Για επιτακτική ανάγκη στο όριο ηλικίας των μάχιμων κλιμακίων του Πυροσβεστικού Σώματος κάνουν λόγο συνδικαλιστές με αφορμή τον χαμό του 54χρονου συναδέλφου τους εν ώρα καθήκοντος, όταν έσβηνε φωτιά πριν από μερικές ημέρες, στη Θεσσαλονίκη.
Αν και εργάζονται με αυταπάρνηση κάτω από ακραίες και απαιτητικές συνθήκες, όπως υπογραμμίζουν, δεν υπάρχει η ανάλογη αναγνώριση από πλευράς κράτους. «Σε κάθε συμβάν ενεργούμε κάτω από δύσκολες συνθήκες, με άγχος και πίεση. Δρούμε με ταχύτητα καθώς στόχος μας είναι να μην εξαπλωθεί η εκάστοτε εστία. Αναμφίβολα ζούμε ακραίες και επικίνδυνες καταστάσεις» επισημαίνει μέσω του ThessToday ο Πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστών Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γιάννης Ιωαννίδης.
Όπως σημειώνει ο κ. Ιωαννίδης, ο οργανισμός του κάθε ανθρώπου είναι συγκεκριμένος ενώ προσθέτει πως ο μέσος όρος της ηλικίας των μόνιμων πυροσβεστών είναι τα 48 έτη. «Πριν κάποια χρόνια ένας συνάδελφος θα αποστρατευόταν στα 50. Το επάγγελμα είναι ιδιαίτερα απαιτητικό και επικίνδυνο. Όταν μεγαλώνει το όριο ηλικίας αυξάνονται και οι πιθανότητες στα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν σε ένα συμβάν. Θα πρέπει αυτοί που επιχειρούν να έχουν μια συγκεκριμένη ηλικία και οι υπόλοιποι να στελεχώνουν τις διοικητικές υπηρεσίες του σώματος. Οι μάχιμες βάρδιες πρέπει να επανδρώνονται με άτομα που μπορούν να ανταπεξέλθουν κάτω από αντίξοες συνθήκες. Είναι επιτακτική η ανάγκη για ηλικιακό πλαφόν στα μάχιμα κλιμάκια του Σώματος» αναφέρει ο Πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστών Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Είναι αναγκαίο σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, να καλυφθούν οι ελλείψεις προσωπικού που αναγκάζουν τα ενεργά στελέχη να σηκώνουν το βάρος της κάλυψης των κενών που παρατηρούνται. «Μιλάμε για ελλείψεις της τάξης των 3.640 ατόμων. Επωμιζόμαστε το βάρος αυτών των ελλείψεων. Αυτό μεταφράζεται σε υπερωρίες και συνεχόμενες βάρδιες. Προσωπικά πιο πολλές ώρες είμαι στην υπηρεσία παρά στην οικογένειά μου» συμπληρώνει ο ίδιος.
Ο συνδικαλιστής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ενώ καλεί τους αρμόδιους να μεριμνήσει ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. «Εργαζόμαστε με αυταπάρνηση και φιλότιμο. Το κράτος οφείλει να λάβει κάποια μέτρα ούτως ώστε να καλυφθούν οι υπερωρίες που αναγκαζόμαστε να κάνουμε. Εν έτη 2023 δεν νοείται να εργαζόμαστε παραπάνω από όσο προβλέπεται και μάλιστα χωρίς να πληρωνόμαστε. Μας πληρώνουν με ρεπό. Πώς θα ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας; Με ρεπό;» διερωτάται καταλήγοντας ο κ. Ιωαννίδης.