21.1 C
Athens
15.5 C
Thessaloniki
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
More

    Σε νατοϊκό σχολείο «ΤΟP GUN» στην Ισπανία, Έλληνες ιπτάμενοι με F16

    Στην αεροπορική βάση Los Llanos, στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας, μεταστάθμευσαν έξι μαχητικά αεροσκάφη F16, τρία από την 340 Πολεμική Μοίρα «ΑΛΕΠΟΥ» και τρία από την 337 Πολεμική Μοίρα «ΦΑΝΤΑΣΜΑ» μαζί με το ανάλογο τεχνικό προσωπικό για να συμμετάσχουν σε ένα από τα κορυφαία αεροπορικά σχολεία του ΝΑΤΟ, το Tactical Leadership Programme (TLP).

    Στο νατοϊκό σχολείο, που διεξάγεται τρεις φορές κάθε χρόνο, συμμετέχουν 10 αεροπορίες νατοϊκών χωρών με μαχητικά αεροσκάφη διαφόρων τύπων. Η εκπαίδευση περιλαμβάνει τρεις εβδομάδες ασκήσεων, με συνολικά δώδεκα αποστολές στο έδαφος και στον αέρα, σε ρεαλιστικές συνθήκες.

    Οι σπουδαστές αεροπόροι από όλο το ΝΑΤΟ έρχονται αντιμέτωποι με σενάρια που έχουν σχεδιαστεί σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες σχετικά με τις απειλές και τις δυνατότητες του αντιπάλου.


    Σκληρή εκπαίδευση σε απαιτητικά και σύνθετα σενάρια

    Οι Έλληνες ιπτάμενοι θα έχουν τρεις εβδομάδες σκληρής εκπαίδευσης με συνολικά δώδεκα αποστολές, που η κάθε μία θα είναι πιο δύσκολη από την προηγούμενη. Τα σενάρια των εκπαιδευτικών ασκήσεων είναι αρκετά απαιτητικά και σύνθετα και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αποστολές πάνω από χερσαίο περιβάλλον, αλλά και από θάλασσα, εναέριο ανεφοδιασμό από ιπτάμενα τάνκερ, νυχτερινές πτήσεις, ασκήσεις έρευνας και διάσωσης μέχρι και ασκήσεις καταστολής αεράμυνας. Το νατοϊκό σχολείο θα διαρκέσει έως τις 7 Φεβρουαρίου.

    Το TLP διοικείται βάσει Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ Συμμάχων του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων του Βελγίου, της Δανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ενώ δεν περιλαμβάνεται η Τουρκία.


    Σκοπός του προγράμματος είναι η εκπαίδευση των ιπταμένων του ΝΑΤΟ στη συγκρότηση και την ηγεσία μικτών σχηματισμών (COMAO) καθώς και η εξοικείωση και συνεργασία όλου του προσωπικού που υποστηρίζει τέτοιου είδους αποστολές, σύμφωνα με τα ΝΑΤΟϊκά πρότυπα και διαδικασίες.

    Δεν είναι λίγες οι φορές στο παρελθόν που οι Ελληνες ιπτάμενοι διακρίθηκαν και πρώτευσαν για τις αεροπορικές τους επιδόσεις, δείχνοντας στους συμμάχους το υψηλό επίπεδο των Ελλήνων αεροπόρων.

    1 1

    Tο 2023 η Ελλάδα συμμετείχε με μαχητικά αεροσκάφη της 341 και η 347 Μοίρας της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο. Τόσο το Ιπτάμενο όσο και το Τεχνικό προσωπικό της ελληνικής αποστολής, ξεχώρισε σε συλλογικό και προσωπικό επίπεδο, στους τομείς της εκπαίδευσης, μεταξύ των πληρωμάτων των χωρών που συμμετείχαν σε αυτήν, ενώ απέσπασε τα πρώτα βραβεία για τις θέσεις του αξιωματικού Πληροφοριών και του ελεγκτή Αεράμυνας.

    Οι αξιωματικοί πληροφοριών αλλά και οι ελεγκτές αεράμυνας, επέστρεψαν στην Ελλάδα ως οι Best Warrior εδάφους στον τομέα τους, ενώ και ο Έλληνας ιπτάμενος έφτασε μια ανάσα από τον τίτλο του αεροπόρου που όλοι οι υπόλοιποι θα ήθελαν να ηγηθεί της μάχης. Ο αξιωματικός πληροφοριών είναι αυτός που δίνει την ενημέρωση (briefing) πριν από τις αποστολές, για οπλικά συστήματα που διαθέτουν τα εχθρικά μέσα, εναέρια και επίγεια, όπως και άλλες κρίσιμες παραμέτρους που πρέπει να προσέξουν οι ιπτάμενοι. Κρίσιμος είναι και ο ρόλος του ελεγκτή αεράμυνας, ειδικά όταν τα αεροσκάφη προσεγγίζουν τον στόχο τους ή όταν εμπλακούν με εχθρικά μαχητικά.

    Πηγή: cnn.gr



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ