20.2 C
Athens
13.9 C
Thessaloniki
Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024
More

    Θεσσαλονίκη: «Αφανίζεται» σταδιακά η Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. – Τεράστιες οι ελλείψεις

    Σχεδόν το μισό ανθρώπινο δυναμικό της έχει χάσει το σώμα της Δίκυκλης Αστυνόμευσης στη Θεσσαλονίκη.

    Το 2019 στην ομάδα ΔΙΑΣ υπηρετούσαν 450 αστυνομικοί και σήμερα μετά βίας ξεπερνούν τους 250.

    Πρόκειται για μια νευραλγική υπηρεσία της ΕΛΑΣ η οποία συστάθηκε το 2010 με σκοπό την πρόληψη και την καταστολή βίαιων και εγκληματικών ενεργειών, όπως είναι οι ληστείες, οι βιασμοί, οι συμπλοκές, οι ανθρωποκτονίες.


    Το 2019, ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, γνώστης των θεμάτων δημοσίας ασφάλειας, προχώρησε με γοργές κινήσεις στην ενίσχυση της ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης η οποία έφτασε στους 450 αστυνομικούς.

    Η αύξηση του δυναμικού έφερε και αύξηση των περιπολιών όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά και στους υπόλοιπους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος.


    Η προσπάθεια όμως που ξεκίνησε επί της θητείας του κ. Χρυσοχοΐδη δεν φαίνεται να είχε ανάλογη συνέχεια. Τουναντίον, υπήρξε αποδυνάμωση μιας εκ των πιο μάχιμων υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας.

    Σταδιακά ξεκίνησε η αφαίμαξη της ΔΙΑΣ με αστυνομικούς να κατεβαίνουν από τις μηχανές για να στελεχωθούν άλλες υπηρεσιακές μονάδες ή τμήματα, όπως για παράδειγμα τα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας, ή να διατίθενται για τη φύλαξη πολιτικών προσώπων, ακόμη και επιχειρηματιών.

    Ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το σώμα της Δίκυκλης Αστυνόμευσης είναι ο μεγάλος μέσος όρος ηλικίας των υπηρετούντων αστυνομικών και η σωματική καταπόνηση που δέχεται το σώμα τους με αποτέλεσμα να μετακινούνται σε άλλες, λιγότερο μάχιμες, υπηρεσίες.

    Το πρόβλημα της υποστελέχωσης θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί, ωστόσο, όπως επισημαίνει στη Voria.gr ο Θοδωρής Τσαϊρίδης, πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, όσοι νέοι έρχονται με τακτικές μεταθέσεις κατά κύριο λόγο δεν τοποθετούνται εκεί που πρέπει.

    «Υπάρχει ένα τεράστιο λάθος στην κατανομή του προσωπικού εντός της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης.

    Υπήρξε αύξηση του αριθμού των αστυνομικών που μετακινήθηκαν για τη φύλαξη προσώπων, ακόμη και επιχειρηματιών. Και μόνο που αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ σε αυτό δείχνει ότι υπάρχει ζήτημα».

    Για την υποστελέχωση της ΔΙΑΣ στη Θεσσαλονίκη ανώτατες αστυνομικές πηγές παραδέχονται στη Voria.gr ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό και, όπως λένε, έχει προκληθεί σταδιακά.

    Το αποδίδουν κατά ένα μέρος στην αποχώρηση αστυνομικών που υπηρετούν στην συγκεκριμένη υπηρεσία από το 2010-2011, αφού πλέον έχουν μεγαλώσει ηλικιακά και με τα χρόνια υπηρεσίας πάνω στις μηχανές παρουσιάζουν διάφορα προβλήματα υγείας, αλλά και στο γεγονός ότι κάποιοι που έρχονται με μεταθέσεις από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη και είχαν υπηρετήσει στη ΔΙΑΣ στην πρωτεύουσα δεν μπορούν να ανέβουν ξανά σε μηχανές, καθώς έρχονται «τσακισμένοι».

    Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι υπάρχει γενικό πρόβλημα με τον αυξημένο μέσο όρο ηλικίας των αστυνομικών που υπηρετούν στη Θεσσαλονίκη, καθώς, όπως λένε, δεν υπάρχει αστυνομικός κάτω από 32 χρονών, πλην αυτών που στελέχωσαν την Πανεπιστημιακή Αστυνομία.

    Υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχει «νέο αίμα» καθώς βάσει του Κώδικα Μεταθέσεων αρχικά όλοι διορίζονται στην Αθήνα και μετά μέσω μορίων μπορούν να έρθουν με μετάθεση στη Θεσσαλονίκη, αφού πρώτα έχουν περάσει κάποια χρόνια.

    Σύμφωνα με αστυνομικούς, μια πιθανή ενίσχυση της ομάδας ΔΙΑΣ στη Θεσσαλονίκη μπορεί να προκύψει μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ για αποδέσμευση 2.500 αστυνομικών από τη φύλαξη προσώπων, οι οποίοι όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βγουν στους δρόμους.

    Πάγιο αίτημα άλλωστε των δήμων της Θεσσαλονίκης είναι η ενίσχυση της αστυνόμευσης και των περιπολιών σε μια προσπάθεια πάταξης της εγκληματικότητας που τα τελευταία χρόνια έχει διαρκώς αυξητικές τάσεις.

    Ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το τμήμα Ασφαλείας στα Βασιλικά του δήμου Θέρμης το οποίο διαθέτει μόνο ένα περιπολικό για ολόκληρο τον δήμο, ο οποίος εκτείνεται σε μια πολύ μεγάλη έκταση.

    Κάτοικοι που πέφτουν θύματα κλοπών ή διαρρήξεων ή είναι αυτόπτες μάρτυρες σε περιστατικά, σύμφωνα με όσα μεταφέρουν στη Voria.gr, απευθύνονται στο εν λόγω τμήμα ασφαλείας και έκπληκτοι ακούν τους αστυνομικούς να τους απαντούν πως κάνουν ό,τι μπορούν, καθώς διαθέτουν μόνο ένα όχημα για 17 χωριά, σε μια έκταση από το Ρύσιο μέχρι τη Γαλάτιστα.

    Μάλιστα ζητούν οι ίδιοι τη συνδρομή των κατοίκων ώστε να γίνει γνωστό το πρόβλημα της υποστελέχωσης και της έλλειψης μέσων που αντιμετωπίζουν.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ