Δραματική αύξηση παρουσιάζουν τα αιματηρά περιστατικά στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια των οποίων πολίτες χρησιμοποιούν όπλα για να λύσουν τις διαφορές τους με γείτονες, απλούς περαστικούς, συναδέλφους, ακόμα και μέλη της οικογένειάς τους.
Το πρόσφατο περιστατικό με τον πυροβολισμό τριών Κρητικών στο Γκάζι, απλά επιβεβαιώνει με τραγικό τρόπο μια πραγματικότητα, που δυστυχώς τείνει να γίνει κανόνας τα τελευταία χρόνια.
Τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, προκαλούν τρόμο. Πρόσφατα λοιπόν και σύμφωνα με την ΕΛΑΣ για παράνομη οπλοκατοχή συνελήφθησαν:
- Στις 18 Δεκεμβρίου ένας ανήλικος στην Κέρκυρα.
- Στις 11 Δεκεμβρίου εγκληματική ομάδα στην Κεφαλονιά.
- Στις 9 Δεκεμβρίου ανήλικος στην Κέρκυρα.
- Στις 6 Δεκεμβρίου άνδρας στο Ηράκλειο της Κρήτης.
- Στις 5 Δεκεμβρίου άνδρας στο Ρέθυμνο
- Στις 4 Δεκεμβρίου άνδρας στην Κέρκυρα
- Την 1η Δεκεμβρίου εγκληματική οργάνωση που διέπραττε κακουργηματικές απάτες σε βάρος του ΕΟΠΥΥ.
- Στις 25 Νοεμβρίου και πάλι άνδρας στην Κέρκυρα.
- Στις 18 Νοεμβρίου άνδρας στην Πιερία.
Οι παραπάνω περιπτώσεις φυσικά είναι μόνο οι υποθέσεις που εξιχνιάστηκαν από την αστυνομία. Η κουλτούρα του όπλου έχει παρεισφρήσει στην ελληνική πραγματικότητα και τα αποτελέσματα είναι ολέθρια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχουν δηλωθεί σχεδόν 1 εκατομμύρια καραμπίνες και περίπου 4.500 σκοπευτικά και όπλα προστασίας σε όλη τη χώρα.
Κραυγή αγωνίας για την οπλοκατοχή
«Αυτό που μας ανησυχεί εμάς περισσότερο και σαν κατάστημα και σαν κοινωνία είναι ότι η μεγαλύτερη ζήτηση γίνεται από ανήλικους κάτι το οποίο εμείς δεν επιτρέπουμε», είπε στην ΕΡΤ υπεύθυνη οπλοπωλείου.
«Η μεγαλύτερη ζήτηση αυτή τη στιγμή είναι στα μαχαίρια, σουγιάδες οτιδήποτε μικρό μπορεί να έχει κάποιος πάνω του. Η μεγαλύτερη δικαιολογία που μπορούμε να ακούσουμε είναι για λόγους προστασίας», πρόσθεσε στη συνέχεια.
Σύμφωνα με την ίδια, οι πελάτες «συνήθως ζητούν μαχαίρια μικρά σε μέγεθος προκειμένου να μπορέσουν να τα κρύψουν εύκολα – είτε μαχαίρι λαιμού μέσα από την μπλούζα μέσα στο παπούτσι, οπουδήποτε ή κάτι σε πολυεργαλείο ώστε να μπορεί να δικαιολογηθεί ότι δεν είναι μαχαίρι έχει και άλλα πράγματα πάνω».
Κατά την ΕΛΑΣ, η παράνομη διακίνηση όπλων εξακολουθεί να αποτελεί, κατά κύριο λόγο, δευτερογενή εγκληματική δραστηριότητα των ομάδων που εμπλέκονται σε αυτήν.
Σε έκθεσή της η αστυνομία τονίζει ότι η διακίνηση παράνομων όπλων πραγματοποιείται:
- Χερσαία, με αυτοκίνητα και φορτηγά, σε ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες μέσω συγκεκριμένων σημείων εισόδου/εξόδου της χώρας από Αλβανία, Τουρκία, Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία.
- Πεζή και στη συνέχεια απόκρυψη σε συγκεκριμένα σημεία.
- Θαλάσσια, με πλοία φορτωμένα σε container, κρυμμένα με άλλα εμπορεύματα. Εναέρια, με aircouriers, οι οποίοι τα είχαν κρυμμένα σε αποσκευές ή μέσω αεροπορικών δεμάτων.
Πόσο κοστίζουν τα όπλα στη μαύρη αγορά
Οι τιμές αγοράς των πυροβόλων όπλων κυμαίνονται από 350 έως 5.000 ευρώ, αναλόγως του τύπου, προέλευσης, χρονολογίας μοντέλου όπλου κ.λπ. και των πυρομαχικών κυμαίνονταν από 40 έως 80 ευρώ, αναλόγως του διαμετρήματος των φυσιγγίων.
Τα μαύρα» όπλα, τα παράνομα περίστροφα, καραμπίνες και καλάσνικοφ ανέρχονται κατ’ εκτίμηση σε εκατοντάδες χιλιάδες και μπορεί κανείς εύκολα να τα προμηθευτεί σε πιάτσες της Αθήνας ή και στο dark net. Οι τιμές τους κυμαίνονται από 1000 έως 5.000 ευρώ.
Τα μέλη εγκληματικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο παράνομο εμπόριο όπλων, «τείνουν να εκμεταλλεύονται τις νομότυπες δομές για τη διακίνηση των εγκληματικών τους προσόδων, όπως εταιρείες μεταφοράς χρημάτων, ταχυμεταφορών, τραπεζικά ιδρύματα, λεωφορεία του ΚΤΕΛ, αλλά και του παράνομου οπλισμού, όπως εταιρείες ταχυμεταφορών, καταστήματα εμπορίας όπλων, σκοπευτικές λέσχες, σύσταση ναυτιλιακών εταιριών στο εξωτερικό», σύμφωνα με την ΕΛΑΣ.
Επίσης, κάνουν ευρεία χρήση των νέων τεχνολογιών, όπως το διαδικτυακό SurfaceWeb, το «Darknet», και τα κρυπτονομίσματα, για την αλίευση πελατών και διακίνηση του οπλισμού.
«Προμηθευτής» το Darknet
Η αστυνομία αναφέρει ότι το «Σκοτεινό Δίκτυο (Darknet)» συνιστά, διεθνώς, δημοφιλές πεδίο ανεύρεσης πελατών και διακινητών οπλισμού, η δε αποστολή-διακίνηση του οπλισμού λαμβάνει χώρα κυρίως μέσω εταιρειών ταχυμεταφοράς.
Οι ομάδες λαμβάνουν τα συνήθη ή και αυξημένα αντίμετρα σύλληψης, όπως χρήση «ghost numbers», χρήση διαδικτυακών εφαρμογών για την επικοινωνία τους, συνθηματικών εκφράσεων κατά τις επικοινωνίες τους, φορητών ασυρμάτων, προπομποί κατά τη μεταφορά οπλισμού, απόκρυψη οπλισμού σε μισθωμένες οικίες ή/και αποθήκες (καβάτζες), απόκρυψη σε άλλα νόμιμα μεταφερόμενα φορτία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση του αριθμού των εγκληματικών ενεργειών από όπλα, οδήγησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη στη σύνθεση μιας νέας επιτροπής με στόχο την επανεξέταση χορήγησης αδειών οπλοφορίας αλλά και την χρονική διάρκεια ισχύος.
Οπλοκατοχή: Τι χρειάζεται για την άδεια
- Ο αιτών να μην πάσχει και να μην έχει νοσηλευτεί για μείζονα ψυχική διαταραχή ή σοβαρή διαταραχή προσωπικότητας καθώς και να προκύπτει η σωματική ικανότητά του και καταλληλότητά του να φέρει όπλο.
- Ο αιτών να μην έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για:
- Οποιοδήποτε πλημμέλημα που διώκεται αυτεπαγγέλτως και τελείται με πρόθεση, για το οποίο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 2 ετών
- Οποιοδήποτε πλημμέλημα που προβλέπεται από τις διατάξεις του Ν.2168/93 και του Ν.3500/2006.
- Επίσης, να μην έχει ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη για:
- Πράξεις που τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος.
- Παραβιάσεις των νόμων περί ναρκωτικών και προστασίας της κοινωνίας από το οργανωμένο έγκλημα, για τρομοκρατικές πράξεις, για παραβιάσεις διατάξεων που αφορούν αλιεία με εκρηκτικές ύλες ή τοξικές ουσίες και για παραβάσεις του αρ. 15 του Ν.2168/93
- Πράξεις που προβλέπονται στο Ν.3500/2006.
- Να συντρέχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι για τη χορήγηση της άδειας.
- Ο αιτών να είναι τουλάχιστον 18 ετών.
- Ο αιτών να είναι Έλληνας πολίτης.
- Ο αιτών να έχει επιτύχει σε θεωρητικές και τεχνικές εξετάσεις.
- Ο αιτών να παρέχει εχέγγυα ασφαλούς φύλαξης και χρήσης των όπλων και λοιπών αντικειμένων.