Την ώρα που η απολογία του πατέρα Αντωνίου αναμένεται με μεγάλη αγωνία για το τι θα υποστηρίξει όταν κλητευθεί να καταθέσει για την υπόθεση ασέλγειας, «τρέχουν» εξελίξεις στην πολύκροτη υπόθεση, η οποία έχει περιέλθει σε τέλμα. Όπως έγινε γνωστό, η πρεσβυτέρα απέσυρε από τραπεζική θυρίδα 347.000 ευρώ και κοσμήματα δωρεάς καταγεγραμμένα, ύστερα από εντολή στελέχους του υπoυργείου Εργασίας και τα παρέδωσε στις αρμόδιες Αρχές.
Μάλιστα όπως ανέφερε η εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα, η πρεσβυτέρα πήγε ένα πρωινό και έβγαλε από μία θυρίδα της Κιβωτού του Κόσμου 347.000 ευρώ σε μετρητά αλλά και κάποια κοσμήματα. Τα χρήματα βρίσκονταν εκεί από τα capital control και ήταν δηλωμένα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έπρεπε να υπάρχουν χρήματα για να πληρωθεί το προσωπικό.
Συνήγορος του Πολίτη: Συνθήκες μεσαίωνα στην Κιβωτό του Κόσμου
Το πόρισμα του Συνήγορου του Πολίτη για την υπόθεση της «Κιβωτού» αποτελεί κόλαφο και πυροδοτεί νέες «εστίες» φωτιάς στην υπόθεση. Η σύνταξη της έκθεσης ολοκληρώθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου και μόλις τη Μεγάλη Δευτέρα διαβιβάστηκε στην αρμόδια υφυπουργό Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου.
Στην έκθεση, που αριθμεί 24 σελίδες, σύμφωνα με την Καθημερινή, περιγράφονται ο τρόπος λειτουργίας των δομών της οργάνωσης και οι μέθοδοι «διαπαιδαγώγησης» που εφαρμόζονταν σε αυτές. Τιμωρίες που περιλάμβαναν ακόμη και διακοπή σχολικής φοίτησης, εξαναγκασμό σε πολύωρη και υπό δυσμενείς συνθήκες εργασία, ξυλοδαρμούς και απομόνωση καταγράφει ο Συνήγορος του Πολίτη, στο πόρισμα που φέρει τις υπογραφές του επικεφαλής Ανδρέα Ποττάκη και της βοηθού Συνηγόρου, Θεώνης Κουφονικολάκου.
«Η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή διατηρούσε τους κωδικούς των παιδιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ασκούσε έλεγχο στις επαφές και επικοινωνίες τους, ενώ πάγια τακτική της δομής ήταν οι συναντήσεις των παιδιών με συγγενικά τους πρόσωπα να επιτηρούνται και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες τους να γίνονται μέσω ανοικτής ακρόασης για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Κορίτσι που φιλοξενείτο σε δομή του Πειραιά περιέγραψε ότι της επιτρεπόταν να βγαίνει από τη δομή μόνο δύο φορές τον μήνα και μόνο εφόσον η απόδοσή της στις δουλειές του σπιτιού κρινόταν ικανοποιητική», αναφέρεται στην έκθεση.