Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως από την ΕΥΠ για τις κινήσεις της Ρωσίδας κατασκόπου, η οποία έφτασε στην Ελλάδα το 2018 με πλαστό διαβατήριο χώρας της Λατινικής Αμερικής και κυκλοφορούσε με το όνομα «Μαρία Τσάλλα».
Η «Μαρία Τσάλλα» εξασφάλισε ληξιαρχική πράξη γέννησης από το ληξιαρχείο Αμαρουσίου με τα στοιχεία βρέφους που γεννήθηκε και πέθανε το 1991. Στο ληξιαρχείο διαπιστώθηκε αναντιστοιχία ανάμεσα σε χειρόγραφα και ηλεκτρονικά έγγραφα. Συγκεκριμένα, στα έγγραφά της αναγραφόταν ως τόπος γέννησης το Μαρούσι, ιθαγένεια ελληνική και ημερομηνία κτήσης δημοτικότητας 21/12/2018.
Η εικονική της μητέρα διαπιστώθηκε από την έρευνα ότι είχε πεθάνει το 2013, ενώ στα έγγραφα δηλωνόταν ως αγνώστου πατρός. Η Ρωσίδα κατάσκοπος στη συνέχεια με τη βοήθεια ενός Ρώσου και ενός Έλληνα δικηγόρου κατάφερε να εγγραφεί στο δημοτολόγιο Αλιβερίου, παρά τις αρχικές ενστάσεις της υπαλλήλου του ληξιαρχείου.
Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Παγκράτι, όπου νοίκιασε το διαμέρισμα και το μαγαζί στην οδό Αρριανού, όπου ήταν και η τελευταία φορά που την είδε κάποιος.
Ο δικηγόρος στο Αλιβέρι, οι απειλές στην υπάλληλο του ληξιαρχείου και το πλαστό μισθωτήριο
Νέα στοιχεία βρέθηκαν στο Αλιβέρι όπου η Ρωσίδα κατάσκοπος κατάφερε να εγγραφεί στο δημοτολόγιο με τη βοήθεια δικηγόρου ο οποίος όχι μόνο πίεζε, όπως προκύπτει, τη ληξίαρχο αλλά της βρήκε και λύση για το θέμα του τόπου κατοικίας.
Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, το 2018 ο δικηγόρος όχι μόνο δεν βρέθηκε τυχαία στο ληξιαρχείο όταν πήγε η «Μαρία Τσάλλα», αλλά πήγε επί τούτου και μάλιστα άσκησε πιέσεις στην υπάλληλο να προχωρήσει τις διαδικασίες. Ο δικηγόρος φέρεται να πήγαινε στην υπηρεσία σε καθημερινή βάση και να πιέζει την υπάλληλο για να προχωρήσει η διαδικασία.
Η υπάλληλος του δήμου αρνούταν να προχωρήσει χωρίς να έχει επαρκή στοιχεία, καθώς κάτι δεν της «κολλούσε» στην όλη υπόθεση. Μάλιστα, έκανε δύο αιτήματα στο υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με την περίπτωση της Ρωσίδας και προχώρησε στην εγγραφή μόνο όταν πήρε έγκριση από το υπουργείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπάλληλος κάποια στιγμή δέχτηκε απειλές επειδή καθυστερούσε την υπόθεση, ζητώντας κι άλλα έγγραφα. Τελικά, συγγενικό πρόσωπο του δικηγόρου προσκόμισε χαρτί όπου δήλωνε ότι η «Μαρία Τσάλλα» έμεινε σπίτι του, ενώ ο δικηγόρος κατέθεσε και συμβόλαιο ανυπόγραφο πλαστογραφημενο ότι διέμενε στο συγκεκριμένο σπίτι.
Φυσικά, η ιδιοκτήτρια του σπιτιού δεν γνώριζε τίποτα και έπαθε σοκ όταν το έμαθε από δημοσιογράφους. Έκτοτε ψάχνει να βρει τι και πώς έγινε, καθώς δεν είχε ιδέα ότι υπήρχε τέτοιο συμφωνητικό.
Ο δικηγόρος Νίκος Λυμπερόπουλος, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζει ότι έπεσε θύμα της Ρωσίδας κατασκόπου και πως ό,τι έκανε το έκανε για ανθρωπιστικούς λόγους.
«Εγώ σε αυτή την ιστορία πιάστηκα “κώτσος”. Βρήκε έναν άνθρωπο ο οποίος έχει ιδιαίτερη ευαισθησία σε ζητήματα με ξένους. Συνειδητοποιώ από χτες ότι δεν ήταν αυτό που νόμιζα στην αρχή, ότι ήταν μια ιστορία για άδεια παραμονής, αλλά για το δημοτολόγιο. Εγώ είχα ιδιαίτερη ευαισθησία στο να γραφτεί αυτή η γυναίκα στο δημοτολόγιο. Γιατί στη μικρή μας πόλη θέλουμε να έρθουν κι άλλοι άνθρωποι», είπε ο δικηγόρος.
Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι η γυναίκα του τού θύμισε ότι είχε υπογράψει μια δήλωση ότι φιλοξενούν τη Ρωσίδα. Ο ίδιος είπε ότι αν όντως έγινε κάτι τέτοιο, ήταν για να μπορεί η γυναίκα να παρουσιάσει ένα σπίτι.
Είπε, επίσης, ότι θα το ξαναέκανε για ανθρωπιστικούς λόγους.
Πώς η ΕΥΠ έφτασε στα ίχνη της
Να αποπροσανατολίσει τις Αρχές είχε προσπαθήσει η Ρωσίδα κατάσκοπος. Η ΕΥΠ ήταν καιρό στα ίχνη της, ενώ άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι της υπόθεσης από στοιχεία που βρέθηκαν στο ληξιαρχείο Αμαρουσίου.
Έζησε 5 χρόνια στην Ελλάδα με τα πλαστά έγγραφα, ώσπου αντιλήφθηκε ότι η ΕΥΠ βρίσκεται στα ίχνη της. Μάλιστα, προκειμένου να ξεγλιστρήσει από τις ελληνικές φορολογικές αρχές δήλωσε ως έδρα της ατομικής της επιχείρησης την οδό Τζαφέρη 16 στο Γκάζι και όχι την οδό Αρριανού στο Παγκράτι, όπου βρισκόταν το σπίτι και το μαγαζί της.
Η Ρωσίδα κατάσκοπος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΥΠ, ανήκει στην ομάδα «illegals» που έχει δημιουργήσει η Μόσχα και φαίνεται να έχουν εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη ειδικότερα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Η ανάκριση των «κατασκόπων της Λιουμπλιάνας» και πληροφορίες που αντλήθηκαν από τις κατ’ οίκον έρευνες στη Σλοβενία ήταν αυτές που βοήθησαν την ΕΥΠ να αντιληφθεί τον κρυφό ρόλο της Ιρίνα Σ. η οποία ήταν ένα ακόμα αόρατο μέλος του συστήματος κατασκοπείας της Ρωσίας που είχε δημιουργηθεί από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και αναβίωσε την τελευταία 15ετία από το Κρεμλίνο.
Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι η «Μαρία Τσάλλα» δεν είχε μείνει αρκετό διάστημα έτσι ώστε να αναπτύξει το δεύτερο σχέδιο δράσης της, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα η παρουσία της στη χώρα μας να αφορούσε ειδικές αποστολές παρακολούθησης προσώπων ή ακόμα και κάποια δολιοφθορά με στόχο αντίπαλους πράκτορες. Στο στόχαστρο βέβαια μπαίνουν τα «τουριστικά» ταξίδια που φέρεται να έκανε σε χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία και άλλες στην Ευρώπη.