Aνάρτηση του Αντιπροέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών Τάκη Κυριακάκου μετά την συνάντηση του Νότη Μηταράκη με τον Κωστή Μπακογιάννη:
«Διαβάζω σε διάφορα site αστυνομικού κυρίως ενδιαφέροντος για την συνάντηση του κ Υπουργού προστασίας του Πολίτη με τον κ Δήμαρχο Αθηναίων, με θέμα την μείωση της εγκληματικότητας στις γειτονιές της Αθήνας αλλά και την μείωση των τροχαίων παραβάσεων.
Μια καλή λύση προς αυτήν την κατεύθυνση θα ήταν η δημοτική αστυνομία, να αναλάβει τον έλεγχο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ούτως η άλλως οι σχετικές άδειες εκδίδονται απ’ τους δήμους, συνεπώς είναι εντός του αντικειμένου τους. Έτσι ,με αυτόν τον τρόπο ένας μεγάλος φόρτος εργασίας εξ αιτίας του όγκου σημάτων που διαχειρίζονται οι υπηρεσίες της ΕΛ,ΑΣ ,περίπου το 30% των σημάτων ανά βάρδια ,θα περνούσε στην εποπτεία -διαχείριση της δημοτικής αστυνομίας και όχι της Άμεσης Δράσης.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι αστυνομικοί της Άμεσης δράσης θα είχαν μεγαλύτερη ευχέρεια να εντείνουν τις περιπολίες για την πάταξη της εγκληματικότητας στις γειτονιές ιδίως τις νυχτερινές ώρες που οι διαταράξεις και οι έλεγχοι στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος αυξάνονται κατά κόρον.
Ενα δεύτερο μεγάλο ζήτημα που θα πρέπει να δει με ιδιαίτερη ζέση ο κ Υπουργός Προστασίας του Πολίτη είναι οι στελέχωση των μάχιμων υπηρεσιών οι οποίες δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι βρίσκονται σε οριακό σημείο. Το κύμα φυγής που παρατηρείται σε αυτές τις υπηρεσίες με πρώτη και καλύτερη την Άμεση Δράση αλλά και άλλες, είναι μεγαλύτερο από την προτίμηση νέων αστυνομικών που επιθυμούν να υπηρετήσουν σε αυτές.
Αντιθέτως επιλέγουν υπηρεσίες με λιγότερες ευθύνες λιγότερο υπηρεσιακό άγχος και κίνδυνο.. Για τούτο κατά την ταπεινή μου άποψη θα πρέπει να δοθούν κίνητρα, όπως έχουμε επισημάνει αρκετές φορές, σε συνδυασμό με την θεσμική θωράκιση, ούτως ώστε οι υπηρεσίες αυτές που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της αστυνόμευσης για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες, να γίνουν πιο ελκυστικές και να ανέβουν στις προτιμήσεις των νέων αστυνομικών.
Οι τακτικές μεταθέσεις που ακολουθούν είναι μια ευκαιρία στελέχωσης αυτών των υπηρεσιών επί του παρόντος, καθότι σε διαφορετική περίπτωση οι επιπτώσεις στον αριθμό των εποχούμενων περιπολιών που διατίθενται στην Αττική θα είναι κάτι πάρα πάνω από εμφανής».