Όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, δίδασκε ο Σταγειρίτης φιλόσοφος Αριστοτέλης. Το ίδιο ισχύει και για την πρόταση μομφής που κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του Χρήστου Σταϊκούρα για τον Πτωχευτικό Κώδικα.
Την Πέμπτη το πρωί η Τουρκία είχε εκδώσει νέα NAVTEX, το μεσημέρι η Ελληνική Δικαιοσύνη είχε οδηγήσει το διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής στη φυλακή, ενώ το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα απηύθυνε εκ νέου μήνυμα προς τους πολίτες για την αναγκαία συστράτευση απέναντι στο δεύτερο κύμα του κορονοϊού.
Αυτήν την ημέρα, επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών, κάνοντας πολλούς να μιλούν για πολιτικό καιροσκοπισμό και ανευθυνότητα.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε την εικόνα ότι δεν τον απασχολούν οι εθνικές απειλές, η υγεία των Ελλήνων ή το μήνυμα του Κράτους Δικαίου, αλλά ότι ο ίδιος προτάσσει έναντι όλων το υπαρξιακό του πρόβλημα.
Εδώ και δεκαέξι μήνες η δημοσκοπική διαφορά των δεκαοχτώ μονάδων ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να έχει πετρώσει και να μην την ταράσσει τίποτα. Μήτε η οργανωμένη επίθεση στον Έβρο από την Τουρκία την Καθαρά Δευτέρα, μήτε η πανδημία, μήτε η απότοκη οικονομική ύφεση. Στο δε εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, τα μαχαιρώματα αγγίζουν τα όρια της εσωκομματικής σύρραξης. Αντιμέτωπος με αυτή τη χαοτική κατάσταση εκτός και εντός του κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας και οι σύμβουλοί του έκριναν ότι θα μπορούσε να ρεφάρει πολιτικά με μία πρωτοβουλία η οποία θα τον αναδείκνυε στα μάτια των πολιτών ξανά πρωταγωνιστή.
Το αποτέλεσμα μετά από την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή δεν ήταν απλώς ο Αλέξης Τσίπρας να φανεί καιροσκόπος και αυτόχειρ. Απεδείχθη ο ίδιος ανεπαρκής και το κόμμα του υπό διάλυση. Κατά τις τοποθετήσεις, τα μεν στελέχη της κυβέρνησης παρουσίασαν έργα, μέτρα και σχέδια, τα δε πρόσωπα της αντιπολίτευσης έμοιαζαν να είναι καθένας σε διαφορετικό έργο θεατής. Η κυβερνώσα παράταξη έδωσε την εικόνα ενός συντονισμένου οργάνου, ενώ τα μηνύματα που έστελνε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ανακόλουθα και αντιφατικά.
Η πρόταση μομφής καταψηφίστηκε και κυβέρνηση, στελέχη και ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας ευνοήθηκαν από έναν αέρα ανανέωσης και συσπείρωσης.
Ίσως τελικά η ιδέα του Αλέξη Τσίπρα και του επιτελείου του να τον αδίκησε πολιτικά, κομματικά, δημοσκοπικά, αλλά σίγουρα αποτελεί ένα γόνιμο μάθημα για το μέλλον.