19.8 C
Athens
19.3 C
Thessaloniki
Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024
More

    Χαμός στον ΣΥΡΙΖΑ: Τρεις ομάδες σε συντεταγμένη «έξοδο» από την Κεντρική Επιτροπή – Ολομέτωπη επίθεση Κασσελάκη

    Τεταμένο είναι το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις ιστορικές οι εξελίξεις που έλαβαν χώρα στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

    Σε συντεταγμένη αποχώρηση από τη Συνεδρίαση της Κ.Ε προχώρησαν τρεις ομάδες: η «Ομπρέλα», οι «6+6» της Έφης Αχτσιόγλου, και η ομάδα Τεμπονέρα, ενώ ο Νάσος Ηλιόπουλος κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του Προεδρείου, μετά την άρνηση να γίνει ψηφοφορία για την παραπομπή ή μη του θέματος των διαγραφών στην κρίση μελών και φίλων.

    Νωρίτερα στην εναρκτήρια ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στην εσωκομματική αντιπολίτευση εν μέσω αντιδράσεων από το ακροατήριο. Χαρακτήρισε την αποχώρηση των διαφωνούντων αρχή της ενότητας, και παρέπεμψε το θέμα των διαγραφών στην Επιτροπή Δεοντολογίας στην οποία έδωσε διορία επτά ημερών για να λάβει απόφαση. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας δεν εντέλλεται από κανέναν, τόνισε ο Αντώνης Κοτσακάς.


    Ένταση όσο μιλούσε ο Κασσελάκης

    Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Κασσελάκης διακόπηκε αρκετές φορές από στελέχη που τον αποδοκίμαζαν και ανάγκασαν τον προεδρεύοντα Παναγιώτη Ρήγα να τους επαναφέρει.

    Αφού είπε ότι «Αριστερά σήμερα δεν είναι να αναμασάς χιλιάδες λέξεις χωρίς να λες τίποτα, είναι η κυβερνώσα Αριστερά, με επαγγελματισμό, συνοπτικό λόγο, ξεκάθαρες και κατανοητές προτάσεις, με βαθιά κοινωνική, ανθρωπιστική και οικολογική πυξίδα», περιέγραψε το πρόβλημα: « Σας το λέω και δεσμεύομαι. Είναι η τελευταία φορά όσο θα είμαι Πρόεδρος, που τα εσωκομματικά απασχολούν τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Ένας που λέει ότι το κόμμα είναι «επιθεώρηση», και παραμένει στο κόμμα.


    Ένας που λέει ότι «η ολιγαρχία και η διαπλοκή εγκαταστάθηκαν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ», και παραμένει στο κόμμα. Ένας που λέει ότι ο νέος πρόεδρος «δεν ήρθε, τον φέρανε», ότι είναι Μπέπε Γκρίλο και Τραμπ, και παραμένει στο κόμμα. Ένας που λέει ότι θα κάνει νέο κόμμα, ανακοινώνει και τίτλο του νέου κόμματος στα κανάλια, και παραμένει στο κόμμα. Ένας που συνδέει αυθαίρετα το κόμμα με το σκοτεινό διαδίκτυο, και παραμένει στο κόμμα. Συντρόφισσες και σύντροφοι, αυτά τα στελέχη είναι στο δικό σας κόμμα. Πιστεύουν όλα αυτά για τον Πρόεδρο, τα στελέχη, τα μέλη, τους ψηφοφόρους και για το ίδιο τους το κόμμα, και δεν φεύγουν».

    Ακολούθως απευθύνθηκε στα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής θέτοντας το ερώτημα: «Σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα, αυτά τα στελέχη θα είχαν διαγραφεί σε μερικά λεπτά ή έστω λίγες ώρες. Εδώ, στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, τα στελέχη που προσβάλλουν εσάς, εμάς, που λένε UFO και followers τούς ψηφοφόρους μας, παραμένουν εβδομάδες μετά τις ύβρεις τους στο κόμμα.

    Δεν έχουν ανασκευάσει ούτε μία λέξη αν και είχαν πολλές ευκαιρίες. Και επαναλαμβάνω: Εσείς αυτό το επιτρέπετε; Το δέχεστε; Αυτή είναι η βάση του προβλήματος. Κι εγώ θέλω λύση. Έχω μάθει στη ζωή μου να ψάχνω τη λύση. Και να τη βρίσκω. Ποια η λύση όταν τα όργανα διστάζουν ή φαίνονται να διστάζουν να πάρουν αποφάσεις; Συζητήσεις επί συζητήσεων, γραφειοκρατία, εισηγήσεις που δεν έρχονται, λόγια που περιμένουμε να δούμε πότε θα γίνουν πράξη…Σας ζητώ να αναρωτηθείτε: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χρόνο να περιμένει;

    Όταν μετά από κάθε καθυστέρηση, τα ίδια πρόσωπα βγαίνουν στα ίδια κανάλια και τρώνε τις σάρκες του ίδιου τους του κόμματος; Αντέχει ο ΣΥΡΙΖΑ άλλη μία μέρα, άλλη μία εβδομάδα, άλλον ένα μήνα τη live δυσφήμισή του από τα στελέχη εκείνα που θέλουν ένα πράγμα: να τον τελειώσουν πριν φύγουν».

    Αχτσιόγλου: «Διχαστική η πρόταση Κασσελάκη»

    Η Έφη Αχτσιόγλου σε δηλώσεις της χαρακτήρισε αντιδημοκρατική και αντικαταστατική την πρόταση του δημοψηφίσματος , και πως υπάρχει η ίδια η δημοκρατική λειτουργία αυτού του οργάνου, που είναι και το όργανο που εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, καταπατήθηκε βάναυσα. Από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι δεν γίνεται να αναιρεθεί η ίδια η Κεντρική Επιτροπή και πως όλα θα συζητηθούν εν ευθέτω, ενώ ο Διονύσης Τεμπονέρας υπογράμμισε ότι η διαδικασία ήταν αντικαταστατική και ζήτησε να τεθεί στην κρίση της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ είπε πως «όλα είναι ανοιχτά».

    Τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η πρόταση του δημοψηφίσματος για τη διαγραφή μελών του κόμματος «είναι μία βαθιά αντιδημοκρατική, αντικαταστατική σε κάθε περίπτωση και οπωσδήποτε προσβλητική και για τη λειτουργία του κόμματος, ενώ είναι και άκρως νομίζω, διχαστική τελικά και για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία. Έθεσα στο Σώμα την ανάγκη αυτό το θέμα να ξεκαθαρίσει άμεσα, πριν ξεκινήσουμε οποιαδήποτε άλλη συζήτηση, γιατί δεν έχει και κανένα νόημα να συζητάμε για άλλα θέματα αν αυτό το ζήτημα δεν αποσαφηνιστεί.

    Είτε δηλαδή να το αποσύρει ο Πρόεδρος, είτε να καταψηφιστεί αυτό το ενδεχόμενο περί δημοψηφίσματος. Είπα μάλιστα ότι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής είναι άνευ αντικειμένου, διότι ο Πρόεδρος χθες στο διάγγελμά του είπε ότι θα προχωρήσει στο δημοψήφισμα ανεξαρτήτως του τι θα πει η Κεντρική Επιτροπή. Υπό αυτή την έννοια είναι ένα υπαρξιακό ζήτημα και για εμάς και για την ίδια τη συλλογική μας λειτουργία.

    Ο Διονύσης Τεμπονέρας δήλωσε από την πλευρά του ότι η διαδικασία ήταν αντικαταστατική και ζήτησε να τεθεί στην κρίση της Κεντρικής Επιτροπής. και πρόσθεσε ότι θα συνεδριάσουν και θα αποφασίσουν για τη συνέχεια λέγοντας πως «όλα είναι ανοιχτά». Οι ψηφοφορίες επί του κειμένου της όποιας απόφασης θα σημάνουν και το τέλος των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής, το μεσημέρι της Κυριακής.

    Στην επεισοδιακή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής μίλησε ο Παύλος Πολάκης. Δήλωσε υπέρ των διαγραφών και ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «εγώ θέλω τον ΣΥΡΙΖΑ κυβερνώσα εξουσία».

    Γεροβασίλη: «Διαφωνώ με δημοψήφισμα αλλά και με τις αποχωρήσεις»

    Θέση στα όσα δραματικά γίνονται στη σημερινή εκρηκτική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής πήρε η Όλγα Γεροβασίλη. Μιλώντας στις κάμερες, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως την διαφωνία της με την θέση του προέδρου την έχει εκφράσει από την αρχή, ωστόσο, μπορούμε να συζητάμε χωρίς κόλπα.

    Για όσους αποχώρησαν, είπε ότι είναι για διαδικαστικούς λόγους, όχι πολιτικούς.Την αντίθεσή τους με πρόταση του Στέφανου Κασελάκη περί εσωκομματικού δημοψηφίσματος για την διαγραφή είχαν εκφράσει χθες ο Αλέκος Φλαμπουράρης, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Κώστας Ζαχαριάδης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ