Τη πρόθεση του εντολέα τους, Ν. Παππά, να μην εμφανιστεί στο Ειδικό Δικαστήριο ώστε να απολογηθεί για την κατηγορία της παρέμβασης καθήκοντος που αφορά στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016, ανακοίνωσαν σήμερα οι συνήγοροι του πρώην υπουργού Επικρατείας στη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη συγκεκριμένη υπόθεση. «Ο κ. Παππάς δεν θα έρθει, θα απολογηθεί δι’ ημών» ανέφερε χαρακτηριστικά η υπεράσπιση του κατηγορούμενου πρώην υπουργού υποβάλλοντας μάλιστα και ένα ακόμη αίτημα: Να κληθεί και να καταθέσει στη δίκη ο Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, γιος του επιχειρηματία, Χρήστου Καλογρίτσα, ο οποίος είναι συγκατηγορούμενος του κ. Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο. Η υπεράσπιση υπέβαλλε το συγκεκριμένο αίτημα, υποστηρίζοντας πως ο Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας «έχει άμεση προσωπική συμμετοχή σε όλες τις διαδικασίες του διαγωνισμού». Μάλιστα, όπως ανέφερε, με την κατάθεσή του θα ξεκαθαριστεί εάν ο γιος του κατηγορούμενου επιχειρηματία «ήταν μπροστινός του πατέρα ή το ανάποδο» κατά τη διαδικασία για το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.
Λαμβάνοντας το λόγο οι συνήγοροι του Χρ. Καλογρίτσα δεν έφεραν αντιρρήσεις στην υποβολή του παραπάνω αιτήματος, τόνισαν όμως ότι σε περίπτωση που το δικαστήριο αποφασίσει να κλητεύσει τον γιο του επιχειρηματία, εκείνοι θα αιτηθούν την κλήτευση άλλων τριών μαρτύρων. Χαρακτηριστικά οι συνήγοροι του Χρ. Καλογρίτσα ανέφεραν: «Δεν έχουμε αντίρρηση να προσέλθει ο οποιοσδήποτε μάρτυρας αν και δεν βλέπουμε καμία δυνατότητα ουσιώδους συνεισφοράς στην κρίση σας. Απαίτησαν να καταθέσει ένα πρόσωπο με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, το οποίο εξ’ αρχής είχε εκφράσει τη διαφωνία του με όλα αυτά. Εάν το δικαστήριο δεχθεί να έρθει τότε και εμείς θα προτείνουμε άλλους τρεις μάρτυρες» ανέφερε η υπεράσπιση του Χρ. Καλογρίτσα. «Θεωρώ ότι από την αρχή θα έπρεπε να έχει κληθεί, δεν βλάπτει να προσέλθει» είπε στο δικαστήριο η εισαγγελέας της έδρας Όλγα Σμυρλή, ζητώντας από την έδρα να κάνει το σχετικό αίτημα δεκτό.
Η κατάθεση Βαξεβάνη:
Στη συνέχεια, άρχισε την κατάθεσή του στη δίκη ο εκδότης της εφημερίδας «Documento» Κώστας Βαξεβάνης, ο οποίος υποστήριξε πως η εφημερίδα του δεν χρηματοδοτήθηκε από τα 3 εκατομμύρια ευρώ της εγγυητικής επιστολής που είχε καταθέσει η πλευρά Καλογρίτσα, προκειμένου να λάβει μέρος στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.
Μεταξύ άλλων στην κατάθεσή του ο κ. Βαξεβάνης είπε: «Το 2016 είχα εμπλοκή στην έκδοση της εφημερίδας «Documento» ως διευθυντής, όχι ως εκδότης. Από την πρώτη ημέρα έκδοσης η εφημερίδα δέχθηκε πυρά, δολοφονία χαρακτήρα, προσπάθεια ενοχοποίησης, σύνδεση με χρήμα που διακινείτο υπόγεια και ο λόγος ήταν ότι από την πρώτη μέρα η εφημερίδα ήταν πάρα πολύ ενοχλητική με δημοσιεύματα για το πόθεν έσχες του πρωθυπουργού και της συζύγου του, τον Γιάννη Στουρνάρα κ.λπ. Το πρώτο επιχείρημα ήταν ότι η εφημερίδα εκδόθηκε από τα βοσκοτόπια του Καλογρίτσα. Στη συνέχεια το δεύτερο επιχείρημα ήταν ότι αυτή η εφημερίδα έγινε με τα 3 εκατομμύρια ευρώ των Χούρι. Μόνο που αυτά τα χρήματα αποδεσμεύτηκαν τον Ιανουάριο του 2017 και διοχετεύτηκαν σε λογαριασμούς του Καλογρίτσα και των εταιρειών του, είναι κάτι που το επιβεβαίωσε και ο κ. Στουρνάρας».
Συνεχίζοντας ο κ. Βαξεβάνης κατέθεσε πώς για την έκδοση της εφημερίδας του είχαν ενδιαφερθεί διάφοροι επιχειρηματίες ως επενδυτές, μεταξύ αυτών και ο Χρ. Καλογρίτσας, με τον οποίο συμφώνησε, μετά από διαφωνίες, να είναι ο εκδότης της. «Υπογράψαμε ένα συμφωνητικό ότι σε 7 μήνες εφόσον όλα πάνε καλά, εγώ θα δεχθώ να μπω μέτοχος, θα του παραχωρήσω το 50% του τίτλου και θα γίνουμε συνεταίροι», κατέθεσε ο μάρτυρας αλλά όπως υποστήριξε άρχισαν αμέσως οι διαφωνίες διότι ο επιχειρηματίας «ενοχλήθηκε από το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα που αφορούσε τον Γ. Στουρνάρα, τον Κ.Μητσοτάκη και τον Δ. Αβραμόπουλο, κ.ά». Συγκεκριμένα, ο κ. Βαξεβάνης είπε: «Λίγες μέρες μετά το δημοσίευμα για τον Αβραμόπουλο, τον Ιανουάριο του 2017 διαβάζω στον Βηματοδότη ότι ο Χρ. Καλογρίτσας συναντήθηκε με τον Στουρνάρα στην ΤτΕ. Δηλαδή, ο ελεγχόμενος για βοσκοτόπια και τα δάνεια της Αττικής και μηνυόμενος από τον Στουρνάρα συναντήθηκε με τον διώκτη του. Μου μπήκαν ψύλλοι στα αφτιά και έμαθα ότι η συνάντηση είχε θέμα να κλείσει το «Documento». Τον πήρα τηλέφωνο και του είπα «τι είναι αυτά που κάνεις;». Του είπα ότι εγώ αποχωρώ και θα ζητήσω αποζημίωση. Μου απάντησε ότι θα φύγει εκείνος και δεν χρειάζεται να πάμε στα δικαστήρια. Μου είπε πως θα μου αφήσει ως αποζημίωση τα έπιπλα, τα γραφεία κλπ. και εκείνος θα εισέπραττε τη διαφήμιση. Υπογράψαμε ιδιωτικό συμφωνητικό. Από τότε αρχίζει η φιλολογία των 3 εκατομμυρίων. Τώρα ο κ. Καλογρίτσας μια χαρά τα έχει βρει με την κυβέρνηση και εξυπηρετεί το αφήγημά της». Ο μάρτυρας υποστήριξε ακόμη για την έκδοση του «Documento» δεν τον προσέγγισε ο κ. Παππάς και πως ο ίδιος συναντήθηκε με τον κ Καλογρίτσα μετά από δική του πρόσκληση. «Δεν υπήρξε παρέμβαση Παππά προς τον Καλογρίτσα, ούτε μου είχε μεταφέρει ο Καλογρίτσας ότι ακούει προστάγματα Παππά ή οποιουδήποτε τρίτου προσώπου» είπε ακόμη ο κ. Βαξεβάνης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του αναπληρωτή εισαγγελέα της έδρας Δ. Ασπρογέρακα.
Αναπληρωτής εισαγγελέας: Τί ξέρετε για τα 3 εκατομμύρια της εγγυητικής; Άλλο που εσείς δεν πήρατε τίποτα από αυτά. Ήταν μία υπουργική παρέμβαση υπέρ Καλογρίτσα να συμβάλει στην πολυφωνία;
Κ. Βαξεβάνης: Δεν γνωρίζω για τα 3 εκατομμύρια. Αν υπήρξε παρέμβαση θα υπήρχε πρόβλημα. Αλλά κάτι τέτοιο δεν το γνωρίζω.