«Από κοινού με την κ. Λευκίδου (σ.σ. τοξικολόγο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών) λόγω της πολυφαρμακίας αποφασίσαμε να ζητήσουμε ποσοτικό έλεγχο των ουσιών στο αίμα της Τζωρτζίνας από το εργαστήριο τοξικολογίας του ΑΠΘ και τον κ. Ράικο», είπε σήμερα απαντώντας σε ερωτήσεις του Αλέξη Κούγια ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης, ο οποίος βρέθηκε ξανά στο ακροατήριο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, ενώπιον του οποίου δικάζεται η Ρούλα Πισπιρίγκου για την υπόθεση θανάτου της πρωτότοκης κόρης της.
Ο μάρτυρας δέχθηκε «βροχή« ερωτήσεων από το συνήγορο της κατηγορούμενης μητέρας σχετικά με τους λόγους που αποφασίστηκε να σταλεί δείγμα του μεταθανάτιου αίματος του παιδιού για έλεγχο στο εργαστήριο τοξικολογίας του ΑΠΘ με επικεφαλής τον καθηγητή τοξικολογίας Ν. Ράικο και για ποιο λόγο ο έλεγχος αυτός δεν έγινε από το εργαστήριο τοξικολογίας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ράικος μετά την έρευνά του κατέληξε στο συμπέρασμα πως η αιτία θανάτου του κοριτσιού ήταν η δηλητηρίαση του με μεγάλη δόση κεταμίνης, εύρημα που αποτελεί τον «πυρήνα» της κατηγορίας σε βάρος της Ρούλας Πισπιρίγκου, η οποία μάλιστα σήμερα βρέθηκε στην αίθουσα του δικαστηρίου, έπειτα από ολιγοήμερη απουσία.
Αλ. Κούγιας: Μπορείτε να μου πείτε σε πόσες περιπτώσεις που χρειάζεται τοξικολογική εξέταση η ιατροδικαστική υπηρεσία αγνοεί τη δικό της τοξικολογικό εργαστήριο και στέλνει αλλού δείγμα για έλεγχο;
Μάρτυρας: Εγώ προσωπικά μόνο μια φορά έχω στείλει αλλού, στην υπόθεση Ασλάνη.
Κούγιας: Ποιος είναι αυτός που σας είπε «αγνοήστε την Λευκίδου και πηγαίνετε στο Ράικο»;
Μάρτυρας: Δεν θυμάμαι να γίνανε τα πράγματα όπως μου τα θέτετε.
Κούγιας: Αγνοήσατε εσείς την κ. Λευκίδου;
Μάρτυρας: Μίλησα μαζί της για τη πολυφαρμακία που ελάμβανε τα παιδί και για να βρούμε αν υπήρχαν τοξικές δόσεις μου είπε να στείλουμε πάνω (σ.σ. στο εργαστήριο τοξικολογίας του ΑΠΘ), το αποφασίσαμε από κοινού.
Κούγιας: Δηλαδή, η κ. Λευκίδου αγνόησε τον εαυτό της;
Μάρτυρας: Δεν μπορούσε να κάνει ποσοτικό έλεγχο. Λόγω της πολυφαρμακίας το αποφασίσαμε, δεν είναι σύνηθες να βρίσκουμε τόσα φάρμακα.
Πρόεδρος: Κύριε συνήγορε υπάρχει έγγραφο στη δικογραφία από την ιατροδικαστική υπηρεσία που ζητάει από τον κ. Ράικο έρευνα, επειδή ρωτάτε τόση ώρα….
Οι φωτογραφίες
Ο κ. Μπουζιάνης, ο οποίος έχει αποδώσει και εκείνος το θάνατο της Τζωρτζίνας σε δηλητηρίασή της από κεταμίνη, αναφέρθηκε όμως κατά τη διάρκεια της σημερινής κατάθεσης του και στο θέμα των φωτογραφιών από τη νεκροψία – νεκροτομή του παιδιού. Να σημειωθεί ότι το δικαστήριο κατόπιν αιτήματος του κ. Κούγια είχε ζητήσει από το μάρτυρα να προσκομίσει αυτές φωτογραφίες, εφόσον υπάρχουν, ενώπιον του. «Δεν συνηθίζονται οι φωτογραφίες στις νεκροψίες – νεκροτομές, βγάζουμε συνήθως φωτογραφίες σε θανάτους από πυροβολισμούς για την είσοδο – έξοδο της σφαίρας» είπε ο μάρτυρας επιμένοντας πάντως ότι στη σορό του κοριτσιού είχε διακρίνει ίχνη απινίδωσης.
Πρόεδρος: Για το άλλο θέμα σχετικά με το από πού πήρατε αίμα;
Μάρτυρας: Δεν θυμάμαι αν πήρα αίμα από την αριστερή η τη δεξιά κοιλία της καρδιάς, από την καρδιά πάντως πήρα.
Κούγιας: Τι σημαίνει για εσάς αυτό που είπε ο εδώ ο κ. Ράικος ότι επειδή γίνονταν συζήτηση για το ροκουρόνιο στα ΜΜΕ έκανε συμπληρωματικές εξετάσεις και το ανακάλυψε. Χρησιμοποιώ την κατάθεσή σας στη κ. Σαλάππα. Λέτε ότι στην τοξικολογική εξέταση που γίνεται στο αίμα πρέπει να βρεθούν όλα τα φάρμακα;
Μάρτυρας: Πάντοτε συμβαίνει αυτό, δεν είναι επιλεκτικό, όλες οι ουσίες πρέπει να βρεθούν.
Κούγιας: Αυτό που βρήκε ο κ. Ράικος μπορείτε να μας πείτε αν αξιόπιστο με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία; Ο τρόπος που επέλεξε να κάνει τον ποσοτικό έλεγχο είναι αξιόπιστος;
Μάρτυρας: Δεν μπορώ να αμφισβητήσω τον κ. Ράικο, δεν ξέρω την μέθοδό του..
Κούγιας: Κανείς δεν την ξέρει. Ποια βιβλιογραφία αναφέρει τη μέθοδο του Ράικου;
Μάρτυρας: Εγώ δεν ξέρω την μέθοδο που ακολούθησε, δεν τη γνωρίζω. Δεν έχω στοιχεία που να μπορέσω να την αμφισβητήσω. Δεν έχω εμπειρία σε θάνατο από κεταμίνη.
Κούγιας: Ποια είναι η βιβλιογραφία που χρησιμοποίησε ο Ράικος;
Μάρτυρας: Από τις δικές μου γνώσεις εγώ δεν βρήκα βιβλιογραφία για θάνατο από κεταμίνη.
Κούγιας: Ο κ. Τσατσάκης είπε ότι δεν υπάρχει πουθενά αυτή η μέθοδος. Μπορείτε να το αμφισβητήσετε;
Μάρτυρας: Δεν μπορώ να αμφισβητήσω κανένα συνάδελφο, δεν έχω βιβλιογραφία. Το ότι δεν βρήκα βιβλιογραφία όμως δεν σημαίνει ότι μπορώ να αμφισβητήσω…
Κούγιας: Δεν ξέρω πως κοιμάστε μετά από αυτή την ιστορία…
Πρόεδρος: Δεν είναι αυτός τρόπος να μιλάτε στο μάρτυρα…
Κούγιας: Ας μου κάνουν μήνυση και ο μάρτυρας και ο Ράικος….
Αίτημα
Μετά την ολοκλήρωση της εξέταση του ιατροδικαστή, ο κ. Κούγιας υπέβαλλε γραπτό αίτημα στο δικαστήριο, ζητώντας τη διενέργεια τοξικολογικής πραγματογνωμοσύνης στο μεταθανάτιο αίμα της Τζωρτζίνας από «κατάλληλο εργαστήριο» είτε αυτό του ΕΚΠΑ είτε από το εργαστήριο τοξικολογίας του πανεπιστημίου της Κρήτης.
Όπως τόνισε ο συνήγορος υπεράσπισης της κατηγορούμενης μητέρας, ο κ. Ράικος ενήργησε προς υποβοήθηση του ιατροδικαστική Σ. Μπουζιάνη και τα έγγραφά του δεν εστάλησαν στην ανάκριση. «Ο κ. Ράικος κρυφά και αυθαίρετα επειδή άκουγε στα ΜΜΕ ότι έλεγαν για ροκουρόνιο, έκανε έλεγχο για την ουσία αυτή, ενημερώνοντας μήνες μετά το δικαστήριο» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κούγιας.
Το δικαστήριο, με απόφασή του, κατά πλειοψηφία (μειοψήφησε μια ένορκος) απέρριψε το αίτημα του κ Κούγια, υιοθετώντας έτσι την πρόταση που είχε κάνει νωρίτερα στο δικαστήριο η εισαγγελέα της έδρας, αναφέροντας πως το δικαστήριο από τις καταθέσεις των τοξικολόγων και των ιατροδικαστών στο ακροατήριο αλλά και από τα έγραφα της δικογραφίας είναι σε θέση να διεξάγει ασφαλή κρίση και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται πραγματογνωμοσύνη.
Ακολούθως ο κ. Κούγιας – λίγο ολοκληρωθεί η σημερινή συνεδρίαση – γνωστοποίησε ότι στην επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου την ερχόμενη Παρασκευή έχει να υποβάλλει και άλλα αιτήματα προς την έδρα.