19.3 C
Athens
8.2 C
Thessaloniki
Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024
More

    Θαλάσσια ανεμώνη: Προσοχή στα τσιμπήματα για όσους πάσχουν από αλλεργίες

    Προσοχή συστήνουν οι παιδίατροι για τα τσιμπήματα της θαλάσσιας ανεμώνης, τα οποία τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί στην Ελλάδα.

    Υπενθυμίζεται πως ένα 9χρονο αγόρι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Κορίνθου με αφόρητους πόνους μετά από τσίμπημα θαλάσσιας ανεμώνης.

    Οι παιδίατροι του χορήγησαν ενέσιμη κορτιζόνη και στη συνέχεια επέστρεψε στο σπίτι του.


    Οι Έλληνες παιδίατροι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

    Εκτός από τις εκτεταμένες δερματικές βλάβες που μπορεί να προκαλέσουν τα πλοκάμια της θαλάσσιας ανεμώνης, εάν ένα παιδί πάσχει από αλλεργία μπορεί η ζωή του να μπει σε σοβαρό κίνδυνο, όπως αναφέρει στο iatropedia.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κωνσταντίνος Νταλούκας.

    «Είναι εξατομικευμένα τα περιστατικά. Αν ένα παιδί πάσχει από αλλεργίες θα πρέπει να δοθεί πολύ μεγαλύτερη προσοχή.


    Αν είναι στο πρόσωπο, αν είναι εκτεταμένη η βλάβη μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία. Και κυρίως αν έχει παρουσιάσει κάποια συμπτώματα αλλεργικού τύπου», σημειώνει συγκεκριμένα.

    Το περιστατικό, είναι το τρίτο στην περιοχή, καθώς αυτό το καλοκαίρι οι θαλάσσιες ανεμώνες στον Σαρωνικό και τον Κορινθιακό κόλπο, έχουν αυξηθεί.

    «Οι ανεμώνες είναι κάποια υδρόβια που αγαπάνε τη θάλασσα και πηγαίνουν και προσκολλώνται πάνω σε πέτρες.

    Τις συναντάει κανείς όταν πάει να μπει στη θάλασσα και μπορεί να πατήσεις κάποια κατά λάθος. Δεν κολυμπούν στο νερό, όπως για παράδειγμα οι τσούχτρες.

    Είναι προσκολλημένες συνήθως σε πέτρες και βράχια και το πιο πιθανό είναι να την ακουμπήσει κανείς κατά λάθος.

    Και στον Κορινθιακό κόλπο φαίνεται φέτος ότι υπάρχουν αρκετές. Πας να μπεις στη θάλασσα και τις βλέπεις κάτω. Είναι κίτρινες συνήθως.

    Δεν τις παίρνει πολύ το μάτι σου. Κι αν είναι θολό το νερό, δεν φαίνονται. Μπορεί να την πατήσεις. Γι΄ αυτό καλύτερα σ’ αυτές τις περιοχές να μπαίνει κανείς με παπουτσάκια», αναφέρει ο παιδίατρος.

    Ο πόνος είναι πάρα πολύ έντονος. Η θαλάσσια ανεμώνη είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς των καλοκαιρινών σας διακοπών, λένε οι γιατροί:

    “Αν την ακουμπήσει κανείς, ο πόνος είναι πάρα πολύ έντονος. Έχουν καυστικό υγρό. Και ανάλογα με το πόσο μεγάλη θα είναι η επαφή, θα είναι και η βλάβη αντίστοιχη.

    Αφήνει αποτυπώματα των πλοκαμιών πάνω. Κατά διαστήματα έχουμε δει από πολύ ελαφριά, έως πολύ σοβαρά περιστατικά”, σημειώνει ο κ. Νταλούκας.

    Το τσίμπημα της θαλάσσιας ανεμώνης μοιάζει με αυτό της τσούχτρας. Ωστόσο μπορεί να εκκρίνει μεγαλύτερη ποσότητα από δηλητήριο.

    “Οι βλάβες εξαρτώνται από το πόσο σοβαρό είναι το τσίμπημα, σαν τσίμπημα, αν η επιφάνεια είναι πολύ μεγάλη, σε τι κατάσταση είναι το παιδί γενικά.

    Οι βλάβες που προκαλούνται είναι κυρίως από το δέρμα. Οι δερματικές βλάβες μπορεί να είναι σοβαρές. Εξαρτάται.

    Αν είναι μεγάλη η ποσότητα από τα δηλητήρια που εκλύει η ανεμώνη, τότε ναι μπορεί να κάνει μεγάλες βλάβες στο δέρμα και να κάνει και σημάδια.

    Δεν έχουμε πάντως πολλά τέτοια περιστατικά στην Ελλάδα. Κυρίως στη Μαγαδασκάρη υπάρχουν», τονίζει ο ειδικός.

    Εάν μας τσιμπήσει θαλάσσια ανεμώνη, πρέπει:

    • να ξεπλένουμε με γλυκό νερό
    • με γυμνά χέρια να μην προσπαθήσουμε να αποκολλήσουμε τα πλοκάμια της ανεμώνης
    • να τρίψουμε το σημείο με μια πιστωτική κάρτα για να φύγουν τα πλοκάμια
    • να δώσουμε κορτιζόνη και αντισταμινικά, αν υπάρχουν αλλεργικά συμπτώματα από το άτομο το οποίο τσιμπήθηκε

     

    “Προσοχή θέλει! Η θάλασσα και το καλοκαίρι έχουν κινδύνους! Αν και το τσίμπημα από θαλάσσια ανεμώνη δεν είναι απειλητικό για τη ζωή, εάν είναι κάποιο άτομο αλλεργικό, μπορεί να παρουσιάσει έντονα αλλεργικά συμπτώματα, ή να κάνει αλλεργικό σοκ”, καταλήγει ο κ. Κ. Νταλούκας.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ