19.7 C
Athens
23.3 C
Thessaloniki
Τρίτη 30 Απριλίου 2024
More

    Κοροναϊός: Η πολιτεία παίρνει μέτρα, αλλά τι γίνεται με την ατομική ευθύνη; (βίντεο)


    Όσα συνέβησαν απ’ τη στιγμή που ανακοινώθηκε το ένατο κρούσμα κοροναϊού στην Ελλάδα, ενός 66χρονου εκπαιδευτικού, και μέχρι αυτή τη στιγμή που τα κρούσματα ανέρχονται στα 31, αναδεικνύουν με τον πιο καθαρό τρόπο το πόσο ευάλωτη είναι η χώρα (και κάθε χώρα) στη διασπορά του Covid19: κι αυτό ανεξάρτητα από το βαθμό ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού και του ιατρικού κόσμου, καθώς στο προσκήνιο εμφανίζεται και η έννοια της προσωπικής υπευθυνότητας.
    Σάλος, λόγου χάρη, έχει δημιουργηθεί με το βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο παπά-Γιώργης, ο άνθρωπος που διοργάνωσε την πολυσυζητημένη εκδρομή στο Όρος Σινά και στο ταξιδιωτικό λεωφορείο της οποίας υπήρξε επιβάτης ο 66χρονος, το ένατο επιβεβαιωμένο κρούσμα της χώρας.
    Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το βίντεο έχει τραβηχτεί αφότου έγινε γνωστό ότι ο 66χρονος συνεπιβάτης νοσεί και ο ιερέας βρίσκεται καθοδόν προκειμένου να εξεταστεί και ο ίδιος, κανείς από τους συμμετέχοντες δε φαίνεται να αντιλαμβάνεται ότι σε λίγη ώρα ο άνθρωπος μπορεί να βγει θετικός. Με το δημοσιογραφικό μικρόφωνο κολλημένο στο στόμα του, στο χέρι την προστατευτική μάσκα και το συνεπιβάτη χαλαρό δίπλα του, ο ιερέας αφηγείται στους δημοσιογράφους τα συμπτώματά του λέγοντας πως αισθάνεται «σα να έχει ένα απλό κρυολόγημα» και πως έχει «δέκατα».
    Τώρα λοιπόν που φτάσαμε να μετράμε 31 κρούσματα, ας γίνουμε όλοι κάπως πιο σχολαστικοί με αυτά -τα λίγα- που έχουμε να κάνουμε και που μας αναλογούν για να εμποδίσουμε κατά το δυνατό τη διασπορά του νέου κοροναϊού και να προστατεύσουμε όσο περνάει από το χέρι μας τους εαυτούς μας και τους ευάλωτους συμπολίτες μας.
    Τα οκτώ βασικά μέτρα πρόληψης και προστασίας
    Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα. Γενικά αποφεύγουμε να αγγίζουμε με τα χέρια μας, τη μύτη, το στόμα και τα μάτια μας.
    Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντιλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
    Απορρίπτουμε το χαρτομάντιλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
    Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα και ιδιαίτερα με ηλικιωμένους ή άτομα με χρόνια νόσο.
    Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
    Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
    Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
    Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.
    Τι πρέπει να κάνετε αν εμφανίσετε ύποπτα συμπτώματα
    Στα μέσα ενημέρωσης ήδη «τρέχει» καμπάνια ενημέρωσης για τα συμπτώματα που κορωνοϊού και τι πρέπει να κάνετε αν εμφανίσετε κάποιο από αυτά.
    Αν έχετε πρόσφατα ταξιδέψει σε χώρα που έχει μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, ή ήρθατε σε επαφή με άνθρωπο που ταξίδεψε πρόσφατα σε μια τέτοια χώρα και εμφανίσατε συμπτώματα, όπως πυρετός και βήχας, το πρώτο που θα πρέπει να κάνετε είναι να τηλεφωνήσετε στον γιατρό σας ή με τον ΕΟΔΥ.
    Προτιμάτε να μείνετε στο σπίτι σας και να περιορίσετε ή ακόμα και να μηδενίσετε τον κίνδυνο έκθεσης του ιού σε άλλους συνανθρώπους μας. Αποφύγετε τη στενή επαφή με τα μέλη της οικογένειάς σας και με φίλους σας, κρατώντας μια απόσταση πάνω από ένα με δύο μέτρα.
    Χρησιμοποιείτε χαρτομάντηλο ή το χέρι σας (το εσωτερικό του αγκώνα) για να μην μεταφέρονται σταγονίδια που θέτουν σε κίνδυνο άλλους ανθρώπους.
    Αν τα συμπτώματα επιδεινωθούν, πηγαίνετε σε ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ