Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) εξέδωσε ανακοίνωση με θέμα: «Συνθήκες Εργασίας στο Πολεμικό Ναυτικό».
Η ανακοίνωση της ΠΟΕΣ
Κύριε Υπουργέ.
Με το (στ) έγγραφό της, το οποίο επισυνάπτουμε στο παρόν, η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Περιφέρειας Αττικής (ΕΣΠΕΕΝΠΑ) σε συνέχεια της σχετικής (β) έως (ε) αλληλογραφίας, επανέρχεται αναδεικνύοντας πολύ σοβαρά παράπονα που έχουν καταφθάσει από στελέχη του ΠΝ και σχετίζονται με την επιδείνωση στις συνθήκες εργασίας ως αποτέλεσμα της δραματικής υποστελέχωσης, τόσο των πολεμικών πλοίων, όσο και των Υπηρεσιών ξηράς του ΠΝ.
Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, πλέον αποτελεί σύνηθες φαινόμενο το οποίο η Υπηρεσία εκμεταλλεύεται με το πρόσχημα των υπηρεσιακών αναγκών, πλοία να αποπλέουν με μειωμένη σύνθεση πληρωμάτων, ελλείψεις που επιχειρούν να καλύπτουν με αποσπάσεις προσωπικού από άλλα πλοία, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις έχουν μόλις επιστρέψει από άλλους πλόες.
Την ίδια στιγμή, η κατάσταση στις Υπηρεσίες ξηράς δεν είναι καλύτερη, αφού τα εξίσου χαμηλά επίπεδα στελέχωσης δημιουργούν αυξημένες απασχολήσεις και απαιτούν συνεχή γνήσια ετοιμότητα προς εργασία (stand by) από τα στελέχη. Η ανάθεση διπλών και τριπλών καθηκόντων θεωρείται πλέον δεδομένη, παρά τα προβλήματα που συχνά δημιουργεί.
Ακόμα σοβαρότερα, όλα τα προαναφερθέντα επισκιάζονται από τη θεμελίωση μεθόδων που σχετίζονται με διοικητική αυθαιρεσία, καθ’ όσον μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν να υποστηριχθούν οι συνθήκες εργασίας με καθεστώς υποστελέχωσης. Επακόλουθα έρχονται τακτικές παραβιάσεις διαφόρων θεσμικών και κανονιστικών κειμένων (όπως ως προς τα ανώτατα όρια εκτέλεσης 24ωρων υπηρεσιών ανά βαθμό και έτη υπηρεσίας, ως προς την τήρηση του χρόνου εργασίας ο οποίος ελαστικοποιείται διαρκώς, ως προς τη χορήγηση των δικαιούμενων προνοιών κλπ).
Παρά το γεγονός ότι έχουμε ζητήσει κατ’ επανάληψη την επίσημη αναγνώριση των εργασιακών ασθενειών και συναφών συνδρόμων (ιδέτε εργασιακό άγχος, σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης, ηθική παρενόχληση κλπ), όσο και τη διερεύνηση των επιπέδων επαγγελματικής ικανοποίησης των στελεχών ώστε να υποστηριχθεί συνολικά ο μηχανισμός της επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας στις ΕΔ, δυστυχώς η Ηγεσία μόνο ελάχιστα έχει πράξει και αρκείται σε διαβεβαιώσεις.
Οι στρατιωτικοί του ΠΝ καταγγέλλουν μέσω του εργατικού σωματείου τους φαινόμενα που εμφανώς σχετίζονται με το εργασιακό στρες και τα συναφή σύνδρομα, όπως ψυχοσωματικές αντιδράσεις, καθώς και την αυξανόμενη οργή και αγανάκτησή τους. Την ίδια δε, στιγμή ουδείς έχει το δικαίωμα να παραβλέπει τον αριθμό των παραιτήσεων που, κυριολεκτικά, μαστίζει το ΠΝ και ιδίως τον Στόλο.
Κύριε Υπουργέ.
Το προσωπικό του ΠΝ βρίσκεται σε πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση και αυτό αποδεικνύεται από τις αυξημένες παραιτήσεις. Την ίδια στιγμή η Ηγεσία, δυστυχώς, παραμένει θεατής των εξελίξεων.
Ακόμα και η θεσμοθέτηση του λεγόμενου επιδόματος αποστολών, κατέληξε να εξοργίσει ακόμα περισσότερο το προσωπικό του ΠΝ για τους λόγους που σας έχουμε αναλύσει κατ’ επανάληψη. Κατόπιν των ανωτέρω σας παρακαλούμε όπως μας απαντήσετε στα κάτωθι εύστοχα ερωτήματα της Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ν.Π.Α.:
- Τι ενέργειες έχει αναλάβει η Ηγεσία για την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης που μαστίζει τόσο τον Στόλο, όσο και τις Υπηρεσίες ξηράς του ΠΝ;
- Με ποιον τρόπο προστατεύει η Υπηρεσία την σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία του στρατιωτικού προσωπικού του ΠΝ, όταν αποδεδειγμένα λόγω της υποστελέχωσης παραβιάζονται συστηματικά τα εργασιακά δικαιώματα του στρατιωτικού προσωπικού;
- Ποιος θα αναλάβει εμπράκτως την ευθύνη σε περίπτωση που κάποιο στέλεχος υποστεί βλάβη στην υγεία του λόγω της διαρκούς επιδείνωσης του εργασιακού του περιβάλλοντος, μέσα σε ένα χώρο που είναι θεσμοθετημένη διαδικασία πρώτα να εκτελείς την διαταγή και μετά να υποβάλεις παράπονο;
- Έχει αντιληφθεί η Ηγεσία ότι το ΠΝ είναι το Όπλο με το μεγαλύτερο αριθμό παραιτήσεων και μέχρι σήμερα επί της ουσίας δεν έχει αναληφθεί ούτε ένα μέτρο (συμπεριλαμβανομένου και του περιβόητου επιδόματος αποστολών) για να τις αντιμετωπίσει;