Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι γνωστές σεισμικές εστίες στην Αττική δεν έχουν δυναμική για μεγάλους σεισμούς, όπως το ρήγμα στην Πεντέλη . Με την εξαίρεση του σεισμού της Πάρνηθας, οι πιο καταστροφικοί σεισμοί για την Αθήνα είχαν επίκεντρο τον γειτονικό νομό της Κορινθίας.
Σύμφωνα με στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο ισχυρότερος σεισμός που έχει συμβεί στο λεκανοπέδιο είναι εκείνος της Πάρνηθας (5,9 Ρίχτερ τον Σεπτέμβριο 1999). Οσοι σεισμοί είχαν μέγεθος ίσο ή μεγαλύτερο των 6 Ρίχτερ προήλθαν από γειτονικές στο λεκανοπέδιο περιοχές. «Η Αττική δεν φιλοξενεί εστίες ισχυρών σεισμών, όπως προκύπτει από το σεισμικό ιστορικό της περιοχής», εξηγεί ο κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευθυντής ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. «Η σημαντικότερη σεισμική εστία που βρίσκεται σε απόσταση ικανή να επηρεάσει την Αττική είναι ο ανατολικός Κορινθιακός».
Η περιοχή του ανατολικού Κορινθιακού, γνωστή και ως «Αλκυονίδες», έδωσε τρεις διαδοχικούς πολύ ισχυρούς σεισμούς το 1981: στις 24 και 25 Φεβρουαρίου (6,7 και 6,4 Ρίχτερ αντίστοιχα) και στις 4 Μαρτίου (6,3 Ρίχτερ). Οι σεισμοί αυτοί επηρέασαν τη Βοιωτία, την Κορινθία και την Αττική. «Η ζώνη ρηγμάτων του ανατολικού Κορινθιακού συνεχίζεται με τη μορφή τόξου και περικλείει την Αττική από βορρά, από την περιοχή των Πλαταιών έως τη Θήβα και από εκεί έως τον Αυλώνα και τον Ωρωπό.
Κατά μήκος αυτής της ζώνης ρηγμάτων έχουν γίνει πολύ ισχυροί σεισμοί τα τελευταία 150 χρόνια: το 1853, σεισμός 6,5 Ρίχτερ με επίκεντρο τη Θήβα, το 1893 σεισμός 6,5 Ρίχτερ στη Θήβα, το 1914 σεισμός 6 Ρίχτερ στη Θήβα και το 1938 6 Ρίχτερ με επίκεντρο τον Ωρωπό. Οι σεισμοί αυτοί ήταν όλοι επιφανειακοί και γι’ αυτό είχαν θύματα και προκάλεσαν σημαντικές ζημιές».
Μια δεύτερη ζώνη, που αντίθετα με την προηγούμενη δείχνει να μην απειλεί την πρωτεύουσα, βρίσκεται στον Σαρωνικό κόλπο. «Οι σεισμοί του είναι ενδιάμεσου βάθους, δηλαδή με επίκεντρο περίπου στα 100 χλμ., άρα δεν προκαλούν σοβαρές ζημιές», εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος. «Ο ισχυρότερος σεισμός στην περιοχή έγινε το 1964 (6,7 Ρίχτερ) και είχε επίκεντρο τη Σαλαμίνα».
Οι σεισμικές εστίες που βρίσκονται μέσα στην Αττική έχουν περιορισμένη ισχύ. «Στις εστίες αυτές ανήκουν η περιοχή της Πάρνηθας, που έδωσε τον μεγαλύτερο σεισμό της Αθήνας, η περιοχή του νότιου Ευβοϊκού, αλλά και η περιοχή της Πεντέλης, που έδωσε τα ξημερώματα του Σαββάτου ασθενή δόνηση μεγέθους 4 Ρίχτερ», λέει ο κ. Παπαδόπουλος. «Σεισμοί τέτοιου μεγέθους είναι συχνοί και θεωρούνται συνηθισμένο φαινόμενο».