20 C
Athens
17.5 C
Thessaloniki
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
More

    O καύσωνας «Κλέων»… έσπασε τα θερμόμετρα: Ο πιο θερμός Ιούλιος για την Κεντρική και Νότια Ελλάδα από το 2010

    Καύσωνας «Κλέον»: Τον φετινό Ιούλιο η μέση τιμή των μέγιστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκε πολύ υψηλότερα από τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019, σύμφωνα με το δίκτυο 52 μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα.

    Για τις περισσότερες περιοχές ήταν ο θερμότερος Ιούλιος την τελευταία 14ετία.

    Στην Κρήτη καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, με τις τιμές να κυμαίνονται περίπου 2.8 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα καταγράφηκαν μεταξύ 13-27 Ιουλίου με μέγιστες τιμές θετικής απόκλισης άνω των 10 °C.


    meteo thermokrasia 2 8 23

    Για τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την Κρήτη, και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου ήταν ο πιο θερμός Ιούλιος από το 2010. Για τη Βόρεια Ελλάδα και την Ήπειρο, ήταν ο δεύτερος πιο θερμός μήνας τα τελευταία 14 χρόνια, όπως αναφέρει το meteo.


    Στην Αθήνα, η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν +1,9°C, με 23 από τις 31 ημέρες του μήνα να είναι θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

    Στη Θεσσαλονίκη, 18 ημέρες του μήνα ήταν θερμότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019, όπου η μέση μέγιστη θερμοκρασία του μήνα κυμάνθηκε 0,7ºC πάνω από τα κανονικά επίπεδα.

    Στη Λιβαδειά παρατηρήθηκαν οι περισσότερες ημέρες με θετική απόκλιση θερμοκρασίας (30 ημέρες) και ακολουθούν η Αμφίκλεια και το Ρέθυμνο με 29 ημέρες.

    Οι μεγάλες φωτιές έκαψαν 470.000 στρέμματα τον Ιούλιο

    Οι ακραίες θερμοκρασίες και ο παρατεταμένος καύσωνας προκάλεσαν… ιδανική ατμόσφαιρα για την εκδήλωση πυρκαγιών

    Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το Meteo, είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου από 15 έως και 31 Ιουλίου, εκδηλώθηκαν στη χώρα μας 7 μεγάλες δασικές πυρκαγιές (Κέρκυρα, Αίγιο, Δερβενοχώρια, Αττική/Κουβαράς, Κάρυστος, Νέα Αγχίαλος, Ρόδος) που κατέκαψαν συνολική έκταση που προσεγγίζει τα 470.000 στρέμματα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Τουλάχιστον 550.000 στρέμματα έχουν καεί από την αρχή του έτους στη χώρα μας, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για Δασικές Πυρκαγιές, ενώ τονίζεται πως ο αριθμός αυτός είναι 30% μεγαλύτερος σε σχέση με τις συνολικές εκτάσεις που καίγονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα.

    Συγκεκριμένα, στη Ρόδο κάηκαν περίπου 176.500 στρέμματα, στα Δερβενοχώρια 117.000 στρέμματα, στη Νέα Αγχίαλο 82.600 στρέμματα, στον Κουβαρά Αττικής 38.600 στρέμματα, στην Κέρκυρα 21.700 στρέμματα, στην Κάρυστο 19.600 στρέμματα και στο Αίγιο 12.000 στρέμματα.

    fwties stremata

    Σημαντική συνεισφορά στην ένταση και την έκταση που έλαβαν οι δασικές πυρκαγιές του Ιουλίου στη χώρα μας έπαιξαν οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν εξαιτίας του πρόσφατου κύματος καύσωνα.

    Στην επόμενη ομάδα χαρτών παρουσιάζονται η εκτιμώμενη ευκολία ανάφλεξης και η ταχύτητα εξάπλωσης για τις περιόδους 01 – 11.07.2023 (πριν το κύμα καύσωνα), 12 – 23.07.2023 (κατά τη διάρκεια του κύματος καύσωνα) και 24 – 26.07.2023 (ολοκλήρωση κύματος καύσωνα) με βάση το Καναδικό Σύστημα Πυρομετεωρολογικών Δεικτών, όπως αυτό υπολογίζεται καθημερινά από την Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME του ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ με βάση τις μετρήσεις των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών της μονάδας ΜΕΤΕΟ.

    xartis 1

    Αυτό που καταγράφεται πολύ χαρακτηριστικά είναι η σημαντική αύξηση της ευφλεκτότητας (ευκολία ανάφλεξης) και της ταχύτητας εξάπλωσης στο σύνολο σχεδόν της χώρας εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και των ξηρών ατμοσφαιρικών συνθηκών του πρόσφατου κύματος καύσωνα. xartis 2

    Σε ό,τι αφορά τις 7 μεγάλες δασικές πυρκαγιές του Ιουλίου 2023, είναι εύκολο να παρατηρήσει κανείς ότι κατά την εκδήλωση τους και την κύρια φάση εξάπλωση τους, οι αντίστοιχοι νομοί που επηρεάστηκαν βρίσκονταν σε υψηλή ή/και πολύ υψηλή εκτιμώμενη ευκολία ανάφλεξης και ταχύτητα εξάπλωσης.

    Αυτή η παρατηρήση υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη της επιτήρησης των πυρομετεωρολογικών συνθηκών με αξιοποίηση υφιστάμενων δικτύων μετεωρολογικών σταθμών και τη ανάπτυξη νέων πυρομετεωρολογικών δικτύων.

    Μέσα από τις μετρήσεις των δικτύων αυτών είναι δυνατή η σε πραγματικό χρόνο παρακολούθηση της πορείας των πυρομετεωρολογικών συνθηκών και, συνεπώς, η ενίσχυση της ετοιμότητας μας για την εκδήλωση δυνητικά μεγάλων και καταστροφικών δασικών πυρκαγιών.

    xartis 3 1

     



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ