«Κόλαφος» είναι το κατηγορητήριο για τον πατέρα Αντώνιο, ιδρυτή της «Κιβωτός του Κόσμου» και επτά πρώην συνεργάτες τους, με το οποίο όλοι παραπέμπονται να δικαστούν σήμερα Τρίτη (5/9) από το Β΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο για σωματικές κακοποιήσεις εφήβων που φιλοξενούνταν σε δομές της ΜΚΟ, στην Αθήνα, το Βόλο και την Χίο.
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι οκτώ συνολικά κατηγορούμενοι της υπόθεσης είναι σε βαθμό πλημμελήματος και κατά περίπτωση αφορούν τα αδικήματα της βαριάς σωματικής βλάβη ανήλικου, επικίνδυνης σωματικής βλάβη ανήλικου, απλής σωματική βλάβη ανήλικου, απειλής σε βάρος ανηλίκου, συνέργειας σε απλή σωματική βλάβη, έκθεσης, βαριάς σωματική βλάβη ανηλίκων που δεν μπορούσαν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, ηθικής αυτουργίας κατά συρροή σε επικίνδυνη σωματική βλάβη ανηλίκου, ηθικής αυτουργίας κατά συρροή σε απλή σωματική βλάβη ανήλικου και ηθικής αυτουργίας κατά συρροή σε απειλή σε βάρος ανηλίκου.
Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο αν η δίκη αυτή που έχει προσδιοριστεί να ξεκινήσει σήμερα θα διεξαχθεί ή αν θα υπάρξει κάποιο αίτημα αναβολής. Πάντως, τόσο ο πατέρας Αντώνιος όσο και οι επτά πρώην συνεργάτες του που δικάζονται μαζί του έχουν δικαίωμα να μην παρασταθούν στο ακροατήριο, αλλά να εκπροσωπηθούν από τους δικηγόρους τους.
Μεταξύ άλλων στον ιερέα αποδίδεται ηθική αυτουργία σε περιστατικά σωματικής κακοποίησης παιδιών, καθώς όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, με δικές του προτροπές έπεισε δυο πρώην εργαζόμενοι της «Κιβωτού του Κόσμο» στον Βόλο να ξυλοκοπήσουν με γροθιές, κλωτσιές και σανίδες έναν φιλοξενούμενο της δομής που βρισκόταν σε απομόνωση και λίγο καιρό αργότερα χτύπησαν δυο ακόμη φιλοξενούμενους χρησιμοποιώντας σιδερένιο αντικείμενο.
Επιπλέον, ο πατέρας Αντώνιος σύμφωνα με την κατηγορία φέρεται να έπεισε εργαζόμενο να επιτεθεί κατά πέντε ανηλίκων και να τους χτυπήσει «με χαστούκια και μπουνιές στο πρόσωπο και στα πλευρά και να τους τραβήξει τα μαλλιά, τραυματίζοντάς τους». Ακόμη, τον Μάρτιο του 2022 στο Βόλο, σύμφωνα πάντα με την κατηγορία ο ιερέας φέρεται να έπεισε διευθυντή και έναν εργαζόμενο να απειλήσουν ανήλικο φιλοξενούμενο, ο οποίος βρισκόταν σε καθεστώς απομόνωσης, «με τη φράση “θα σε σκοτώσουμε”, προκαλώντας έτσι σ’ αυτόν τρόμο και ανησυχία».
Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ακόμη πως ο ιδρυτής της ΜΚΟ προξένησε σωματικές κακώσεις σε ανήλικα παιδιά που βρίσκονταν υπό την προστασία του ή είχαν σχέση εργασίας. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ο ιερέας μεθοδευμένα προκαλούσε σε παιδιά «σωματική εξάντληση επικίνδυνη για την υγεία τους και ψυχικό πόνο, ικανό να επιφέρει σ’ αυτούς σοβαρή ψυχική βλάβη μέσω της παρατεταμένης απομόνωσης».
Ενδεικτικά στη δικογραφία της υπόθεσης αναφέρεται για τον ιερέα: «Από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο του 2019 ο πατέρας Αντώνιος ενεργώντας από κοινού με ένα μέλος του ΔΣ της οργάνωσης και έναν εργαζόμενο της δομής «κατόπιν συναπόφασης και με κοινό δόλο προκάλεσαν μεθοδευμένα σε ένα 15χρονο τότε αγόρι που φιλοξενείτο στο Βόλο, σωματική εξάντληση επικίνδυνη για την υγεία του και ψυχικό πόνο ικανό να επιφέρει σ’ αυτόν σοβαρή ψυχική βλάβη, επιβάλλοντας του για λόγους σωφρονισμού να εργάζεται καθημερινά, επί οκτάωρου, κάνοντας βαριές χειρωνακτικές εργασίες και συγκεκριμένα επιβάλλοντας του να καθαρίζει το έδαφος με τη χρήση χορτοκοπτικού μηχανήματος, να καθαρίζει, να αρμέγει και να ταΐζει τα ζώα και να μεταφέρει τις ακαθαρσίες με βαριά τσουβάλια».
Επιπρόσθετα το ίδιο έτος ο ιερεάς μαζί με την υπεύθυνη της δομής του Βόλου φέρεται να οδήγησε ένα 12χρονο τότε αγόρι «σε παρατεταμένη απομόνωση για περίπου δύο μήνες, για λόγους σωφρονισμού, σε σπιτάκι στις εγκαταστάσεις της δομής εντός του οποίου ήταν διαρκώς κλειδωμένος και μόνος του και του πήγαιναν μόνο φαγητό, ενώ τον ανάγκαζαν να πίνει νερό από την τουαλέτα του σπιτιού αυτού, νερό που δεν ήταν πόσιμο αλλά και να πλένεται με το νερό αυτό, το οποίο ήταν κρύο».
«Έσπαγαν πέτρες»
Ο πατέρας Αντώνιος βρίσκεται όμως σύμφωνα με τις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί και πίσω από τη βαριά σωματική κακοποίηση ενός άλλου νέου που φιλοξενούνταν στη δομή, καθώς σε αυτόν επιβλήθηκε να εργάζεται για 1,5 χρόνο για 12 ώρες καθημερινά χωρίς αντάλλαγμα στο μαγειρείο της δομής της Χίου, ενώ για δυο μήνες του επέβαλλαν να σπάει πέτρες σε ένα βουνό για οκτώ ώρες και για το υπόλοιπο της ημέρας να βρίσκεται σε απομόνωση.
Τέλος, το 2021 ο ιεράς κατηγορείται ότι υποχρέωσε φιλοξενούμενο σε δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» να εργάζεται οκτάωρο σε αποθήκη αν και είχε σπάσει το πόδι του ενώ το 2022 για τρεις περίπου μήνες δυο φιλοξενούμενοι της δομής βρέθηκαν σε απομόνωση. Το κατηγορητήριο αναφέρει ενδεικτικά: «Σχετικά με την παρατεταμένη απομόνωση του πρώτου των παθόντων, αυτή έλαβε χώρα εντός ενός δωματίου που βρισκόταν μέσα σε ένα παράσπιτό στις εγκαταστάσεις της δομής στον Άνω Βόλο, το οποίο ήταν κρύο, μη επιπλωμένο και εξοπλισμένο μόνο με ένα στρώμα στο πάτωμα και μία κουβέρτα, στο οποίο του πήγαιναν νερό και φαγητό και εντός του οποίου ήταν διαρκώς κλειδωμένος, χωρίς πρόσβαση σε οποιοδήποτε μέσο απασχόλησης και ψυχαγωγίας και χωρίς πρόσβαση σε τουαλέτα, αφού η πόρτα του δωματίου της τουαλέτας ήταν επίσης κλειδωμένη, ενώ του επέτρεπαν εξέρχεται από το δωμάτιο αυτό μόνο προκειμένου να κάνει αγροτικές εργασίες, παραμένοντας πάντα μόνος του».
Να σημειωθεί ότι ο πατέρας Αντώνιος εκτός της δίκης του για τις παραπάνω κατηγορίες η οποία εκτός απροόπτου αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα, αντιμετωπίζει και δυο ακόμη ανοιχτές δικογραφίες στη Δικαιοσύνη, με την πρώτη εξ’ αυτών να αφορά σε καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση δυο εφήβων και τη δεύτερη κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απιστία και άλλα διερευνώμενα αδικήματα.