Με βολές κατά πάντων από τον καθηγητή τοξικολογίας Ν. Ράικο που εντόπισε τη θανατηφόρα δόση κεταμίνης στο αίμα της μικρής Τζωρτζίνας Δασκαλάκη μέχρι και τους γιατρούς του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» αλλά και του Ωνασείου Καρδιχειρουργικού Κέντρου, συνέχισε σήμερα την κατάθεσή της στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, η ιατροδικαστής Ουρανία Δημακοπούλου, που κλήθηκε να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης της κατηγορούμενης μητέρας.
Η μάρτυρας μάλιστα για πρώτη φορά σήμερα έθεσε στο δικαστήριο τον παράγοντα της κληρονομικότητας, αναφέροντας πως η Ρούλα Πισπιρίγκου μπορεί να μην είναι ζωντανή σε τρία χρόνια καθώς πάσχει από σοβαρό καρδιακό νόσημα. Μάλιστα, όπως είπε από αυτή την ασθένεια μπορεί να πάσχει όλη η οικογένειά της και αυτό το νόσημα να «πέρασε» και στα παιδιά της και να στοίχισε τη ζωή όχι μόνο στη Τζωρτζίνα, αλλά στις αδελφές της Μαλένα και Ίριδα. Τα λεγόμενα της ιατροδικαστή – που εξετάστηκε σήμερα για τρίτη συνεχόμενη δικάσιμο – άφησαν εμβρόντητο το δικαστήριο, το οποίο την άκουγε να αμφισβητεί συνεχώς όλα τα πορίσματα και τις εκθέσεις που έχουν συνταχθεί για τα αίτια θανάτου της Τζωρτζίνας.
Ειδικότερα, η κ. Δημακοπούλου επικαλούμενη εξετάσεις που έκανε η Ρούλα Πισπιρίγκου αναφέρθηκε σε γονίδια μυοκαρδιοπάθειας και προχώρησε σε πρόβλεψη για το προσδόκιμο ζωής της, το οποίο όπως είπε μπορεί να φτάσει τα τρία έτη.
Μεταξύ άλλων καταθέτοντας στο δικαστήριο η μάρτυρας ειδικών γνώσεων της κατηγορουμένης, είπε: «Υπάρχει μαγνητική καρδιάς, σύμφωνα με την οποία η κατηγορούμενη έχει 48% κλάσμα εξώθησης. Η Τζωρτζίνα πέθανε με 50% κλάσμα εξώθησης. Αν στα δύο χρόνια χάσει το 20% από τη λειτουργικότητα της καρδιάς, στην επόμενη τριετία ενδέχεται η ίδια να έχει πεθάνει. Αυτή τη στιγμή η μητέρα έχει καρδιά 70χρονου και είναι 34 ετών».
Την κατάθεσή μάλιστα της ιατροδικαστή, η οποία δέχθηκε «βροχή» ερωτήσεων από την έδρα, τον συνήγορο υποστήριξης της κατηγορίας Δ. Καράμπελα αλλά και το συνήγορο υπεράσπισης Αλ. Κούγια, παρακολούθησαν σήμερα και οι γονείς της κατηγορούμενης μητέρας, όπως και οι αδελφή της.
Απαντώντας στις ερωτήσεις των συνηγόρων, η μάρτυρας αμφισβήτησε το πόρισμα του καθηγητή τοξικολογίας Ν. Ράικου που κατέλεξε στο συμπέρασμα ότι θάνατος του παιδιού προήλθε από δηλητηρίαση εξαιτίας χορήγησης μεγάλης δόσης κεταμίνης (6,5 milligram) και υποστήριξε ότι ποτέ στα χρονικά δεν έχει καταγραφεί θάνατος παιδιού σε νοσοκομείο λόγω χορήγησης κεταμίνης. «Τοξική θα μπορούσε να θεωρηθεί η χορήγηση κεταμίνης πάνω από 7 milligram, η χορήγηση κεταμίνης μέχρι την ποσότητα αυτή θεωρείται θεραπευτική, είναι ένα ασφαλές φάρμακο εντός νοσοκομείου. Δεν έχει καταγραφεί ενδονοσοκομειακός θάνατος με κεταμίνη, ειδικά σε παιδιά. Και σε ενήλικες που υπάρχει είναι γιατί έχει γίνει σε συνδυασμό με ναρκωτικά ή αλκοόλ», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Δημακοπούλου, υποστηρίζοντας λίγο αργότερα πως ο κ. Ράικος έδινε τα αποτελέσματα της έρευνάς του για τα αίτια θανάτου του παιδιού με δόσεις.
Μάλιστα η χθεσινή διαδικασία άρχισε με ένταση μεταξύ της μάρτυρα και της προέδρου. Αφορμή στάθηκαν οι αναφορές της κ. Δημακοπούλου για «ρινγκ» μεταξύ ιατροδικαστών που ερεύνησαν την υπόθεση θανάτου της μικρής Τζωρτζίνας.
- Πρόεδρος: Θα μιλάτε πιο ήρεμα, εδώ δεν είναι ρινγκ, είναι δικαστήριο.
- Μάρτυρας: Μου μιλάτε με ειρωνεία….
- Πρόεδρος: Χαμηλώστε τους τόνους. Δεν σας ειρωνεύεται κανείς. Αν κάποιες ερωτήσεις μας σας φαίνονται αστείες ιατρικά, δεν είναι ότι θέλω να σας ειρωνευτώ αλλά να καταλάβει το δικαστήριο. Εμάς μας ενδιαφέρει η ουσία. Δεν έχουνε τίποτα μαζί σας. Αν έρχεστε φορτισμένη από άλλα θέματα που συμβαίνουν έξω από την αίθουσα πχ συνεντεύξεις εμάς δεν μας απασχολούν.
- Μάρτυρας: Είμαι 40 ετών και είμαι πραγματογνώμονας σε πολύ μεγάλες υποθέσεις. Δεν δέχομαι να μου λένε ότι δεν έχω σεβασμό στο δικαστήριο.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας Δ. Καράμπελας (εκπροσωπεί τον Μ. Δασκαλάκη, πατέρα της Τζωρτζίνας) για να εξετάσει τη μάρτυρα:
- Δ.Καράμπελας: Έγγραφο του νοσοκομείου Παίδων που υπάρχει στη δικογραφία λέει ότι δεν χρησιμοποιήθηκε καμία δόση κεταμίνης κατά τη διασωλήνωση του παιδιού. Πώς το εξηγείτε αυτό;
- Μάρτυρας: Το έγγραφο δόθηκε στις 12/4 μετά το πόρισμα Ράικου. Όπως έλεγαν οι γιατροί ότι το παιδί δεν είχε κανένα πρόβλημα με την ίδια λογική λένε ότι δεν έχουν δώσει κεταμίνη.
- Δ. Καράμπελας: Αμφισβητείτε δηλαδή το έγγραφο του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»;
- Μάρτυρας: Ναι, ευθέως. Αμφισβητώ την τοξικολογική έκθεση. Ό,τι έχει γίνει στο παιδί, έχει γίνει εν ζωή. Όλα αυτά δεν είναι ιατρική και ιατροδικαστική επιστήμη.
- Δ.Καράμπελας: Δηλαδή η κεταμίνη δόθηκε από το ιατρικό προσωπικό;
- Μάρτυρας: Η κεταμίνη έχει δοθεί μετά τις 14:28 όταν η μητέρα δεν είναι μαζί με το παιδί.
- Δ.Καράμπελας: Γιατί δεν πιστεύετε τους συναδέλφους σας και προσχωρείτε στη άποψη της κατηγορούμενης;
- Μάρτυρας: Κάνω εγώ υπεράσπιση στην κατηγορούμενη;
Με αφορμή αυτές τις απαντήσεις της μάρτυρα ο συνήγορος προς υποστήριξη της κατηγορίας υπέβαλλε αίτημα προς το δικαστήριο για κατ´ αντιπαράσταση εξέταση του ιατροδικαστή κ. Μπουζιάνη και των ιατρών -νοσηλευτών της ΜΕΘ Παίδων με την ιατροδικαστή.
Η μάρτυρας δέχθηκε στη συνέχεια ερωτήσεις από τον Αλέξη Κούγια, συνήγορο υπεράσπισης της Ρ. Πισπιρίγκου.
- Κούγιας: Διαβάζοντας τα έγγραφα και την τοξικολογική αναφορά του κ. Ράικου είδατε καμία αναφορά σε κάποιο νέο μηχάνημα που λέει ότι χρησιμοποίησε;
- Μάρτυρας: Δεν υπάρχει καμία εξήγηση γιατί ο κ. Ράικος έδωσε την έκθεσή του σε τέσσερις ταχύτητες, όλα βγαίνουν σε μια μέρα. Είναι όλεθρος για την κοινωνία να βγαίνουν εκθέσεις με τέτοιο τρόπο. Βρήκε ροκουρόνιο ένα χρόνο μετά. Είναι σαν να κάνει τον τεχνικό σύμβουλο, έπρεπε να δώσει αποτέλεσμα την ίδια ημερομηνία.
- Αλ.Κούγιας: Ο ιατροδικαστής ο κ.Μπουζιάνης έκανε τη δουλειά του σωστά;
- Μάρτυρας: Βρέθηκε σε μεγάλο αδιέξοδο από συναδέλφους του, έπρεπε να συγκαλέσει συμβούλιο.
- Αλ.Κούγιας: Έχει καταγραφεί θάνατος που να οφείλεται σε δηλητηρίαση από κεταμίνη;
- Μάρτυρας: Δεν έχει καταγραφεί πουθενά δηλητηρίαση από κεταμίνη παγκοσμίως ειδικά σε παιδιά κανένας θάνατος. Και σε μεγαλύτερα άτομα μόνο σε συνάρτηση με άλλες ουσίες, αλκοόλ ή ναρκωτικά.
Η εξέταση της κ. Δημακοπούλου θα συνεχιστεί σε άλλη συνεδρίαση του δικαστηρίου.