Τουλάχιστον εκατόν πενήντα άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, απήχθησαν κι ένας κάτοικος σκοτώθηκε σε συντονισμένη επίθεση ενόπλων εναντίον τεσσάρων χωριών στη βορειοδυτική πολιτεία Ζαμφαρά της Νιγηρίας, δήλωσαν χθες Σάββατο τοπικές πηγές.
Οι απαγωγές για λύτρα έχουν μετατραπεί σε μάστιγα στη βορειοδυτική Νιγηρία τα τελευταία χρόνια, καθώς οπλισμένες συμμορίες —τις οποίες γενικά οι αρχές αποκαλούν bandits («κακοποιά στοιχεία», ή «ληστοσυμμορίτες»)— βάζουν στο στόχαστρο χωρικούς, μαθητές και ταξιδιώτες, απαιτώντας κάθε φορά να τους καταβληθούν εκατομμύρια για να αφήσουν ελεύθερους τους ομήρους.
Το φαινόμενο έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που οι μετακινήσεις και οι αγροτικές δραστηριότητες σε κάποιες περιοχές πλέον θεωρούνται επικίνδυνες.
Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας στη Ζαμφαρά δεν απάντησε αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς του ζήτησε σχόλιο για την επίθεση, που διαπράχθηκε το βράδυ προχθές Παρασκευή.
Σύμφωνα με κατοίκους, ένοπλοι που επέβαιναν σε δεκάδες μοτοσικλέτες εξαπέλυσαν εφόδους σε τέσσερα χωριά στην περιφέρεια Μάρου της πολιτείας.
Ο Ντανκαντάι Μούσα, κάτοικος ενός από αυτά, αφηγήθηκε πως ο ίδιος κατάφερε να ξεφύγει εκμεταλλευόμενος το χάος, όμως οι ένοπλοι πήραν είκοσι μέλη της οικογένειάς του.
«Μπόρεσα να διαφύγω καθώς συγκέντρωναν εμάς και κατοίκους άλλων τριών χωριών όπου επιτέθηκαν», προκειμένου να μας πάνε στο δάσος».
Σύμφωνα με τοπικό αιρετό, επικεφαλής των ενόπλων είναι κάποιος Λαουάλι Νταμάνα, ο οποίος απαιτεί 100 εκατομμύρια νάιρα (κάπου 109.000 ευρώ) από τους κατοίκους επειδή οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τέσσερις άνδρες του.
«Έτσι, χθες (σ.σ. προχθές) ήρθε με τα παλικάρια του και πήραν ομήρους πάνω από εκατό ανθρώπους για τους οποίους δεν μάθαμε τίποτα έκτοτε.
Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στη διαδικασία της απαγωγής των ομήρων», πρόσθεσε ο αιρετός, που ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω της ανησυχίας του πως θα υποστεί αντίποινα.
Η Νιγηρία παραμένει αντιμέτωπη με σειρά προκλήσεων ασφαλείας, πάνω απ’ όλα την εξέγερση τζιχαντιστών στο βορειοανατολικό της τμήμα, που διαρκεί 14 χρόνια, αλλά και τη δράση αυτονομιστών σε νοτιοανατολικές και τις συχνές, πολύνεκρες συγκρούσεις μεταξύ αγροτών και κτηνοτρόφων σε κεντρικές πολιτείες.
Ο νέος πρόεδρος Μπόλα Τινούμπου —ανέλαβε την εξουσία τον Μάιο— δεν έχει ακόμη παρουσιάσει κανένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανασφάλειας στην πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής.
Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που προώθησε, ιδίως η κατάργηση της επιδότησης των τιμών των καυσίμων και η ελεύθερη ισοτιμία του νομίσματος, αύξησαν κατακόρυφα το κόστος ζωής, προκαλώντας την οργή μεγάλου μέρους των πολιτών.