Πέντε Έλληνες έχασαν τη ζωή τους σε ένα τραγικό δυστύχημα στη Λιβύη. Σύμφωνα με το χρονικό του ταξιδιού της ελληνικής αποστολής που κατέληξε σε τραγωδία το C- 130 με την ελληνική αποστολή προσγειώθηκε στη Βεγγάζη στις 11:39 το πρωί της Κυριακής ώρα Ελλάδος και το δυστύχημα συνέβη στις 15:30, στο 85ο χλμ της διαδρομής από τη Βεγγάζη προς την Ντέρνα που είχε υποδειχθεί σύμφωνα με το σχεδιασμό και λαμβάνοντας υπόψη τις καταστροφές λόγω των πλημμυρών.
Μία σχισμή στο χρόνο, όπως έλεγε στρατιωτική πηγή, 30 κρίσιμα δευτερόλεπτα που έφεραν το χάος. Ένα αυτοκίνητο σύμφωνα με πληροφορίες Land Cruiser που φέρεται να είχε πρόσθετη δεξαμενή καυσίμων, μπήκε στο αντίθετο ρεύμα και συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με το βαν της ελληνικής αποστολής. Ακολουθεί έκρηξη. Και ένα σκηνικό τρομακτικό.
Ο οδηγός του βαν και ο συνταγματάρχης που ήταν επικεφαλής της αποστολής εκτινάσσονται από το όχημα και για αυτό σώζονται έστω και τραυματίες. Οι πέντε επιβάτες πίσω από τον οδηγό είναι νεκροί.
Οι εκτιμήσεις στρατιωτικών πηγών φαίνεται να αποκλείουν επίθεση. Σύμφωνα δε με τις πληροφορίες οι επιβάτες του οχήματος που προκάλεσε το δυστύχημα ήταν εξαμελής οικογένεια, με κοινωφελή δράση της οποία το προφίλ δεν παραπέμπει σε επίθεση αυτοκτονίας. Νεκροί είναι το ζευγάρι και το ένα από τα τρία τους παιδιά επίσης.
Ωστόσο αναμένονται και οι επίσημες ανακοινώσεις για τα αίτια του δυστυχήματος. Και τα αποτελέσματα της έρευνας των λιβυκών αρχών.
Επίσης πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρχές της Λιβύης είχαν διαθέσει την ασφάλεια που κρίθηκε απαραίτητη, ένα όχημα στην αρχή και ένα στο τέλος του κομβόι με ένοπλους λιβύους στρατιώτες, καθώς και σύγχρονο βαν για τα μέλη της ελληνικής αποστολής.
Για το χάος στην ενημέρωση το βράδυ της Κυριακής πηγές του ΓΕΕΘΑ απαντούν ότι «η αρχική πληροφόρηση βασιζόταν στην ενημέρωση που παρείχαν οι αρχές της Λιβύης προς τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας, στην οποία αναφερόταν κατηγορηματικά ότι δεν υπήρχαν θύματα μεταξύ των μελών της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας».
Τα ερωτήματα που προκύπτουν από την τραγωδία στη Λιβύη
Ερωτηματικά θέτουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσον αφορά το σχεδιασμό της αποστολής, ενδεχόμενα κενά και ζητούν ενημέρωση.
Στα ερωτηματικά για το σχεδιασμό της αποστολής προστίθενται και ερωτηματικά για την πολιτική ευθύνη. Γιατί η Ελλάδα ήθελε να δηλώσει παρούσα στη Λιβύη δια της αλληλεγγύης, αλλά η μελέτη της αποστολής, ο χειρισμός της, η πολιτική εντολή καθώς και τα ενδεχόμενα κενά που θα μπορούσαν να είχαν προλάβει ακόμα και ένα «τυχαίο γεγονός» είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων.
Ερωτηματικά που εξακολουθούν να ζητούν απαντήσεις και τις σχετικές ανακοινώσεις, τόσο για την εξαγγελία της αποστολής όσο και για το ατύχημα να έχουν βγει από το ΥΠΕΞ και το ΓΕΕΘΑ.
Κάποιες πλευρές επιλέγουν τη σιωπή και κάποιοι άλλοι σημειώνουν πως όλα έγιναν τηρώντας όλα όσα έπρεπε. Αλλά…