Στη Γάζα, όπου έχουν μείνει όρθια δέντρα, οι Παλαιστίνιοι τα κόβουν για καύσιμα. Όταν δεν υπάρχουν ξύλα, ακόμη και έπιπλα και πόρτες, οι απελπισμένοι κάτοικοι καίνε απορρίμματα.
Για να μαγειρέψουν ή να ζεσταθούν, οι άνθρωποι στον παλαιστινιακό θύλακα καίνε ό,τι μπορούν να βρουν σε ακατέργαστες σόμπες που έχουν φτιάξει από πηλό, παλιοσίδερα ή τούβλα για να αντικαταστήσουν τις κουζίνες ή τις εστίες αερίου.
Η πολιορκία του Ισραήλ σημαίνει ότι δεν είναι πλέον δυνατό για τους ανθρώπους να βρουν φυσικό αέριο.
Η εύρεση καυσίμων είναι μια δύσκολη διαδικασία, καθώς μπορεί να περάσουν ώρες για να βρεθεί ένα δέντρο, να κοπεί και να μεταφερθεί σπίτι, αποστολή που συνοδεύεται από ανησυχίες για την υγεία σχετικά με τον καπνό που απελευθερώνεται, ειδικά καθώς πολλοί ζουν σε συνθήκες υπερπληθυσμού.
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων, το 70% των εκτοπισμένων στη νότια Γάζα βασίζεται στα καυσόξυλα για καύσιμα, αλλά ο αριθμός εκείνων που δεν έχουν καθόλου καύσιμα έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες στο 15%.
Ο Nαζμί Μουάφι, ένας 23χρονος που χρησιμοποιεί την εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης Snapchat για να στέλνει καθημερινές ενημερώσεις από τη Γάζα, λέει ότι η εύρεση ξύλου για καύσιμα στον πιο κρύο καιρό είναι μια από τις μεγαλύτερες ασχολίες που έχουν οι άνθρωποι τώρα και γίνεται πιο δύσκολη καθώς μειώνεται ο αριθμός των δέντρων.
«Κόβουμε όποιο δέντρο βρίσκουμε, δεν υπάρχει συγκεκριμένος τύπος. Το χρησιμοποιούμε για να μαγειρέψουμε, να φάμε, να ζεστάνουμε νερό με αυτό για να πλυθούμε και να πιούμε.
Οπότε είναι μεγάλο έργο να βρούμε ξύλα», είπε. «Πηγαίνουμε στο δάσος, αλλά είναι πολύ μεγάλη απόσταση.
Παίρνει ώρες, γιατί πρέπει να κόψεις τα δέντρα, μετά πρέπει να τα σύρεις μέσα από την αμμώδη γη, μέχρι να φτάσεις σε έναν κεντρικό δρόμο».
Ο Mουάφι ζει στη Ράφα, στη νότια Γάζα, όπου δεκάδες χιλιάδες νέοι εκτοπισμένοι έχουν φτάσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες από τότε που το Ισραήλ τους διέταξε να εγκαταλείψουν άλλες περιοχές της νότιας Γάζας που τους είχε πει προηγουμένως να εκκενώσουν. Ο ΟΗΕ είπε ότι η Ράφα υποφέρει από υπερβολικό συνωστισμό.
Πολλοί δεν έχουν πού να κοιμηθούν και η έλλειψη τουαλέτας αναγκάζει τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν ανοιχτούς χώρους, κάτι που προειδοποιεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο εξάπλωσης ασθενειών.
Σημαντική αύξηση σημειώθηκε επίσης στον αριθμό των κρουσμάτων αναπνευστικών ασθενειών, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αναφέρει 129.000 περιπτώσεις οξειών αναπνευστικών λοιμώξεων την περασμένη εβδομάδα.
Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης (WFP) είπε ότι περίπου το 13% των ανθρώπων καίει στερεά απόβλητα επειδή δεν μπορούν να βρουν καυσόξυλα και προειδοποίησε ότι η χρήση «βρώμικων καυσίμων» επιδεινώνει πολύ την πιθανότητα λοιμώξεων του αναπνευστικού.
Η έλλειψη καυσίμων και καθαρού νερού, καθώς και οι ελλείψεις τροφίμων ειναι πλέον σε απελπιστικά επίπεδα στη Γάζα. Το WFP είπε ότι μέσα σε 12 ημέρες, ο αριθμός των νοικοκυριών που βιώνουν έντονη πείνα αυξήθηκε από 38% σε 56%.
Ο Σαχντ αλ-Μοντάλα ο οποίος επίσης ζει στη Ράφα, είπε ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ό,τι μπορούν να βρουν ως καύσιμο, είτε είναι κομμάτια χαρτιού είτε ακόμη και τα πολύτιμα ελαιόδεντρα τους.
«Ο Οκτώβριος είναι η εποχή των ελιών και του ελαιολάδου. Αντί να μαζεύουμε ελιές, κόβουμε όποιο δέντρο βρούμε για να επιβιώσουμε», είπε.
«Θα ανάψουμε μια φωτιά και θα ανακοινώσουμε σε όλους στην οικογένεια ότι έχουμε φωτιά και έτσι όποιος έχει φαγητό που θέλει να μαγειρέψει πρέπει να το φέρει. Αυτή είναι η καθημερινότητά μας».
Όσοι έχουν τα δικά τους δέντρα τα έχουν ήδη κόψει. «Οι περισσότεροι άνθρωποι ξυπνούν το πρωί και προσπαθούν να βρουν οτιδήποτε μπορούν να κάψουν.
Το αστείο είναι ότι οι Ισραηλινοί πετούν γράμματα από τον ουρανό λέγοντας στους ανθρώπους να απομακρυνθούν.
Οι άνθρωποι προσπαθούν να βρουν όλα αυτά τα γράμματα – τα καίμε, φτιάχνουμε ψωμί με αυτά και έχουμε ένα χαρούμενο γεύμα».