Άμεση ήταν η αντίδραση της Ουκρανίας στην πρόταση εκεχειρίας που έκανε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν νωρίτερα, σήμερα, η οποία θα κρατούσε από τις 12 το μεσημέρι της 6ης Ιανουαρίου μέχρι τα μεσάνυχτα της 7ης Ιανουαρίου. Ανώτερος αξιωματούχος του Κιέβου, κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του Ρώσου προέδρου, απέρριψε ως υποκρισία την πρόταση Πούτιν, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι μία «προσωρινή εκεχειρία» θα γίνει δυνατή όταν η Ρωσία εγκαταλείψει πλήρως τα εδάφη που έχει καταλάβει στην Ουκρανία.
Την εκεχειρία που πρότεινε ο Ρώσος πρόεδρος σχολίασε με ανάρτησή του στο Twitter ο στενός σύμβουλος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαήλ Ποντολιάκ ο οποίος και έγραψε: «Η Ρωσική Ομοσπονδία πρέπει να εγκαταλείψει τα κατεχόμενα εδάφη – μόνο τότε θα υπάρξει ‘προσωρινή εκεχειρία’. Κρατήστε την υποκρισία για τον εαυτό σας».
First. Ukraine doesn't attack foreign territory & doesn't kill civilians. As RF does. Ukraine destroys only members of the occupation army on its territory…
Second. RF must leave the occupied territories – only then will it have a "temporary truce". Keep hypocrisy to yourself.
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) January 5, 2023
Η πρόταση εκεχειρίας του Πούτιν
Στην ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο ανέφερε σχετικά με την πρόταση εκεχειρίας:«Λαμβάνοντας υπόψη την έκκληση της Αγιότητάς του, του πατριάρχη Κύριλλου, έδωσα οδηγίες στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας να εφαρμόσει κατάπαυση του πυρός σε όλη τη γραμμή επαφής από τις 12.00 της 6ης Ιανουαρίου μέχρι τις 24.00 της 7ης».
«Λόγω του γεγονότος ότι μεγάλος αριθμός Ορθοδόξων ζει στις περιοχές των εχθροπραξιών, καλούμε την ουκρανική πλευρά να κηρύξει κατάπαυση του πυρός και να τους επιτρέψει να παρακολουθήσουν τη λειτουργία της παραμονής των Χριστουγέννων, καθώς και την ημέρα των Χριστουγέννων», πρόσθεσε.
Πολλοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί στη Ρωσία και την Ουκρανία ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο και γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στις 6-7 Ιανουαρίου. Νωρίτερα, ο πατριάρχης Κύριλλος, ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, κάλεσε και τις δύο πλευρές να εφαρμόσουν εκεχειρία για τα Χριστούγεννα, μια πρόταση που απορρίφθηκε από το Κίεβο ως κυνική παγίδα.