20.1 C
Athens
19.7 C
Thessaloniki
Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024
More

    Μάτι: «Καταπέλτης» ο πραγματογνώμονας Γκουρμπάτσης για τις ευθύνες δημάρχων και στελεχών της Πυροσβεστικής

    Σε λανθασμένη αξιολόγηση του κινδύνου αλλά και σε ολιγωρία όσον αφορά στην κινητοποίηση των εναέριων και επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων, απέδωσε την επέκταση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι ο πραγματογνώμονας Ανδριανός Γκουρμπάτσης συνεχίζοντας για δεύτερη μέρα την κατάθεση του στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας όπου διεξάγεται η δίκη για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

    Ταυτόχρονα ο μάρτυρας επανέλαβε ότι έπρεπε να είχε δοθεί εντολή για προληπτική εκκένωση των κατοίκων της περιοχής τουλάχιστον μέχρι τις 5:30 το απόγευμα εκείνης της ημέρας ενώ απέδωσε ευθύνες στους δημάρχους Πεντέλης και Ραφήνας για τα όσα έλαβαν χώρα στην Ανατολική Αττική τον Ιούλιο του 2018.

    Μάλιστα, αναφερόμενος στον τότε δήμαρχο Πεντέλης Δημήτριο – Στέργιο Καψάλη ο μάρτυρας επισήμανε πως έχει ακούσει ότι είναι κουμπάρος με τον κάτοικο της περιοχής στο Νταού Πεντέλης, ο οποίος είχε κάψει ξερά χόρτα στην αυλή του σπιτιού του και ο οποίος σήμερα είναι επίσης κατηγορούμενος στη δίκη για εμπρησμό εξ αμελείας. Άλλωστε από αυτή την εστία της πυρκαγιάς είχε ξεκινήσει η πύρινη λαίλαπα που οδήγησε στο θάνατο 104 άτομα και προκάλεσε τεράστιες υλικές ζημιές.


    «Ίσως για το λόγο αυτό να υπήρχε μία καθυστέρηση στην ενημέρωση από τον δήμαρχο Πεντέλης για την πυρκαγιά… Κινητοποίησε πρώτα τα δικά του οχήματα και δεν προκύπτει από το καταγραφικό τηλεφώνημά του στην Πυροσβεστική…. Μετά τις 5:00 όμως το απόγευμα τηλεφώνησε και ενημέρωσε τον κύριο Τόσκα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας για τον κατηγορούμενο δήμαρχο Παντελής ενώ στη συνέχεια ρωτήθηκε και για τις ευθύνες που μπορεί να φέρει ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς, κατηγορούμενος επίσης στη δίκη.

    Σε ό, τι αφορά τον δήμαρχο Ραφήνας – Πικερμίου ο πραγματογνώμονας αναφέρθηκε στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει σε τηλεοπτικό σταθμό την ημέρα της πυρκαγιάς, λέγοντας πως το πύρινο μέτωπο κινείται προς το Διόνυσο βόρεια και πως δεν πρόκειται να φτάσει το Μάτι.


    «Πώς να αποφασίσει για οργανωμένη απομάκρυνση αφού είχε άλλη αντίληψη για κατεύθυνση πυρκαγιάς;» είπε χαρακτηριστικά και τον Ευ. Μπουρνούς ο πραγματογνώμονας.

    Ευθύνες όμως απέδωσε ο μάρτυρας και στον κατηγορούμενο Βασίλη Ματθαιόπουλο, ο οποίος την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς είχε τη θέση του υπαρχηγού επιχειρήσεων αλλά και στον συγκατηγορούμενό του Ιωάννη Φωστιέρη τότε διοικητή του ΕΣΚΕ. «Δεν ήταν κομιστής εντολών αλλά έπρεπε ο ίδιος να δίνει εντολές» είπε για τον Β. Ματθαιόπουλο ο πραγματογνώμονας ενώ για τον Ι. Φωστιέρη ανέφερε πως θα έπρεπε άμεσα να είχε κινητοποιήσει το 199.

    «Πρώτο μέλημα της Πυροσβεστικής είναι να σώζει ανθρώπινες ζωές και μετά να σβήνει τη φωτιά» κατέθεσε ακόμη ο κ. Γκουρμπάτσης απαντώντας σε ερώτηση για το αν η πυροσβεστική θα μπορούσε να έχει επιχειρήσεις στο Μάτι μετά τις 7:30 το απόγευμα εκείνης της ημέρας που έπεσε ο αέρας.

    «Σώζουμε τους ανθρώπους και μετά σβήνουμε τη φωτιά ή ταυτόχρονα και τα δύο» τόνισε ο μάρτυρας καταρρίπτοντας στη συνέχεια έναν ακόμα ισχυρισμό σχετικά με  την ικανότητα των μέσων πυρόσβεσης να επιχειρήσουν εκείνη την ημέρα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Όπως είπε ο πραγματογνώμονας την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς κανένα αεροδρόμιο δεν είχε κλείσει ενώ υπήρχαν διαθέσιμα εναέρια μέσα για να επιχειρήσουν ώστε η πυρκαγιά να αντιμετωπιστεί.

    Τέλος, ο μάρτυρας σημείωσε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει διενεργηθεί καμία ένορκη διοικητική εξέταση στην Πυροσβεστική για τα όσα έλαβαν χώρα στο Μάτι και πως ο ίδιος είχε ενημερώσει την τότε αρμόδια υπουργό κυρία Γεροβασίλη για το πώς θα έπρεπε να γίνει η έρευνα όμως ποτέ δεν έγινε κάτι, όπως δεν είχε γίνει και για τις φωτιές που είχαν σημειωθεί στη χώρα σε παρελθόντα έτη.

     

     



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ