Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση θανάτου των τριών παιδιών, της οικογένειας Δασκαλάκη, στην Πάτρα.
Η οικογένεια των άτυχων κοριτσιών ζήτησε και έλαβε τον ιατρικό φάκελο της Τζωρτζίνας από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πελοπόννησος» οι τοξικολογικές εξετάσεις δείχνουν αυξημένη την ουσία «τροπονίνη», που έπρεπε να ήταν έως 15 και εμφανίζεται στο 418.
Πάτρα: Τι είναι η «τροπονίνη»
Η τροπονίνη είναι σύμπλεγμα τριών ρυθμιστικών πρωτεϊνών που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της μυϊκής συστολής στους σκελετικούς μύες και τον καρδιακό μυ, αλλά όχι στους λείους μυς. Οι μετρήσεις των καρδιακών ειδικών τροπονινών χρησιμοποιούνται ως διαγνωστικοί και προγνωστικοί δείκτες στη διαχείριση του εμφράγματος του μυοκαρδίου και του οξέος στεφανιαίου συνδρόμου. Τα επίπεδα τροπονίνης στο αίμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως διαγνωστικός δείκτης εγκεφαλικού επεισοδίου.
Η ουσία αναλύεται σε εξειδικευμένο εργαστήριο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και αναμένεται να ρίξει φως στο θρίλερ θανάτου με τα τρία αδερφάκια στην Πάτρα. Σύμφωνα με τους ειδικούς που παρακολουθούν στενά την υπόθεση, πρέπει να γίνει μια εξέταση ως προς τη δοσολογία, ώστε να φανεί αν είναι στα θεραπευτικά όρια ή αν είναι σε όρια τοξικά. Δηλαδή, αν η συγκεκριμένη ουσία έχει προκαλέσει είτε κάποια παρενέργεια, είτε να έχει επιφέρει θάνατο.
Πάτρα: Ο ιατροδικαστής Λέων επιμένει στην ασφυξία για τον θάνατο της Μαλένας
Ο ιατροδικαστής, Γρηγόρης Λέων με ανάρτησή του την Τετάρτη (30/3), επιμένει στον ασφυκτικό θάνατο σχετικά με την υπόθεση των τριών παιδιών στην Πάτρα, της οικογένειας Δασκαλάκη.
Στην νέα του ανάρτηση στο facebook, αναφέρεται στην «άστοχη» μετάφραση της αιτίας θανάτου της Μαλένας, η οποία, σύμφωνα με τους γιατρούς «έφυγε» από ηπατική ανεπάρκεια.
«Κανένα εύρημα δεν αξιολογείται μεμονωμένα. Στο πρώτο παιδί η κενοτοπιώδη εκφύλιση των ηπατικών κυττάρων «μεταφράστηκε» άστοχα ως ηπατική ανεπάρκεια. Είπαμε ότι στην ελληνική βιβλιογραφία το εύρημα καταγράφεται συμβατό με ασφυξία για να δούμε όμως και τη διεθνή βιβλιογραφία», υποστηρίζει ο κ. Λέων.
«Δεν χρειάζεται ομολογία ή σαφής αιτία θανάτου για να ασκηθεί δίωξη»
Η δικηγόρος, Εβίτα Βαρελά μίλησε το πρωί της Τετάρτης (30/3), για τον θάνατο των τριών παιδιών στην Πάτρα.
Η Εβίτα Βαρελά μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι οι θεράποντες γιατροί ήταν εκείνοι που ξεκίνησαν την όλη διερεύνηση και δεν υπέγραψαν τα πιστοποιητικά θανάτου προσθέτοντας ότι αυτό που έχει ιδιαίτερη αξία για την εξέλιξη της υπόθεσης είναι το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης.
«Αν έχουμε μια έκθεση που λέει υπάρχει ασφυκτικός θάνατος, τότε φυσικά υπάρχει εγκληματική ενέργεια κι επαρκείς ενδείξεις ενοχής για να ασκηθεί ποινική δίωξη. Το άτομο το οποίο βρίσκεται δίπλα στο θύμα έχει μεγάλη πιθανότητα να αποδειχθεί ότι έχει προβεί σε μια εγκληματική αμέλεια, παράλειψη ή ενέργεια.
Αν το πόρισμα έχει απροσδιόριστη αιτία θανάτου, εφόσον δεν έχουμε ομολογία από κάποιο πρόσωπο, δε σημαίνει ότι δεν μπορεί δια της εις άτοπον απαγωγής, να οδηγηθούν οι ανακριτικοί υπάλληλοι στην άσκηση ποινικής δίωξης. Εφόσον δεν υπάρχει παθολογικό αίτιο ή γενετικό αίτιο, καταλήγουμε σε κάποιο συμπέρασμα. Δεν είναι ανάγκη να υπάρχει ομολογία ή σαφής αιτία θανάτου», εξήγησε.
Πρόσθεσε δε ότι οι ανακριτικοί υπάλληλοι ήδη έχουν σαφή εικόνα για τον χώρο, τον χρόνο και τα πρόσωπα που βρίσκονταν δίπλα στην Τζωρτζίνα, στον θάνατό της, ωστόσο κανένα πρόσωπο δεν έχει, ακόμα, την ιδιότητα του υπόπτου.
Αντίστοιχα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, Δημοσθένης Πάκος σημείωσε ότι το Τμήμα Ανθρωποκτονιών, για να συλλάβει κάποιον θα πρέπει ή τα στοιχεία πρέπει να είναι αδιάσειστα ή να έχει στα χέρια του το πόρισμα της ιατροδικαστικής έρευνας.