Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 34ου πανελλαδικού συνεδρίου της ΠΟΑΣΥ.
Η ανακοίνωση της ΠΟΑΣΥ
Με την εκλογή των νέων οργάνων διοίκησης της Ομοσπονδίας ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 34ου πανελλαδικού συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, το τριήμερο 12,13 και 14 Ιανουαρίου 2024, με τη συμμετοχή 717 αντιπροσώπων από όλες τις Πρωτοβάθμιες Ενώσεις της Χώρας.
Το συνέδριο διεξήχθη με βαρύ το πένθος εξαιτίας των τραγικών γεγονότων του περασμένου Δεκεμβρίου, που ευλόγως πυροδότησαν το γενικό ξεσηκωμό της αστυνομικής οικογένειας τόσο με τις σημαντικές παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από τις έδρες των Διευθύνσεων Αστυνομίας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όσο και κατά την κορύφωσή τους με την κοινή εκδήλωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα των Ομοσπονδιών και Ενώσεων των Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων.
Η τήρηση ενός λεπτού σιγής -και μάλιστα δύο φορές για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου- σε συνδυασμό με την κορυφαία στιγμή, όπου όλοι οι σύνεδροι όρθιοι, παρουσία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ, άρχισαν να ψάλλουν τον Εθνικό μας Ύμνο, ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού, τιμής και μνήμης των αδικοχαμένων συναδέλφων μας, αποτελούν, ωστόσο, την ειδοποιό διαφορά ενός συνεδρίου που συγχρόνως με την προβλεπόμενη διαδικασία των αρχαιρεσιών, αποκάλυψε μεγαλειωδώς το βαθύ προβληματισμό της βάσης του σώματος σχετικά με τις κυβερνητικές πολιτικές, διαχρονικά.
Σηματοδότησε δε την αρχή μιας νέας δυναμικής διαδικασίας, ώστε η συσσωρευμένη οργή και αγανάκτηση των αστυνομικών, να μετουσιωθεί σε συγκεκριμένες αγωνιστικές πρωτοβουλίες, με σαφή στόχευση την επιτάχυνση του εκσυγχρονισμού και της θωράκισης του λειτουργήματος του αστυνομικού, μέσω μιας σειράς πολιτικών αποφάσεων που θα ικανοποιούν τα κορυφαία αιτήματά μας, όπως αυτά αποτυπώθηκαν και στο επικαιροποιημένο ψήφισμα του συνεδρίου.
Λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, ζήτησε και προσήλθε την πρώτη ημέρα των εργασιών, ενώ κατά τη διάρκεια της επίσημης παρουσίασης των θέσεών μας ενώπιον των επισήμων προσκεκλημένων, τη δεύτερη ημέρα το πρωί, τίμησαν το συνέδριο ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ανδρέας ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Εμμανουήλ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ, η Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας κα Μαρία ΣΥΡΕΓΓΕΛΑ, η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κα Νάντια ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ο Βουλευτής της Ελληνικής Λύσης κ. Βασίλης ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ, ο Πρόεδρος των «Σπαρτιατών» κ. Βασίλειος ΣΤΙΓΚΑΣ, ο Βουλευτής της «Νίκης» κ. Νικόλαος ΒΡΕΤΤΟΣ, η Πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας» κα Ζωή ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κ. Λάζαρος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κ. Γεώργιος ΔΟΥΒΑΛΗΣ, ο Προϊστάμενος Επιτελείου Α.Ε.Α./ΕΛ.ΑΣ. κ. Ελευθέριος ΓΚΑΡΙΛΑΣ, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος Αντιστράτηγος κ. Σπυρίδων ΣΚΛΑΒΟΣ, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος Αντιστράτηγος κ. Νικόλαος ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ, ο Προϊστάμενος Κλάδου Διαχειριστικής – Τεχνικής Υποστήριξης και Πληροφορικής/Α.Ε.Α Υποστράτηγος κ. Δημήτρης ΠΑΝΤΕΛΗΣ, ο Προϊστάμενος Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού/Α.Ε.Α Υποστράτηγος κ. Χρήστος ΚΟΝΔΥΛΗΣ, ο Προϊστάμενος Κλάδου Τάξης/Α.Ε.Α. Υποστράτηγος κ. Γεώργιος ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής Υποστράτηγος κ. Αστέριος ΜΑΝΤΖΙΩΚΑΣ, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων/Α.Ε.Α. Υποστράτηγος κ. Γεώργιος ΜΠΑΛΛΑΣ, ο Προϊστάμενος Θρησκευτικής Υπηρεσίας Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Αλέξιος ΚΟΥΡΤΕΣΗΣ, ο Πρόεδρος της ΠΟΑΞΙΑ κ. Ανδρέας ΒΕΛΛΙΟΣ, ο Πρόεδρος της ΠΕΑΛΣ κ. Γρηγόρης ΓΡΑΒΑΝΗΣ, ο Πρόεδρος της ΕΑΠΣ κ. Κώστας ΤΣΙΓΚΑΣ, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΥΠΣ κ. Δημήτρης ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΠΛΣ κ. Παναγιώτης ΤΣΙΑΝΟΣ και ο Πρόεδρος με τον Αντιπρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα της ΠΟΜΕΝΣ κ.κ. Δημήτρης ΡΩΤΑΣ, Βασίλειος ΛΑΜΠΡΟΥ και Γεώργιος ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ.
Εισηγητικά, με την ομιλία του Προέδρου της Ομοσπονδίας κ. Γρηγόρη ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΥ, εκφράστηκε η έντονη δυσαρέσκεια του συνδικαλιστικού μας κινήματος όχι μόνο για την άρνηση της πολιτείας να προβεί στη θεσμοθέτηση της επικινδυνότητας της εργασίας, αλλά και επειδή δεν λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τον περιορισμό των υπηρεσιακών κινδύνων.
Κατ’ αρχάς, ζητήθηκε από τον κ. Υπουργό αφενός να απαντήσει κατηγορηματικά αν θεωρεί επικίνδυνο το λειτούργημα του αστυνομικού και αφετέρου, εφόσον η απάντησή του είναι αυτονόητη, να ορίσει χρονοδιάγραμμα για τη ρύθμισή του, αλλιώς θα θεωρήσουμε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να μας εμπαίζει.
Ο ίδιος επίσης, με αφορμή τις πληροφορίες που διακινούνται περί μεταρρυθμίσεων για την πάταξη της εγκληματικότητας, τόνισε ότι η Ομοσπονδία απορρίπτει κάθε σκέψη για τυχόν αλλαγές του Κώδικα Μεταθέσεων εφόσον αυτές θα υπονομεύσουν την αξιοκρατική διαδικασία και που θα θέτουν σε ομηρία της διοίκησης κάθε αστυνομικό, την ώρα που το ζητούμενο είναι η εφαρμογή μιας ουσιαστικής αντεγκληματικής πολιτικής, ο εξορθολογισμός της διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού, η παροχή κινήτρων για τη στελέχωση κρίσιμων υπηρεσιών κλπ.
Ο κ. Υπουργός, αφού αναφέρθηκε στις προηγούμενες θητείες του στο Υπουργείο και στην εποικοδομητική συνεργασία με την Ομοσπονδία μας, τόνισε ότι απαιτούνται πολλές αλλαγές (οργανωτικές και θεσμικές) σε διάφορα επίπεδα με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας και την επαγγελματική θωράκιση του αστυνομικού προσωπικού.
Για το επίμαχο θέμα, είπε ότι η προφορική ομολογία περί επικινδυνότητας του λειτουργήματος είναι δεδομένη. Δεν είναι όμως έτοιμος να μιλήσει τώρα και γι’ αυτό ζήτησε πίστωση χρόνου ώστε μετά από ενδελεχή συζήτηση να ειπωθεί υπεύθυνα ο τρόπος διαχείρισής του. Σε ό,τι αφορά στον Κώδικα Μεταθέσεων και τη στελέχωση των Υπηρεσιών, συμμερίστηκε την αγωνία μας ότι αποτελεί μια θεσμική κατάκτηση της Ομοσπονδίας, όπως και πολλές άλλες που φέρουν την υπογραφή του, ωστόσο τόνισε ότι απαιτούνται άμεσα αλλαγές που θα αποτυπωθούν και σε Προεδρικό Διάταγμα με στόχο την ενίσχυση των μάχιμων υπηρεσιών, καθώς και τη μοριοδότηση και την πριμοδότηση των στελεχών τους.
Εισηγητικά, επίσης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γρηγόρης ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ, αναφέρθηκε στα πολιτικά κόμματα, τονίζοντας ότι η ασφάλεια είναι αγαθό που δεν προσφέρεται για κομματικές αντιπαραθέσεις. Κάλεσε δε τους εκπροσώπους τους να πάρουν θέση, προειδοποιώντας ότι ο αστυνομικός δεν προσφέρεται για φιλικά χτυπήματα στην πλάτη. Να σημειωθεί ότι από το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΚΚΕ δεν προσήλθε εκπρόσωπός τους, ενώ ξεχώρισε η δέσμευση της εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ότι θα κατατεθεί στη Βουλή σχετική τροπολογία για τη θεσμοθέτηση της επικινδυνότητας της εργασίας.
Οι ομιλητές με τις τοποθετήσεις τους ανέδειξαν κυρίως τα θετικά πεπραγμένα του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου, στάθηκαν ιδιαίτερα επικριτικοί για ορισμένες αρνητικές αποφάσεις της κυβέρνησης, ενέκριναν με συντριπτική πλειοψηφία τον Διοικητικό Απολογισμό του Διοικητικού Συμβουλίου, τον Οικονομικό Απολογισμό, τον Προϋπολογισμό και την Έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής, καθώς και το σχέδιο ψηφίσματος με το επικαιροποιημένο διεκδικητικό μας πλαίσιο, εμμένοντας ιδιαίτερα στην κλιμάκωση των παρεμβάσεών μας.
Το ίδιο το σύνθημα του συνεδρίου, «Το δίκιο μας είναι «επικίνδυνο» γιατί η εξουσία έχει άδικο. Συνεχίζουμε…» αποτέλεσε, άλλωστε σημείο αναφοράς και σηματωρό της περαιτέρω συγκρουσιακής πορείας του συνδικαλιστικού μας κινήματος, ορθώνοντας τείχη προστασίας του αστυνομικού από κάθε μορφής άδικες και βλαπτικές γι’ αυτόν αποφάσεις.
Τέλος, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα συγκροτηθεί σε σώμα εντός των καταστατικών προβλέψεων το αμέσως προσεχές διάστημα.
Οι καιροί ου μενετοί!
Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.
O Πρόεδρος ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος
Ο Γενικός Γραμματέας ΚΑΓΚΑΡΑΚΗΣ Παναγιώτης