Για άλλη μια φορά γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη διαμαρτύρονται και θέτουν το ζήτημα των προσλήψεων προσωπικού.
Νωρίτερα, μέλη του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου πραγματοποίησαν κινητοποίηση στην κεντρική πύλη του ιδρύματος.
Το παρών στη συγκέντρωση έδωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος. «Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού» αναγραφόταν σε ένα από τα πανό των διαμαρτυρομένων.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος: «Κινητοποιούμαστε σήμερα και αύριο, για άλλη μια φορά, για να αναδείξουμε τα σοβαρά προβλήματα της δημόσιας υγείας, που είναι η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση.
Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για το μέλλον της δημόσιας υγείας στη χώρα μας. Η κυβέρνηση αρνείται να δώσει λεφτά για προσλήψεις προσωπικού, αρνείται να δώσει λεφτά για κίνητρα προσέλκυσης και παραμονής των υγειονομικών στο σύστημα.
Έχουμε κύμα μαζικής φυγής υγειονομικών από το σύστημα. Φέτος δουλεύουμε με 3.000 λιγότερο προσωπικό σε σχέση με πέρσι τον χειμώνα.
300 υγειονομικοί φεύγουν κάθε μήνα από τα νοσοκομεία χωρίς να αναπληρώνονται. Δεν είναι ελκυστικό το ΕΣΥ πια. Οι υγειονομικοί προτιμούν να πάνε να δουλέψουν στον ιδιωτικό τομέα ή στο εξωτερικό.
Κι αυτό συμβαίνει λόγω των δυσμενών συνθηκών εργασίας, των χαμηλών μισθών, του εμπαιγμού της κυβέρνησης να μας εντάξει στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, να μονιμοποιήσει τους συμβασιούχους 20.000 συμβασιούχοι στα νοσοκομεία με 45.000 οργανικές θέσεις.
Ποιος μπορεί να φανταστεί ότι θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία αν απολυθούν αυτοί οι συνάδελφοι».
«Και παρότι ο πρωθυπουργός ο ίδιος έταξε την περίοδο της πανδημίας ότι θα τους μονιμοποιήσει, βρίσκονται σε μια διαρκή ομηρία.
Και μάλιστα εδώ στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, παρότι γίνονται ανανεώσεις των συμβάσεων για έναν χρόνο, ο διοικητής αξιολογεί τους υπαλλήλους, τους κάνει τρίμηνη ανανέωση, πολλοί δεν αντέχουν αυτήν την κατάσταση και αποχωρούν. Και καταγγέλλουμε τον διοικητή του νοσοκομείου.
Το επίπεδο της νοσοκομειακής περίθαλψης φαίνεται από την πρόσφατη έρευνα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Έλεγξε 15 νοσοκομεία της χώρας και στα 15 βρέθηκε το πολυανθεκτικό μικρόβιο της κλεμπσιέλας. Θανατηφόρο μικρόβιο σε πολλές των περιπτώσεων.
Μας βολεύει να λέμε ότι φταίνε τα αντιβιοτικά. Όμως οι νοσοκομειακές λοιμώξεις θερίζουν στη χώρα μας, προσβάλλεται το 13% των νοσηλευόμενων ασθενών, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 5%.
Είμαστε οι πρώτοι σε θανάτους επειδή υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, υπάρχει πλημμελής καθαριότητα με την ανοχή των διοικητών οι εργολάβοι νερώνουν τα υλικά, κλέβουν το δημόσιο, προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα και εγκαθίστανται συνεχώς στα νοσοκομεία, όπως εδώ στο ΑΧΕΠΑ, που όλες οι υπηρεσίες στήριξης δίνονται σταδιακά στους εργολάβους.
Έχουμε ράντζα, νοσηλείες ασθενών στη διασπορά. Έρχονται ασθενείς και για να μην βγάλουμε ράντζα στις παθολογικές – πνευμονολογικές κλινικές, νοσηλεύουμε τα περιστατικά σε επεμβατικές ειδικότητες με αποτέλεσμα να θερίζουν οι νοσοκομειακές λοιμώξεις.
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ήττα για το υγειονομικό προσωπικό να σώζει έναν ασθενή από πρωτογενή αιτία και να τον χάνει μετά από νοσοκομειακή λοίμωξη» είπε ακόμη.
«Κάθε πέρσι και καλύτερα σε σχέση με το προσωπικό. Δουλεύουμε με 100 κλίνες ΜΕΘ λιγότερες. Το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές.
Και μαλιστα για να φανεί ότι ανοίγουμε αίθουσες, τις δουλεύουν εκ περιτροπής. Στο ΑΧΕΠΑ από τις 10 δούλευαν οι 4 χειρουργικές αίθουσες και τώρα είναι πέντε.
Και τώρα ξεκαθαρίζουν τη λίστα και υπάρχουν ασθενείς που περιμένουν για το χειρουργείο από το 2018 που δεν ξέρουμε αν ζουν ή αν πέθαναν ή αν χειρουργήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα.
Και θα πρέπει να αναδείξουμε ταυτόχρονα και το ανάλγητο για όλη τη Βόρεια Ελλάδα ότι υπάρχουν μόνο 8 κλίνες ΜΕΘ για παιδιά.
Σήμερα είναι γεμάτες και αν υπάρξει περιστατικό στην Κομοτηνή θα πρέπει να διακομιστεί στην Αθήνα. Αν θέλει η κυβέρνηση να σωθεί η δημόσια υγεία να γίνουν μόνιμες προσλήψεις. Η προκήρυξη του 2024 για 6.500 προσλήψεις με τους ρυθμούς που δουλεύει το ΑΣΕΠ θα έρθουν στα νοσοκομεία το 2030.
Συνεχώς ξύνουμε τον πάτο του βαρελιού με μετακινήσεις και εργασιακή εξουθένωση. Τα περισσότερα νοσοκομεία της περιφέρειας έχουν μετατραπεί σε κέντρα διακομιδών. Δεν έχουν γιατρούς.
Διοικητές σκορπάνε εύκολα χρήματα σε εργολαβίες με απευθείας αναθέσεις και απολύουν εργαζόμενους οι οποίοι είναι συμβασιούχοι.
Δεν είναι αυτή η δημόσια υγεία που θέλουμε, γι’ αυτό θα είμαστε και κάθε μέρα στον δρόμο» κατέληξε ο κ. Γιαννάκος.
Πηγή: thesstoday