Στην αποκατάσταση των οικονομικών αδικιών, στο πλαίσιο του εφικτού, σε βάρος του προσωπικού των αποστράτων και του Ναυτικού που είτε αγνοήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια είτε αφέθηκαν για το μέλλον επειδή υπήρχε η απειλή της Τρόικας, στοχεύει το νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας, που έρχεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη.
Το νομοσχέδιο που φέρνει στη δημοσιότητα η «ΒτΚ» προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία Ειδικού Λογαριασμού Πρόνοιας Στρατού Ξηράς και Πολεμικής Αεροπορίας, που για πρώτη φορά θα αφορά τους εν ενεργεία αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, και θα στηρίζει οικονομικά τα μέλη των Ε.Δ. και τις οικογένειές τους σε περιπτώσεις προβλημάτων υγείας που δεν καλύπτονται από το Δημόσιο, ή άλλων εκτάκτων αναγκών.
Επίσης, αυξάνει τα μερίδια των ανώτατων αξιωματικών μερισματούχων του ΜΤΣ, ενώ αποκαθιστά αδικίες στις προαγωγές και την εξέλιξη των υπαξιωματικών και των ΕΜΘ. Τέλος, μία ευχάριστη είδηση για τους μερισματούχους είναι η καταβολή εκτάκτου μερίσματος με απόφαση του υπουργού, υπό την προϋπόθεση ότι τα έσοδα του 9μήνου του έτους θα υπερβαίνουν τα προϋπολογισθέντα. Η διαφορά θα δίνεται σε μέρισμα κάθε τέλος του έτους, το οποίο θα είναι αφορολόγητο.
Αύξηση μερισμάτων
Σύμφωνα με το ν/σ, το μέρισμα των μερισματούχων του ΜΤΣ προσαυξάνεται ως εξής: στους διατελέσαντες αρχηγούς ΓΕΕΘΑ κατά δέκα μερίδια, αρχηγούς ΓΕΣ, πρώην Χωροφυλακής και ΕΛ.ΑΣ. κατά εννέα μερίδια, στους γενικούς επιθεωρητές Στρατού και διοικητές Στρατιάς και αντίστοιχους πρώην Χωροφυλακής και ΕΛ.ΑΣ. κατά οκτώ μερίδια, στους αποστρατευόμενους με τον αποστρατευτικό βαθμό του αντιστράτηγου κατά έξι μερίδια, του υποστράτηγου κατά πέντε μερίδια και του ταξίαρχου κατά τέσσερα μερίδια.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αποστράτων που μίλησαν στη «ΒτΚ», το ύψος του μερίσματος κυμαίνεται αναλόγως των εσόδων του προηγούμενου έτους. Κατά τεκμήριο κινείται μεταξύ 5-6,5 ευρώ ανά μέρισμα, πράγμα που σημαίνει ότι η μηνιαία αύξηση στο εισόδημα θα είναι από 40 έως 65 ευρώ. Προβλέπεται, επίσης, η αναδρομική κατάργηση από την 1-1-2022 των μειώσεων που επιβλήθηκαν, ελέω Τρόικας, στα μερίσματα και στην οικονομική ενίσχυση που καταβάλλουν στους μερισματούχους τους τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας και οι Ειδικοί Κλάδοι Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας.
Ευεργετικές διατάξεις προβλέπονται για τους Εθελοντές Μακράς Θητείας, οι οποίοι για πρώτοι φορά αποκτούν το προνόμιο του μερισματούχου του ΜΤΣ, αφού έως τώρα ήταν αποκλεισμένοι από αυτό. Παράλληλα, αναβαθμίζονται με την προαγωγή κατά ένα βαθμό, αφού μέχρι τώρα έφταναν έως το βαθμό του ανθυπολοχαγού και αποστρατεύονταν υπολοχαγοί. Με το ν/σ θα ανέρχονται στο βαθμό του υπολοχαγού και θα αποστρατεύονται λοχαγοί, με ό,τι θετικό σημαίνει αυτό για τις μισθολογικές απολαβές τους και τη σύνταξη. Τέλος, οι ΕΜΘ μπορούν πια να υπηρετούν παραπάνω από τα 35 έτη που προβλεπόταν, αφού η 35ετία θα λογίζεται από τη στιγμή που εντάσσονται ως μόνιμα στελέχη στο Στρατό μετά τη λήξη της 5ετούς θητείας τους.
200-500 ευρώ στα πληρώματα
Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος εξασφάλισε ποσό 19 εκατ. ευρώ ετησίως και η απόφαση (δέσμευση του πρωθυπουργού) υπεγράφη προχθές από τον κ. Σταϊκούρα, ώστε να ενισχυθούν τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε υπηρεσία. Προβλέπεται η καταβολή επιδόματος πλεύσιμων στα πληρώματα των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού, που εκτελούν υπηρεσία στο Αιγαίο, το ποσό κυμαίνεται από 200 έως 500 ευρώ ανά στέλεχος, και καθορίζεται από τις ημέρες πλεύσιμων ανά μήνα, και το βαθμό. Μέχρι χθες το βράδυ που επρόκειτο να κατατεθεί στις υπηρεσίες της Βουλής το ν/σ, πραγματοποιούνταν διαβουλεύσεις για τη βελτίωση προβλέψεων, με βάση τα σχόλια και τις προτάσεις που υπήρξαν από αρμόδιους φορείς, και κυρίως από τους απόστρατους. Οι εν λόγω απόστρατοι κάνουν λόγο για αδικίες, όπως η μείωση του Βοηθήματος Οικογενειακής και Επαγγελματικής Αυτοτέλειας (ΒΟΕΣ), ενώ υπάρχουν αντιδράσεις από τους ίδιους για το όριο του 3% επί της αντικειμενικής αξίας ως κατώτατο όριο για την ετήσια οικονομική απολαβή στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Μετοχικών Ταμείων, πράγμα που θεωρείται ότι λειτουργεί και ανάστροφα, αφού καλύπτει πιθανή περίπτωση δυνητικής συνδιαλλαγής. Ο υπουργός Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος δηλώνει ανοιχτός σε προτάσεις που θα βελτιώσουν το ν/σ, ενώ διαμηνύει σε συνομιλητές του ότι υπάρχει η βούληση από το υπουργείο να δοθεί ανάλογο επίδομα με αυτό των «πλευσίμων», και στα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων.
Στόχος του Ειδικού Λογαριασμού είναι «η οργάνωση και ενάσκηση της αλληλοβοήθειας στο εν ενεργεία στρατιωτικό προσωπικό του Στρατού Ξηράς και των Κοινών Σωμάτων, καθώς και στα μέλη των οικογενειών τους, με την παροχή βοηθήματος για δαπάνες που δεν αναγνωρίζει το Δημόσιο κατ’ εφαρμογή του ΠΔ 432/1983 (Α’ 162), καθώς και συμπληρωματικού βοηθήματος για δαπάνες που αναγνωρίζει το Δημόσιο. Συγκεκριμένα:
α) Δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης.
β) Δαπάνη εξόδων κηδείας.
γ) Έκτακτα οικονομικά βοηθήματα για κάλυψη αναγκών υγείας.
δ) Δαπάνη εξόδων παιδικών κατασκηνώσεων.
ε) Δαπάνη εξόδων δικηγορικής αμοιβής, μόνο για τα άμεσα ασφαλισμένα μέλη και μόνο για τις υποθέσεις που σχετίζονται με την εκτέλεση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων, υπό την προϋπόθεση ότι αντίδικος δεν είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις ή μέλος της οικογένειας του αιτούντος, και μόνο κατά το μέρος που δεν έχουν ήδη αποζημιωθεί από το Δημόσιο.
στ) Άτοκα δάνεια για έκτακτες ανάγκες.
Ως πόροι του Ειδικού Λογαριασμού καθορίζονται οι εξής:
Μηνιαία εισφορά του εν ενεργεία στρατιωτικού προσωπικού του Στρατού Ξηράς και των Κοινών Σωμάτων, η οποία ορίζεται σε ποσοστό 0,3% επί του εκάστοτε μισθολογικού κλιμακίου.
Κρατήσεις ποσοστού έως 3% επί της καταβαλλόμενης ημερήσιας αποζημίωσης εξωτερικού, καθώς και επί του επιδόματος αλλοδαπής, συμπεριλαμβανομένων των προβλεπόμενων προσαυξήσεων, των στρατιωτικών του Στρατού Ξηράς και των Κοινών Σωμάτων.
Τόκοι από τη διαχείριση των χρηματικών διαθεσίμων του ειδικού λογαριασμού και έσοδα από διάφορες επενδύσεις του.
Δωρεές, κληρονομιές, κληροδοτήματα και κάθε άλλη, από χαριστική πράξη, παροχή στο ΜΤΣ που λαμβάνει χώρα προς ενίσχυση του ΕΛΠΣΞ.