Ανασκευάζει ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, τις επικρίσεις προς τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του για την ενημέρωση που είχε σχετικά με την σφοδρή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Σε δεύτερη ανάρτησή του στο X περίπου δέκα ώρες αργότερα μετά τα πρώτα επικριτικά σχόλιά του, ο Νετανιάχου έγραψε: «Έκανα λάθος», προσθέτοντας πως οι παρατηρήσεις του «δεν θα έπρεπε να έχουν γίνει και ζητώ συγγνώμη για αυτό».
«Δίνω πλήρη στήριξη σε όλους τους επικεφαλής των τμημάτων ασφαλείας», είπε. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε ανάρτησή του τα ξημερώματα της Κυριακής (29/10) είχε επικρίνει τους επικεφαλής των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, λέγοντας πως δεν είχε προειδοποιηθεί ποτέ πως η Χαμάς σχεδίαζε την ευρείας κλίμακας επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου, αλλά αργότερα απέσυρε τα σχόλιά του και ζήτησε συγγνώμη.
Η ανάρτηση του Νετανιάχου η οποία έχει τώρα διαγραφεί ανέφερε: «Ποτέ και σε κανένα στάδιο δεν υπήρξε προειδοποίηση που να δόθηκε στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου όσον αφορά τις πολεμικές προθέσεις της Χαμάς. Αντίθετα, όλοι οι αξιωματούχοι ασφαλείας, περιλαμβανομένου του επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών και του επικεφαλής της Σιν Μπετ, εκτίμησαν πως η Χαμάς είχε αποθαρρυνθεί και ενδιαφερόταν για μια διευθέτηση».
Σάλος για τις επικρίσεις Νετανιάχου
Oι παρατηρήσεις, που αναρτήθηκαν στο X (πρώην Twitter) στη 1.00 π.μ. σήμερα, προκάλεσαν πολιτικό σάλο και ρήγμα εντός του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Νετανιάχου, ο οποίος έχει προκαλέσει την οργή της κοινής γνώμης για το ότι δεν ανέλαβε την ευθύνη για τις αποτυχίες των υπηρεσιών πληροφοριών και τις επιχειρησιακές αποτυχίες σε σχέση με την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.
Ενώ ανώτατοι αξιωματούχοι – από τους επικεφαλής του στρατού και της υπηρεσίας εσωτερικής κατασκοπείας Σιν Μπετ μέχρι τον υπουργό Οικονομικών – έχουν παραδεχθεί τις αποτυχίες τους, ο Νετανιάχου δεν έχει κάνει το ίδιο.
Έχει πει μόνο πως θα υπάρξει χρόνος για σκληρές ερωτήσεις, μεταξύ άλλων και για τον εαυτό του, μετά τον πόλεμο.
Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, που ρωτήθηκε για τα σχόλια του Νετανιάχου κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, αρνήθηκε να απαντήσει, λέγοντας: «Τώρα είμαστε σε πόλεμο, είμαστε εστιασμένοι στον πόλεμο».
Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν πει πως τα γεγονότα που οδήγησαν στην επίθεση της Χαμάς, περιλαμβανομένης και της αντιμετώπισής της, θα διερευνηθούν, όμως το επίκεντρο είναι τώρα στη σύγκρουση.
Νυν και πρώην σύμμαχοι επέπληξαν γρήγορα τον Νετανιάχου για τα αρχικά σχόλιά του, περιλαμβανομένου του Μπένι Γκαντζ, πρώην υπουργού Άμυνας ο οποίος συμμετέχει τώρα στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Νετανιάχου.
Ο Γκαντζ έγραψε στο X πως ο Νετανιάχου θα πρέπει να ανακαλέσει αυτό που είπε και να μην ασχοληθεί άλλο με το θέμα.
«Όταν είμαστε σε πόλεμο, η ηγεσία πρέπει να επιδεικνύει ευθύνη, να αποφασίζει να κάνει τα σωστά πράγματα και να στηρίζει τις δυνάμεις σε τρόπο ώστε να μπορέσουν να φέρουν σε πέρας αυτό που απαιτούμε από αυτές», είπε ο Γκαντζ.
Η (αρχική) ανάρτηση «δείχνει ένα πράγμα: πως (ο Νετανιάχου) δεν ενδιαφέρεται για την ασφάλεια, δεν ενδιαφέρεται για τους ομήρους, μόνο για την πολιτική», δήλωσε ο πολιτικός της αντιπολίτευσης Άβιγκντορ Λίμπερμαν, κάποτε υπουργός Άμυνας του Νετανιάχου, σε ραδιοφωνική συνέντευξη.
Ο Γιόσι Κοέν, που ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας Μοσάντ υπό προηγούμενες κυβερνήσεις του Νετανιάχου, δήλωσε στην ισραηλινή ραδιοφωνία: «Αναλαμβάνεις την ευθύνη από την αρχή της δουλειάς σου, όχι από τη μέση».
Η καλά σχεδιασμένη αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς ήταν η φονικότερη εναντίον του Ισραήλ από την ίδρυση του εβραϊκού κράτους το 1948. Έκτοτε το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας με σφοδρά αεροπορικά πλήγματα και ξεκίνησε χερσαίες επιχειρήσεις με σκοπό την εξάλειψη της υποστηριζόμενης από το Ιράν ισλαμιστικής οργάνωσης και την επιστροφή δεκάδων ομήρων που απήχθησαν από το Ισραήλ και μεταφέρθηκαν στη Γάζα.