20 C
Athens
17.5 C
Thessaloniki
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
More

    Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση αστυνομικών για την Εξέγερση του Πολυτεχνείου

    Στιγμές από την ιστορική Εξέγερση του Πολυτεχνείου απέναντι στην επτάχρονη δικτατορία (14-17 Νοεμβρίου του 1973) αναβίωσαν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι από τον Όμιλο Αστυνομικών Θεσσαλονίκης, στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

    Την εκδήλωση παρακολούθησαν μαθητές του 4ου Λυκείου Κορδελιού – Ευόσμου.

    «Ήρθαμε μπροστά στον θάνατο, όταν σταθήκαμε απέναντι από τα τανκς» υπογράμμισε ο εκφωνητής του ραδιοσταθμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου εκείνη την εποχή, δημοσιογράφος – συγγραφέας, Δημήτρης Παπαχρήστος και συνέχισε:


    «”Μα δεν φοβηθήκατε;” μας ρωτούν. Όταν κάτι τέτοιο το μοιράζεσαι με τους άλλους, κρατημένος χέρι με το χέρι, το υπερβαίνεις. Κάναμε μια μεγάλη υπέρβαση… Όταν εμείς ήμασταν νέοι δεν μπορούσαμε να δεχτούμε, τα πανεπιστήμια να έχουν σκοτάδι μέσα τους. Ήθελαν (οι πραξικοπηματίες) να κυριαρχήσουν παντού. Ξεκίνησε αυθόρμητα η κινητοποίηση, κατέβηκε από τη Νομική, από την οδό Σόλωνος. Τον Μαρκεζίνη, τον είχε βάλει η χούντα να τη “φιλελευθεροποιήσει”, να μπουν και οι πολιτικοί στο παιχνίδι και να είναι από πίσω οι στρατηγοί… Αυτά ήρθε το Πολυτεχνείο και τα τίναξε όλα στον αέρα.

    »Το σύνθημα “ψωμί, παιδεία, ελευθερία” είναι και σήμερα επίκαιρο. Ακόμη και το οκτάωρο βάλλεται, που είναι κοινωνική κατάκτηση του προηγούμενου αιώνα, ούτε οι συλλογικές συμβάσεις είναι όπως ήταν, γιατί μια ελίτ θέλει να ελέγχει την πολιτική εξέλιξη, το κεφάλαιο, που είτε βρίσκεται εντός, είτε είναι εκτός, ζούμε στην παγκοσμιοποίηση. Αλλά ζούμε και σε μια διαδικτυακή παγκόσμια κοινότητα. Εσείς, να πάτε πιο πάνω από εκεί που φτάσαμε εμείς, ο αγώνας δεν δικαιώθηκε. Δεν τελείωσε το ’73. Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν γκρέμισε τη χούντα, μετά απ’ αυτήν, πλέον η χούντα δεν μπορούσε να σταθεί. Είχε χυθεί αίμα… Δεν είναι “απολίθωμα” ο αγώνας του Πολυτεχνείου, είναι ο αγώνας της κάθε μέρας, της συμμετοχής».


    Η βουλευτής της ΝΔ Άννα Ευθυμίου επισήμανε ότι «το αποτύπωμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι πάντα ορατό και διαχρονικό» και αποτελεί «ένα ζωντανό κάλεσμα για δημοκρατία και ελευθερία».

    «Τη δημοκρατία πρέπει να την εφαρμόζουμε, όλα όσα αφορούν τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Να προωθούμε τις αξίες της δημοκρατίας, δεν πρέπει να την ευτελίζουμε» είπε, απευθυνόμενη προς τους μαθητές, η κ. Ευθύμιου και πρόσθεσε: «Έχουμε υποχρέωση και ευθύνη να εργαστούμε, ώστε οι δημοκρατικές αξίες να παραμείνουν ζωντανές και δυναμικές».

    Την εξέγερση του Πολυτεχνείου της Θεσσαλονίκης, στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος ως νεαρός φοιτητής, υπενθύμισε ο πρώην υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Σπύρος Βούγιας και συνέχισε:

    «Τα αιτήματα για δημοκρατία και ελευθερία ήταν καταλυτικά. Κανένα ανελεύθερο, αντιδημοκρατικό καθεστώς δεν ήθελε να συμβεί καμία αλλαγή, ήταν όλα διατεταγμένα με επιτρόπους, συλλήψεις, κτλ. Το Πολυτεχνείο δημιούργησε μια υπερηφάνεια, πίστη, αξιοπρέπεια για ένα καλύτερο μέλλον, με ελευθερία, με δημοκρατία. Η κοινοβουλευτική δημοκρατία μας δίνει την ελευθερία να εκφράσουμε τα αιτήματα μας, διεκδικούμε τα δικαιώματα μας».

    «Χάρη στο Πολυτεχνείο, η Ελλάδα κατέκτησε κατά τη μεταπολίτευση, όλα όσα είχε στερηθεί τα προηγούμενα χρόνια, ελευθερία, δικαίωμα οργάνωσης σε συλλόγους, σε κόμματα, δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης, ισότητα των φύλων, τα ατομικά και τα συλλογικά δικαιώματα κ.ά.» ανέφερε.

    «Η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι μια σπουδαία στιγμή στην ιστορία της χώρα μας» τόνισε ο πρόεδρος του Ομίλου Αστυνομικών Θεσσαλονίκης Δημήτρης Αποστόλου. «Η εξέγερση», σημείωσε ο κ. Αποστόλου, «αναδείχθηκε εκφραστής του λαού απέναντι στην τυραννία. Είναι πολιτική παρακαταθήκη του λαού και της νεολαίας».

    Ο ταξίαρχος της ΕΛΑΣ, Σταύρος Κεσελίδης, εκ μέρους του αρχηγού της ΕΛΑΣ καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και ευχαρίστησε τους διοργανωτές και τους μαθητές για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση.

    Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, Λευτέρης Αλεξανδρίδης, χαιρέτισε την εκδήλωση, λέγοντας ότι τα ιδανικά του Πολυτεχνείου και η παρακαταθήκη του είναι σημαντικά και διαχρονικά, ενώ τόνισε ότι και ο δήμος θα κάνει και μέσα στα επόμενα χρόνια εκδηλώσεις μνήμης για το Πολυτεχνείο.

    Στην έναρξη της εκδήλωσης προβλήθηκε ολιγόλεπτο βίντεο με τις δραματικές στιγμές από τον αγώνα του Πολυτεχνείου, το 1973, με αφορμή τα πενήντα χρόνια από την εξέγερση.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ