Την ώρα που η έρευνα του Αρείου Πάγου για τις καταγγελίες αναφορικά με το ρόλο του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, στην υπόθεση της Novartis, συνεχίζεται και ουδείς μπορεί να γνωρίζει που θα οδηγήσει, ήδη ένας ενδοδικαστικός «εμφύλιος πόλεμος» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Από την μια πλευρά, υπάρχουν δυο εν ενεργεία εισαγγελικοί λειτουργοί και μάλιστα σε ανώτερα και ανώτατα κλιμάκια της Δικαιοσύνης, ο Ιωάννης Αγγελής (αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου) και η Ελένη Ράικου (εισαγγελέας Εφετών σήμερα και πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς) που αναφέρονται με τις καταθέσεις τους σε γεγονότα και περιστατικά για παρεμβάσεις στην εισαγγελία Διαφθοράς από τον κ. Παπαγγελόπουλο.
Από την άλλη υπάρχουν τα πρόσωπα που καταγγέλλονται ως οι «πρωταγωνιστές» της ζοφερής αυτής ιστορίας, τα οποία διαψεύδουν όσα οι μάρτυρες τους καταλογίζουν και απειλούν με μηνύσεις και αγωγές. Πρόκειται για τον κ. Παπαγγελόπουλο, που μάρτυρες του έχουν δώσει το προσωνύμιο «Ρασπούτιν» αλλά και την επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, η οποία ενώ συνεχίζει να ερευνά την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας, εμφανίζεται από τους συναδέλφους του ως πρόσωπο της απολύτου επιρροής του κ. Παπαγγελόπουλου που ακολουθούσε πιστά όσα εκείνος της υπαγόρευε.
«Βγήκαν τα μαχαίρια»
Στο πνεύμα αυτό, και πριν ακόμη η έρευνα των αντεισαγγελέων κ. κ. Λ. Σοφουλάκη και Ε. Ζαχαρή ολοκληρωθεί, ήδη ο κ. Παπαγγελόπουλος έχει τοποθετηθεί δυο φορές μέχρι σήμερα για τα όσα σε βάρος του καταθέτουν οι μάρτυρες.
Η πρώτη φορά που ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης αντέδρασε ήταν στις 19 Σεπτεμβρίου όταν η δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή για την αναζήτηση τυχόν δικών του ποινικών ευθυνών στην όλη υπόθεση. «Πρόκειται για μία πρωτοφανή απόπειρα εκδικητικής πολιτικής δίωξης» δήλωνε τότε ο κ. Παπαγγελόπουλος και σημείωνε: «Η ανυπαρξία οποιουδήποτε στοιχείου στη δικογραφία σε βάρος μου και σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα μετατρέπουν την αθλιότητα σε γελοιότητα. Με παρανοϊκά μυθεύματα και παράνομες πράξεις προσπαθούν να συσκοτίσουν την αλήθεια, να αποπροσανατολίσουν τον ελληνικό λαό και να συγκαλύψουν βαρύτατες ευθύνες που αφορούν όχι μόνο το σκάνδαλο της NOVARTIS αλλά και τη διερεύνησή του. Θα είναι άξιοι συγχαρητηρίων όσοι καταφέρουν να συντάξουν κατηγορητήριο σε βάρος μου με τα αστεία παρανοϊκά μυθεύματα της δικογραφίας».
Τότε, όμως, στη δικογραφία που είχε διαβιβαστεί στη Βουλή δεν περιλαμβάνονταν η ιδιαίτερα επιβαρυντική για εκείνον κατάθεση της κυρίας Ράικου προς τους δυο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Η κυρία Ράικου την περασμένη Δευτέρα όχι μόνο κατονόμασε τον κ. Παπαγγελόπουλο ως τον περιβόητο «Ρασπούτιν» αλλά περιέγραψε ένα μηχανισμό που είχε στηθεί σε βάρος της, επειδή αρνούνταν να υπακούσει στις εντολές του για άρον – άρον διαβίβαση της δικογραφίας για τη Novartis στη Βουλή.
Με ιδιαίτερα γρήγορα αντανακλαστικά ο κ. Παπαγγελόπουλος απάντησε με δήλωσή του στην κυρία Ράικου επικαλούμενος μάλιστα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του για να αποδείξει ότι η «όλα όσα λέει για «Ρασπούτιν» η εν λόγω εισαγγελέας «είναι ψέμματα».
Στη κατάθεσή της, όμως η κ. Ράικου αναφέρθηκε και στη συνάδελφό της Ελένη Τουλουπάκη, την οποία παρουσιάζει ως ένα πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του κ. Παπαγγελόπουλου, που συμμετείχε μάλιστα στο μηχανισμό δίωξης που καταγγέλλει ότι είχε στηθεί σε βάρος της.
Όπως καταθέτει η κ. Ράικου σκοπός του «Ρασπούτιν» ήταν να απομακρυνθεί από την υπόθεση η ίδια και να αναλάβει η κυρία Τουλουπάκη ως πιο «αποτελεσματική». «Κατάλαβα ότι πίσω από όλα αυτά ήταν ο γνωστός για τις Ρασπουτινικές μεθοδεύσεις αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος» καταθέτει η κ. Ράικου και προσθέτει:«Είναι γνωστή η σχέση και ο τρόπος που γνωρίζονταν μεταξύ τους όπως περιγράφεται άλλωστε και στην αναφορά του εισαγγελέα Αγγελή».
Απαντώντας η κυρία Τουλουπάκη στην κ. Ράικου χθες, έσπευσε να υπενθυμίσει ότι η θητεία της ανανεώθηκε δυο φορές από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο στη θέση της επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς, και ως εκ τούτου όσα λέει η συνάδελφός της θίγουν όχι μόνο την ίδια αλλά και τον Άρειο Πάγο!
Μάλιστα, η κ. Τουλουπάκη σημειώνει με νόημα ότι η ίδια μιλάει επωνύμως και όχι μέσω κύκλων, καθώς όπως λέει αυτό , είναι ένα “προνόμιο” που η ίδια δεν διαθέτει. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη αιχμή σε βάρος της κ. Ράικου, η οποία πρώτη είχε μιλήσει για το ρόλο του «Ρασπούτιν» μέσω κύκλων της και πηγών του περιβάλλοντός της.
Τα σενάρια για νέους μάρτυρες
Και ενώ ο εισαγγελικός εμφύλιος για τη Novartis έχει φουντώσει για τα καλά, ολοένα και περισσότερο ακούγεται ως ενδεχόμενο ότι και άλλοι δικαστές και εισαγγελείς είναι έτοιμοι να μιλήσουν για άνωθεν πιέσεις που δέχθηκαν ασκήθηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Αν κάτι τέτοιο συμβεί είναι βέβαιο ότι ο φάκελος της συγκεκριμένης δικογραφίας θα βαρύνει ιδιαίτερα ενώ τα πρόσωπα που καταγγέλλονται για το ρόλο τους σε αυτή την υπόθεση θα βρεθούν σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση.
Προς το παρόν, πάντως, οι δυο εισαγγελείς του Αρείου Πάγου που έχουν στα χέρια τους τη συγκεκριμένη δικογραφία μελετούν τις επόμενες κινήσεις τους. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα η έρευνα θα συνεχιστεί με την κλήτευση ως μαρτύρων προσώπων που αναφέρεται στις καταθέσεις που έχουν ληφθεί έως σήμερα.