.
Ειδικότερα, ο ιδρυτής της Δημήτρης Κουτσολιούτσος, η σύζυγός του Καίτη, ο γιός τους Τζώρτζης και δέκα ακόμη κατηγορούμενοι διευθυντικά στελέχη του ομίλου, σύμφωνα με το βούλευμα, θα πρέπει να δικαστούν για τα εξής αδικήματα: Εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώ, απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσα κατά φυσικών και νομικών προσώπων, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ, με προξενειθείσα ζημία άνω των 120.000 ευρώ , χειραγώγηση της αγοράς από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ΄ εξακολούθηση. Μάλιστα, ο ιδρυτής της εταιρείας που βρίσκεται όπως και ο γιος του προσωρινά κρατούμενος εδώ και περίπου 11 μήνες, βαρύνεται επιπλέον με το κακούργημα της κατάχρησης προνομιακής πληροφορίας κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.
Η μεγάλη οικονομική απάτη της Folli-Follie, σύμφωνα με τους δικαστές, προκάλεσε τεράστια ζημία η οποία αν και δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς υπολογίζεται ότι ανέρχεται στα 413.078.346,17 ευρώ. Οι κατηγορούμενοι με ψευδή στοιχεία που αφορούσαν σε ανύπαρκτα τραπεζικά αποθέματα σε εταιρείες τους στην Κίνα και με παραποιημένους ισολογισμούς κατάφεραν να εξαπατήσουν αγορές, χρηματιστήρια, επενδυτές και πλήθος νομικών και φυσικών προσώπων, τα οποία δεν γνώριζαν για τους πλασματικούς οικονομικούς δείκτες της εταιρείας και ως εκ τούτου είχαν την εντύπωση ότι επένδυαν σε ένα υγιή οικονομικά όμιλο.
Από το 2006 ο Δημήτριος Κουτσολιούτσος και ο γιος του, Τζώρτζης, για τους οποίους μάλιστα το συμβούλιο αποφάσισε την παράταση της προσωρινής τους κράτησης για έξι ακόμη μήνες, συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση, της οποίας φέρονται ως ηθικοί αυτουργοί. Συγκεκριμένα, οι εν λόγω δυο κατηγορούμενοι και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι κατήρτιζαν πλαστά έγραφα τραπεζών και εμφάνιζαν τεράστια χρηματικά ποσά στα αποθεματικά των λογαριασμών τους. Σε μια από τις περιπτώσεις που καταγράφονται στη δικογραφία, αναφέρεται πως σε τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο η εταιρεία είχε υπόλοιπο μόλις 60 ευρώ χάρη στα πλαστά statement εμφανίζονταν υπόλοιπο 70.000.000 ευρώ.
Οι κατηγορούμενοι χρησιμοποιούσαν τα ψευδή οικονομικά είτε για να επιτύχουν δανεισμό των εταιρειών τους και να πείσουν επενδυτές κυρίως για το ότι διαθέτουν ένα ανθηρό οικονομικό όμιλο εταιρειών στη Κίνα. Ακόμη, οι κατηγορούμενοι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος έστελναν τις παραποιημένες οικονομικές καταστάσεις των «ψευδοεταιρειών», στη Κίνα στην Ελλάδα και ζητούσαν να ενοποιηθούν με τους ισολογισμούς των εταιρειών του άλλου υπό ομίλου που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα την Ευρώπη και τη Β. Αμερική. Ακολούθως, με «όχημα» τα ψευδή αυτά οικονομικά στοιχεία, οι κατηγορούμενοι κατάφεραν να εξαπατήσουν το επενδυτικό κοινό και τα χρηματιστήρια και να χειραγωγήσουν την αγορά, αναφέρουν οι δικαστές στο βούλευμά τους.
Σε αντίθεση, πάντως, με τους 13 κατηγορούμενους για τους οποίους ζητείται η παραπομπή σε δίκη, οι δικαστές τάχθηκαν με το βούλευμα τους υπέρ της απαλλαγής από κάθε κατηγορία 16 άλλων κατηγορουμένων, ενώ για δυο από αυτούς η ποινική δίωξη που είχε αρχικά ασκηθεί έπαυσε λόγω θανάτου. Για όσους ζητούν απαλλαγή και μη παραπομπή σε δίκη, τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου αναφέρουν στο βούλευμά τους πως δεν είχαν τη γνώση ή τον τρόπο να αντιληφθούν το εύρος των παράνομων πράξεων, παρά το γεγονός ότι ήταν μέλη διοίκησης των επίμαχων εταιρειών ή και υπάλληλοί τους είτε εξωτερικοί είτε εσωτερικοί. Εξάλλου, όπως αναφέρεται στο βούλευμα τα πρόσωπα αυτά δεν είχαν καμία σχέση με τον υπό όμιλο στη Κίνα και με τα εκεί πεπραγμένα, ούτε είχαν τη δυνατότητα είτε την επιστημονική είτε την πραγματική ώστε να ελέγξουν τις πλαστές καταστάσεις της εταιρείας. Μάλιστα, κάποιοι εξ αυτών είχαν λάβει τη διαβεβαίωση από το Δ. Κουτσολιούτσο ότι η θέση τους θα είναι τιμητική και ότι δε θα χρειαζόταν να προβούν σε καμία ενέργεια.
Για τη συγκεκριμένη δικογραφία πρόταση 616 σελίδων στο δικαστικό συμβούλιο είχε κάνει η εισαγγελέας Ελένη Μιχαλοπούλου, ζητώντας να δικαστούν συνολικά 21 κατηγορούμενοι.