Διεθνείς ΜΚΟ με γιατρούς προειδοποίησαν χθες για την υγειονομική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, που σφυροκοπείται από τον ισραηλινό στρατό μετά την επίθεση της Χαμάς το Σάββατο, ζητώντας έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για τη μεταφορά ιατρικής βοήθειας και τον σεβασμό του ανθρωπιστικού δικαίου.
«Η κατάσταση είναι καταστροφική. Δεν πιστεύω ότι ο οποιοσδήποτε είναι ασφαλής στη Γάζα», δήλωσε η Σάρα Σατό, υπεύθυνη του προγράμματος για την Παλαιστίνη στους Γιατρούς χωρίς Σύνορα (MSF). Στο σημείο αυτό εδώ και 20 χρόνια, οι MSF μετρούν 300 Παλαιστίνιους και 20 ξένους εργαζομένους. «Μεταφέραμε μέρος των ομάδων μας σε κτίριο των Ηνωμένων Εθνών. Οι βομβαρδισμοί είναι τόσο μαζικοί που οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγάλοι», πρόσθεσε.
Ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει από το Σάββατο τη Λωρίδα της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς από το 2007, ως απάντηση σε επίθεση πρωτόγνωρης κλίμακας από την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση κατά του κράτους του Ισραήλ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Το Ισραήλ, που ανακοίνωσε την εκκένωση των περιοχών στα σύνορα, επέβαλε «πλήρη πολιορκία» στη Λωρίδα της Γάζας και έδωσε εντολή για την «άμεση διακοπή» της υδροδότησης στον παλαιστινιακό θύλακα, ύστερα από την διακοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και τροφίμων. Η Χαμάς, που ελέγχει από το 2007 τον θύλακα, απειλεί από την πλευρά της να εκτελεί ομήρους που απήχθησαν στο Ισραήλ, περίπου 150 άτομα μεταξύ των οποίων παιδιά, γυναίκες καθώς και νέοι που αιχμαλωτίστηκαν ενώ συμμετείχαν σε φεστιβάλ μουσικής. «Με το καθεστώς της πλήρους πολιορκίας, μέχρι πότε μπορούν να αντέξουν οι ομάδες μας; Χρειαζόμαστε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για να στηρίξουμε την ιατρική βοήθεια, να φέρουμε εξοπλισμό, να αντικαταστήσουμε τις ομάδες μας στο σημείο», δήλωσε η Σατό.
Η ΜΚΟ Γιατροί του Κόσμου, που μετρά περίπου 30 μέλη στη Δυτική Όχθη και περίπου 20 στη Γάζα, απηύθυνε επίσης προειδοποίηση: «Η μεταφορά των ασθενών έχει μειωθεί με τον αποκλεισμό, την ένταση των βομβαρδισμών. Διακυβεύεται η επιβίωση της ομάδας μας, είναι πολύ δύσκολο για αυτούς να μπορέσουν να φέρουν εις πέρας τη δουλειά τους», δήλωσε ο γιατρός Ζαν-Φρανσουά Κορτί, αντιπρόεδρος της ΜΚΟ, αναφέροντας ότι το «80% του πληθυσμού εξαρτάται από την ανθρωπιστική βοήθεια».