19.3 C
Athens
8.2 C
Thessaloniki
Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024
More

    Στις «ράγες» το πρόγραμμα αγοράς 20 ελληνικών F35 – Το «γράμμα» που περιμένει η Αθήνα πριν τις εκλογές

    Ένα «γράμμα» περιμένει η Αθήνα να έρθει από την Ουάσιγκτον για τα F35. Και το περιμένει πριν από τις εκλογές και έχει τη σημασία του.

    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας χθες στο Mega και την εκπομπή «Live News», σχολίασε- σχετικά με την αγορά των F35- πως το πρόγραμμα προχωρά, καθώς αποτελεί ειλημμένη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και έχει τη σύμφωνη γνώμη της αμερικανικής κυβέρνησης.

    «Μπαίνουμε σε μία νέα εποχή για τις Ένοπλες Δυνάμεις, με δυνατότητες απίστευτες όσον αφορά τη διασύνδεση με άλλα μέσα», σχολίασε. Μάλιστα, τα πρώτα F35 αναμένονται να φτάσουν στη χώρα μας το 2028, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Mega ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.


    Ειδικότερα, για τα F35, ο Ν. Παναγιωτόπουλος ήταν σαφής ότι η χώρα μας θα προχωρήσει στην πρόσκτηση των συγκεκριμένων μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς τονίζοντας ότι αυτό συνιστά «μία νέα εποχή για την Πολεμική Αεροπορία, με δυνατότητες απίστευτες όσον αφορά στη διασύνδεση με άλλα μέσα, είτε με άλλα αεροσκάφη, είτε με πλοία επιφανείας, είτε με στοιχεία στο έδαφος, στην ξηρά και την ανταλλαγή πληροφοριών που κάνει την αποστολή των πιλότων, των χειριστών αυτών των αεροσκαφών ακόμα ευκολότερη».

    «Αυτό είναι», συνέχισε, «το αεροσκάφος 5ης γενιάς. Δεν είναι τόσο τα οπλικά του συστήματα, αυτά λίγο πολύ είναι τα ίδια με τα αεροσκάφη τα 4ης γενιάς, όσο η δυνατότητα διασύνδεσης και διάχυσης της πληροφορίας για να κάνει την αποστολή πιο εύκολα υλοποιήσιμη. Εφόσον κυλήσει η διαδικασία, γιατί έχει και αρκετή διαδικασία όπως ξέρετε αυτή η πρόσκτηση, αναμένομε τα πρώτα αεροσκάφη να έρθουν γύρω στο 2028- 2029, επομένως έχουμε αρκετά χρόνια μπροστά μας».


    Εξήγησε ότι η Ελλάδα επιθυμεί «την εμπλοκή σε κάποιο επίπεδο παραγωγής έργου της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας».

    «Η τελική απόφαση», είπε, «θα είναι για την πρόσκτηση αυτών των αεροσκαφών κι από εκεί και πέρα θα εκφράσουμε την επιθυμία μας, να εμπλακεί και η εγχώρια αμυντική βιομηχανία στην υποστήριξη αυτών των αεροσκαφών, γιατί όχι και σε κάποιο μικρό κομμάτι της παραγωγής εφόσον είναι εφικτό».

    Επανέλαβε ότι ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία «πρέπει να υπάρχει η επικοινωνία και ο διάλογος. Δεν πρέπει να υποχωρούμε από τις εθνικές θέσεις, ο διάλογος δεν είναι ώστε να εκχωρήσουμε κάποια στιγμή κυριαρχικά μας δικαιώματα ή αυτά να αμφισβητηθούν εμπράκτως. Γίνεται για να φτάσουμε σε μία συνεννόηση χωρίς καμία έκπτωση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα και ζητάμε απλά να λειτουργήσουμε όλοι με τους κανόνες».



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ