19.8 C
Athens
19.3 C
Thessaloniki
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
More

    Τι περιλαμβάνει η συμφωνία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ για την αγορά των F-35 – Τα επόμενα βήματα του deal των 8,6 δισ. δολαρίων 

    «Πράσινο φως» δόθηκε από τις ΗΠΑ για την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να στέλνει επίσημη ειδοποίηση στο Κογκρέσο για την έγκριση της συμφωνίας.

    Μετά και την τουρκική έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες τάχθηκαν υπέρ και της πώλησης των μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

    Με την επίσημη ειδοποίηση στο Κογκρέσο δόθηκε ένα τέλος στον διπλωματικό μαραθώνιο που είχε διαρκέσει σχεδόν δύο χρόνια, με φόντο την ενταξιακή πορεία της Σουηδίας αλλά και την απόκτηση νέων μαχητικών από δύο βασικούς συμμάχους της Ουάσιγκτον.


    Τι περιλαμβάνει η συμφωνία για τα F-35

    Στην επίσημη επιστολή του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών στο Κογκρέσο για την πώληση των F-35, αναφέρεται πως αποφασίστηκε η έγκριση «μιας πιθανής στρατιωτικής πώλησης στην κυβέρνηση της Ελλάδας, F-35 Joint Strike Fighter συμβατικής απογείωσης και προσγείωσης (CTOL) και σχετικού εξοπλισμού».

    Σύμφωνα με την επιστολή αυτή, η συμφωνία περιλαμβάνει την αγορά 40 αεροσκαφών και 42 κινητήρων Pratt & Whitney F135-PW-100 (40 εγκατεστημένοι, 2 ανταλλακτικά).


    Περιλαμβάνονται, επίσης, AN/PYQ-10 Simple Key Loaders, KGV-135A ενσωματωμένες συσκευές ασφαλούς επικοινωνίας. Συσκευές που ενεργοποιούνται με φυσίγγιο/συσκευές ενεργοποιούμενες με προωθητικό (CAD/PAD), φυσίγγια ώθησης, και φωτοβολίδες.

    Πλήρεις προσομοιωτές αποστολής και εκπαιδευτές συστημάτων, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και υποστήριξη εργαστηρίου επαναπρογραμματισμού, συστήματα διαχείρισης logistics και υποστήριξης, συστήματα ανίχνευσης, παρακολούθησης και στόχευσης απειλών, Contractor Logistics Support (CLS), διαβαθμισμένο λογισμικό και υποστήριξη ανάπτυξης, παράδοσης και ενοποίησης, υποστήριξη μεταφοράς και ανεφοδιασμού. Υποστήριξη προγράμματος βελτίωσης εξαρτημάτων κινητήρα αεροσκαφών (CIP), ασφαλείς επικοινωνίες, πλοήγηση ακριβείας και κρυπτογραφικά συστήματα και εξοπλισμό.

    Εξοπλισμό αναγνώρισης φίλου ή εχθρού (IFF). ανταλλακτικά και επισκευαστικά ανταλλακτικά, αναλώσιμα και αξεσουάρ και υποστήριξη επισκευής και επιστροφής, μικρές τροποποιήσεις, συντήρηση και υποστήριξη συντήρησης, εξοπλισμό εκπαίδευσης και εκπαίδευσης προσωπικού. Διαβαθμισμένες και μη διαβαθμισμένες δημοσιεύσεις και τεχνικά έγγραφα. Υπηρεσίες, μελέτες και έρευνες υποστήριξης της κυβέρνησης και της μηχανικής, τεχνικής και υλικοτεχνικής υποστήριξης των Η.Π.Α. και άλλα συναφή στοιχεία εφοδιαστικής και υποστήριξης προγραμμάτων.

    Κατά την ίδια πηγή, το εκτιμώμενο συνολικό κόστος είναι 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Τα επόμενα βήματα της διαδικασίας

    Τα επόμενα βήματα της διαδικασίας ορίζουν πως θα σταλεί αντιστοίχως στην Αθήνα και στην Άγκυρα η Επιστολή Προσφοράς και Αποδοχής (LOA) κάτι που αναμένεται μετά από τουλάχιστον 15 μέρες.

    Στην περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια αντίδραση στο Κογκρέσο, η κυβέρνηση έχει την ευχέρεια να στείλει την επιστολή νωρίτερα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η επιστολή θα πρέπει να θεωρείται επίσημη μετά τον προβλεπόμενο χρόνο, ο οποίος δίνει στους Αμερικανούς νομοθέτες την ευκαιρία να διατυπώσουν ενστάσεις που ενδέχεται να έχουν.

    Εν συνεχεία, θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις που θα κρατήσουν μερικούς μήνες για την οριστικοποίηση των τεχνικών λεπτομερειών αλλά και των όρων χρηματοδότησης που θα έχει η κάθε συμφωνία αντίστοιχα.

    Κατά πηγές, η αμερικανική πλευρά διαβεβαιώνει στις ιδιωτικές συζητήσεις που έχει ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Βίλνιους, γνωστή και ως το «Πακέτο Μενέντεζ», θα ισχύσει στο ακέραιο.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ