Λίγες μέρες, πριν το τέλος της φετινής Αντιπυρικής Περιόδου, είναι επιτακτική ανάγκη να αναφερθούν οι υπεράνθρωπες προσπάθειες του Πυροσβεστικού Προσωπικού, προκειμένου να γνωρίσει και ο τελευταίος Έλληνας Πολίτης τις συνθήκες που αντιμετώπισαν φέτος οι Έλληνες Πυροσβέστες.
Σε μία από τις δυσκολότερες Αντιπυρικές Περιόδους όλων των εποχών, οι Έλληνες Πυροσβέστες με φιλότιμο, υπερβάλλοντα ζήλο, υπερπροσπάθεια και υψηλό επαγγελματισμό, κατάφεραν και έφεραν θεαματικά επιχειρησιακά αποτελέσματα κάτω υπό ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες.
Η αλήθεια στο μάχιμο πεδίο
Αξίζει να αναφερθεί ότι η κατάσταση στο πεδίο είναι εντελώς διαφορετική με τα “επιστημονικά” νούμερα που παρουσιάζονται, σε αμφιβόλου ποιότητας γραφήματα και που μας συγκρίνουν με χώρες που οι ανάγκες τους, δεν έχουν καμία σχέση με την βλάστηση, το κλίμα, το τοπογραφικό ανάγλυφο των Ελληνικών εκτάσεων καθώς και τις συνεχόμενες υψηλές θερμοκρασίες, τους ισχυρούς ανέμους, την έντονη ξηρότητα και την χαμηλή υγρασία των Ελληνικών δασών. Οπότε το Έργο του Πυροσβεστικού Σώματος και η Υπόσταση του Πυροσβεστικού προσωπικού ΔΕΝ μπορεί να διαλυθεί ή να αποσυναρμολογηθεί από ανεπίγνωστους με το Πυροσβεστικό αντικείμενο.
Έλλειψη πυροσβεστικού προσωπικού
Οι ελλείψεις του Πυροσβεστικού προσωπικού αναδείχθηκαν, για ακόμη μια χρονιά, με τον πιο οδυνηρό τρόπο και που είχε πολύ σοβαρές συνέπειες στις ζωές όλων των Πυροσβεστών και των οικογενειών τους. Εξάλλου οι 2 μήνες με παρατεταμένη Γενική Επιφυλακή, οι 2 φορές ανάκλησης και αναστολής Αδειών (για πρώτη φορά στην Ιστορία του Πυροσβεστικού Σώματος) , οι αμέτρητες μετακινήσεις εκτός Έδρας των Περιφερειών, η συνεχής πρόσθετη εργασία, οι αλλαγές των ωραρίων στις Υπηρεσίες, η υπερεργασία και η αδυναμία χορήγησης των προβλεπόμενων αναπάυσεων-ρεπό για να καταφέρουμε να ανταποκριθούμε σε όλα τα συμβάντα, είναι μια έμμεση παραδοχή της έλλειψης Πυροσβεστών.
Ο ρόλος του σύγχρονου κράτους
Η υποστήριξη της Πολιτείας, προς το πρόσωπο μας, θα πρέπει να είναι ο κύριος σκοπός της. Η αναγνώριση του επαγγέλματος μας ως Επικίνδυνο και Ανθυγιεινό, η αποζημίωση της υπερεργασίας και των υπερωριών, η εργασιακή καταπόνηση, η ψυχοσωματική μας ισορροπία, η χορήγηση των προβλεπόμενων αδειών-ρεπό, οι κατάλληλες εργασιακές συνθήκες και Διοικητική Μέριμνα, η ανανέωση του υλικοτεχνικού και ατομικού μας εξοπλισμού καθώς και η κάλυψη των 3.500 κενών Οργανικών θέσεων (να επενδύσει στην εμπειρία των Εποχικών Πυροσβεστών) θα πρέπει να απασχολεί σημαντικά ένα σύγχρονο κράτος που επιθυμεί να είναι έτοιμο στις προκλήσεις της Κλιματικής Αλλαγής και των συνεπειών της.
Ήρωες ή εργαζόμενοι;
Δεν θα κρίνουμε εμείς αν είμαστε Ήρωες ή όχι, αλλά σίγουρα είμαστε μια ξεχωριστή ομάδα εργαζομένων στην Ελληνική Κοινωνία , αθόρυβοι, χωρίς έπαρση, χωρίς αλαζονεία, που πολλές φορές η αυταπάρνηση μας ξεπερνάει τα όρια του Καθήκοντος και του Επαγγελματισμού. Μείναμε όρθιοι όταν δίπλα μας όλα είχαν καταρρεύσει και βγάλαμε ασπροπρόσωπη την Κρατική μηχανή.
Ίσως Ήρωες είναι οι Οικογένειες μας, που ζούνε συνεχώς με την απουσία μας και το άγχος μιας ενδεχόμενης απώλειας πάνω στο Καθήκον……
Γιάννης Ιωαννίδης
Πρόεδρος Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Μέλος Δ.Σ. Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος.
Πηγή: firefightingreece