20.2 C
Athens
13.9 C
Thessaloniki
Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024
More

    Δίκη Παπαγγελόπουλου-Τουλουπάκη: Την απόφαση τους επί της ενοχής ανακοινώνει πιθανότατα σήμερα το Ειδικό Δικαστήριο

    Την τελική ετυμηγορία του επί της ενοχής ή μη του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη ανακοινώνει σήμερα το απόγευμα το Ειδικό Δικαστήριο. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η ανακοίνωση της απόφασης να μετατεθεί για το επόμενο διάστημα αν τα μέλη της σύνθεσης του Ειδικού Δικαστηρίου δεν έχουν ολοκληρώσει τη διάσκεψή τους. Το ενδεχόμενο αυτό άλλωστε είχε αφήσει ανοιχτό η ίδια η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου, Βασιλική Ηλιοπούλου, την περασμένη εβδομάδα όταν πλέον είχαν ολοκληρωθεί και οι αγορεύσεις των συνηγόρων των δυο κατηγορουμένων.

    Για την εκδίκαση της υπόθεσης το Ειδικό Δικαστήριο πραγματοποίησε 37 συνεδριάσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων κατέθεσαν πολλοί μάρτυρες ανάμεσά τους δικαστές, εισαγγελείς, όπως η κυρία Ελένη Ράικου, ο Παναγιώτης Αθανασίου, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτριος Παπαγεωργίου, και ο πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, αντεισαγγελέας Εφετών Ηλίας Ζαγοραίος. Ακόμη, από το βήμα του μάρτυρα πέρασε η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, ο εκδότης Κώστας Βαξεβάνης, ο υπουργός Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής, κ.ά.

    Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα κ. Τουλουπάκη δικάζεται για κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος, καθώς δεν διαβίβασε εν γνώση της αμελλητί στη Βουλή δικογραφία που σχηματίστηκε έπειτα από μηνυτήρια αναφορά που είχαν καταθέσει οι βουλευτές Ανδρέας Λοβέρδος, Βασίλης Κεγκέρογλου και Έφη Χριστοφιλοπούλου σχετικά με τη μη τιμολόγηση φαρμάκων δυο φορές το έτος 2015 από τον τότε υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον αναπληρωτή υπουργό Ανδρέα Ξανθό.


    Ο συγκατηγορούμενός της κ. Τουλουπάκη, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος δικάστηκε για ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας, με το σκεπτικό ότι η Ελένη Τουλουπάκη παρέλειψε να ενεργήσει κατόπιν των δικών του προτροπών, παραινέσεων, συμβούλων, πειθούς και φορτικότητας. Επιπλέον, ο κ. Παπαγγελόπουλος έδωσε εξηγήσεις και για παράβαση καθήκοντος (πλημμέλημα) και συγκεκριμένα γιατί:

    • Παρότρυνε με απειλές την τότε εισαγγελέα εφετών Αθηνών Γεωργία Τσατάνη η οποία έκανε έρευνα για τον εκλιπόντα σήμερα Ανδρέα Βγενόπουλου και με φορτικότητα της ζήτησε την επιστροφή της δικογραφίας στην τότε εισαγγελία διαφθοράς Ελένη Ράικου προκειμένου να σκεφτούν ποινικές διώξεις, όπως της δήλωσε.
    • Mε απειλές από ζήτησε από την κ. Ράικου, ενώ αυτή διενεργούσε έρευνα για την υπόθεση της Novartis να διαβιβάσει το φάκελο της υπόθεσης στη Βουλή προς ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης των υπουργών, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία κατά πολιτικών προσώπων. Για το λόγο αυτό της ζήτησε επιτακτικά να κατασκευάσει στοιχεία.
    • Παρενέβη στο έργο του τότε οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου με διάφορες ενέργειες απαιτώντας να περατωθεί τάχιστα φορολογικός έλεγχος του Ιωάννη Αλαφούζου και του Ανδρέα Βγενόπουλου. Ακόμη, παρενέβη επανειλημμένα στο έργο του συγκεκριμένου οικονομικού εισαγγελέα για τις υποθέσεις του διοικητή της τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα.

    Οι απολογίες

    Στην απολογία της στο Ειδικό Δικαστήριο η κ. Τουλουπάκη είχε αρνηθεί το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας το οποίο αντιμετωπίζει, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι δέχθηκε «ανελέητο πόλεμο» από πολιτικά πρόσωπα και ΜΜΕ όσο ερευνούσε εκείνη την υπόθεση της Novartis, δικογραφία την οποία είχε παραλάβει από την προκάτοχό της στην εισαγγελία Διαφθοράς Ελένη Ράικου.


    Από την πλευρά του ο κ. Παπαγγελόπουλος είχε στρέψει τα «πυρά» του κατά των τριών εισαγγελέων που κατέθεσαν στη δίκη εναντίον του, δηλαδή της Ελένης Ράικου, του Παναγιώτη Αθανασίου και της Γεωργίας Τσατάνη, αναφέροντας: «Όλοι οι εισαγγελείς επιστρατεύτηκαν από τους πολιτικούς διώκτες μου για να καταδείξουν ότι υπήρχε σκευωρία Novartis, που όμως το βούλευμα το κατέρριψε». Εν ολίγοις ο κατηγορούμενος πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης είχε αποδώσει τις κατηγορίες σε βάρος του σε στοχοποίησή του από «ένα σύστημα με χρήματα και άκρες στη Δικαιοσύνη». Είχε μάλιστα κάνει λόγο για «ασύστολα και παρανοϊκά ψεύδη» και είχε υποστηρίξει κατέστη κατηγορούμενος επειδή θέλησε να συγκρουστεί με τη διαπλοκή.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ