Την ανησυχία που επικρατεί στις τάξεις των επιστημόνων για την νέα υποπαραλλαγή Eris του κορωνοϊού μετέφερε το πρωί της Δευτέρας ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος εκτίμησε ότι η «αναστάτωση» που έχει δημιουργηθεί θα συνεχιστεί και το φθινόπωρο.
«Η παραλλαγή Eris είναι ανησυχητική γιατί μεταλλάσσεται και γιατί δεν υπακούει στους κανόνες της εποχικότητας» είπε αρχικά ο κ. Τζανάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Όπως εξήγησε «συνήθως αυτού του είδους οι ιοί βρίσκονται σε ύφεση το καλοκαίρι, σε αντίθεση όμως με αυτόν που φαίνεται πως δεν καταλαβαίνει από εποχές και ήδη έχει διπλασιάσει τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, αλλά και τους θανάτους από κορωνοϊό».
Κατά την εκτίμηση του καθηγητή Τζανάκη η «αναστάτωση» από την Eris θα είναι ακόμα μεγαλύτερη το φθινόπωρο, με τον ίδιο να προβλέπει ότι θα υπάρξει σύσταση για εμβολιασμό τμήματος του πληθυσμού, δηλαδή για τους άνω των 65 και τις ευπαθείς ομάδες, όπως γίνεται για παράδειγμα με το εμβόλιο της γρίπης.
Σύμφωνα με τον καθηγήτη Πνευμονολογίας δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας για τους νέους και υγιείς ανθρώπους που θα κολλήσουν κορωνοϊό λόγως της Eris, καθώς τα συμπτώματα είναι ήπια και μοιάζει με κοινό κρυολόγημα.
To κρίσιμο, ωστόσο, κατά τον Νίκο Τζανάκη είναι τα άτομα αυτά να προφυλάξουν τυχόν ευάλωτα μέλη των οικογενειών τους και να απευθυνθούν στους γιατρούς για να λάβουν την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή.
Τα συμπτώματα
Στην νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού αναφέρθηκε νωρίτερα και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη λέγοντας ότι «ευτυχώς τα συμπτώματα συγκριτικά με τις άλλες παραλλαγές είναι πιο ήπια.
Συγκριτικά με τα συμπτώματα, ξεκινάς με έναν ελαφρύ πονόλαιμο, μπούκωμα, αδυναμία αλλά ο πυρετός δεν υπάρχει ή υπάρχει για δύο εικοσιτετράωρα».
«Ίσως χρειαστεί να κάνουμε μία δόση εμβολιασμού»
Επίσης, η Ματίνα Παγώνη είπε πως στα νοσοκομεία υπάρχει μία αύξηση νοσηλείας στις απλές κλίνες και όχι στις ΜΕΘ, επισημαίνοντας πως «δεν έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα αλλά συνήθως έρχονται τα περιστατικά μεγάλης ηλικίας με υποκείμενα νοσήματα.
Αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να προσέχουμε γιατί η μετάδοση σε αυτή την υποπαραλλαγή είναι αρκετά γρήγορη.
Δηλαδή εάν νοσήσουμε θα πρέπει να προσέξουμε πολύ, να καθίσουμε δυο-τρεις μέρες σπίτι, να βάλουμε και τη μάσκα για να μην μεταδώσουμε».