Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, αρχής γενομένης από τη νέα σχολική χρονιά, θα είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
H υπουργός Παιδείας σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή της Κυριακής», επισημαίνει ότι όποιος την αρνηθεί θα καθηλώνεται μισθολογικά και θα υφίσταται περικοπή αποδοχών έως και ενός μηνός.
Αυτή η θεσμική αλλαγή που αποτελεί ζητούμενο δεκαετιών, δεδομένη «πρακτική διεθνώς, που εφαρμόζεται σε πάνω από 90% των χωρών της Ε.Ε.», τονίζει η υπουργός σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η αξιολόγηση δεν συνιστά γραφειοκρατικό μηχανισμό. Συνιστά καθοριστική προϋπόθεση για να αποτυπωθούν τα θετικά στοιχεία αλλά και οι αδυναμίες, και με βάση την αποτύπωση αυτή να βελτιωθεί και να εξελιχθεί το εκπαιδευτικό σύστημα».
Προσθέτει ότι μάλιστα ότι τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα συνδέονται είτε μέσω μορίων, είτε με επιμόρφωση, ενώ για τα σημαντικά οφέλη της διαδικασίας -μαθητές, κοινωνία, τους εκπαιδευτικούς- θα ξεκινήσει κύκλος ενημέρωσης, σε πνεύμα συνεργασίας με τους τελευταίους το Σεπτέμβριο.
Παράλληλα η κ. Κεραμέως υπογραμμίζει ότι τα δημόσια ΙΕΚ, με περιζήτητες ειδικότητες είναι επένδυση για όσους δεν λάβουν το εισιτήριο των ΑΕΙ.
Τέλος, όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο, η υπουργός Παιδείας επισημαίνει ότι «φέτος έχουμε στα χέρια μας ένα υπερόπλο, το εμβόλιο, πολύτιμο δώρο της επιστήμης, το οποίο είναι διαθέσιμο στους πολίτες. Είναι ιδιαίτερο ενθαρρυντικό ότι τα 3/4 των εκπαιδευτικών μας και βεβαίως ένα πολύ σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, έχουν ήδη εμβολιαστεί. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Πλέον καλούμε και τους μαθητές μας άνω των 15 ετών, καθώς δόθηκε η δυνατότητα εμβολιασμού και σε αυτούς».