Την πρώτη εικόνα που κατέγραψε ο νέος μετεωρολογικός δορυφόρος της ESA, Μeteosat που εκτοξεύθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο παρουσίασε στις «Συνδέσεις» ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος.
«Η πρώτη φωτογραφία ήταν πριν 20 χρόνια. Ο δορυφόρος λειτουργεί. Έστειλε την πρώτη φωτογραφία. Επιχειρησιακά θα χρησιμοποιείται σε λίγους μήνες» ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος για το νέο ευρωπαϊκό δορυφόρο στον οποίο συμμετέχει και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Η πρώτη εικόνα, σύμφωνα με τον Ευρωπαικό Οργανισμό για τους Μετεωρολογικούς Δορυφόρους , που τραβήχτηκε στις 18 Μαρτίου δείχνει τις συννεφιασμένες συνθήκες σε Ευρώπη, Αφρική και τον Ατλαντικό. «Αυτό το επίπεδο λεπτομέρειας στις μετεωρολογικές προβλέψεις δεν ήταν δυνατό μέχρι πρόσφατα» αναφέρει σε ανάρτησή της η ΕUMETSAT.
Οι νέες δυνατότητες που θα έχει ο ευρωπαϊκός μετεωρολογικός δορυφόρος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος θα οδηγήσουν: σε καλύτερες καιρικές προγνώσεις, σε πιο έγκαιρες προειδοποιήσεις για έντονα καιρικά φαινόμενα και σε ακριβέστερη παρατήρηση της ατμόσφαιρας, των ωκεανών, της επιφάνειας της Γης σε έναν πλανήτη που αλλάζει.
Αυτός είναι ο πρώτος δορυφόρος τρίτης γενιάς. Το πρόγραμμα της ESA προβλέπει την εκτόξευση συνολικά 6 δορυφόρων με διάρξεια ζωής να είναι 20 χρόνια. Οι δορυφόροι τρίτης γενιάς θα στέλνουν 30 φορές περισσότερα δεδομένα από ότι οι προηγούμενοι.
Μετά την λειτουργία του δορυφόρου την [που διαχειρίζεται ο Ευρωπαικός Οργανισμός για τους Μετεωρολογικούς Δορυφόρους ΕUMETSAT, στον οποίο ιδρυτικό μέλος ίναι και η Ελλάδα μέσω της ΕΜΥ, τα δεδομένα που θα λαμβάνει το κέντρο στην Γερμανία άμεσα τα προωθεί σε όλα τα κράτη μέλη.
Ο μετεωρολογικός δορυφόρος για πρώτη φορά θα δίνει εικόνες ανά 10 λεπτά για όλο το ημισφαίριο της Γης. Ειδικά για την Ευρώπη για πρώτη φορά οι εικόνες του θα είναι κάθε 2,5 λεπτά και με υψηλότερη ανάλυση από ποτέ.
Ο δορυφόρος θα βλέπει τον πλανήτη για πρώτη φορά με 16 κανάλια, 16 διαφορετικά μάτια, όλο το 24ώρο. Συνδυάζοντας τα δεδομένα αυτά εντοπίζονται οι περιοχές ομίχλης, οι περιοχές έντονων καταιγίδων, ακόμα και η κίνηση τόσο της τέφρας από τα ηφαίστεια όσο και της σκόνης από τη Σαχάρα.
🚀Launched on an @ariane5 rocket in December 2022, #MTGI1 is the first of a new generation of satellites set to revolutionise weather forecasting in Europe.
We are proud to jointly release the first image from the next generation with @eumetsat.
🔗 https://t.co/P8Khr4qFBQ pic.twitter.com/TQFzoTvOBf
— ESA (@esa) May 4, 2023
Για πρώτη φορά ο δορυφόρος θα καταγράφει από το διάστημα που ακριβώς υπάρχουν τώρα κεραυνοί και αστραπές ,ημέρα και νύχτα, και θα στέλνει άμεσα την πληροφορία στη ΓΗ.
Μια ακόμη καινοτομία του νέου δορυφόρου Μeteosat την κατασκευή του οποίου είχε παρουσιάσει η ΕΡΤ είναι ότι θα μπορεί να δίνει κάθε τριάντα λεπτά προφίλ θερμοκρασίας και υγρασίας της ατμόσφαιρας σε 3 διαστάσεις δεδομέμα που μέχρι πρόσφατα δίνονταν κάθε 12 ώρες από επίγειους σταθμούς παρακολούθησης των μετεωρολογικών δεδομένων.